Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři

Rádi zkoušíte nové pokrmy? Máte zároveň k dispozici alespoň malou zahrádku, kde si můžete sami něco vypěstovat? Pěstujete rádi nenáročné plodiny? Pak by vás mohla oslovit šrucha zelná, kterou můžeme zařadit mezi špenátovou zeleninu. Má jemnou chuť a v kuchyni hned několik možností využití.

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři (Zdroj: shutterstock.com)

Chutná i zdravá špenátová zelenina

Sledujete-li ve své stravě minerální látky a obsah vitamínů, pak byste měli vědět, že šrucha zelná, setá (Portulace oleracea, sativa) se cení pro vysoký obsah vitamínu C, rostlinných bílkovin a minerálních látek. Chuťově někomu připomíná špenát, jinému salát.

Je to rostlina jen mírně aromatická, která v době sucha může být i lehce natrpklá. Jsou známy její účinky při pravidelném užívání. Dokáže pomoci při potížích s ledvinami, uleví od nadýmání a při neklidném spánku.

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři (Zdroj: shutterstock.com)

Jak se šrucha zelná pěstuje

Šruchu zelnou si sami snadno vypěstujete buď na zahradě v záhonu, na balkoně v truhlíku nebo v květináči za oknem. Na stanovišti v zahradě se snadno vysemeňuje, a tak může na jednom místě vytrvat až několik let. V záhonu se vysévá do řádků i na široko.

Abychom měli po celou sezónu zásobu stále čerstvých listů a mladé natě, vyséváme šruchu postupně vždy po 4–6 týdnech.

Jakmile šrucha začne kvést anebo odkvete, její listy tvrdnou a mění se jejich chuť na ostrou, proto ji sbíráme než vykvete. Nejchutnější je šrucha z časného nebo pozdního výsevu.

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři (Zdroj: shutterstock.com)

Způsoby využití šruchy při přípravě pokrmů

Jarní šrucha nejlépe chutná samostatně, připravovaná jako salát se zálivkou. Můžeme ji využít i při přípravě polévek nebo omáček místo petrželové nati nebo místo pažitky.

Jestliže se nám podaří vypěstovat šruchu ve velkém množství, využijeme ji pro přípravu pokrmu jako je vařený špenát. Skvěle se hodí k luštěninovým polévkám nebo k posypání chleba se sádlem nebo s pomazánkou. Jemnými lístky lze zdobit obložené mísy, přizdobit s nimi rýži, nebo těstoviny. Hodí se i jako přídavek do pomazánek.

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři (Zdroj: shutterstock.com)

Jak poznáme šruchu zelnou

Plazivý plevel byl objeven jako chutná a zdravá zelenina, který je lépe na zahradě vysévat než likvidovat. Když začne šrucha zelná kvést, objeví se na ní drobné a nenápadné květy nejčastěji žluté, ale třeba i bílé, nebo červené barvy.

Jedná se o vystoupavou částečně vzpřímenou rostlinu s dužnatými oválnými listy. Podle doby výsevu rostlina vykvétá v době od června do září. Z odkvetlých rostlin můžeme sbírat kulatá černá semínka.

Šruchu řadíme mezi nejstarší kulturní zeleninu. K nám do Evropy se dostala z Egypta. Původem je však ze severní Afriky a z Asie. U nás sice není tradiční zeleninou, ale naši sousedé v Německu si ji velmi oblíbili a „portulák“ je u nich snadno k sehnání i v běžných obchodech.

Publikováno: 03.05.2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Poradna Ing. Ludmily Duškové

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Ing. Ludmila Dušková představí nový druh špenátu, popovídá o výsevu okurek a jejich druzích, o sadbě jahodníku a o rostlinách, které vydrží extrémní sucho

Jak se zbavit plevele na zahradě

Jak se zbavit plevele na zahradě

Zelný závitek s nádivkou a houbovou omáčkou

V rámci naší soutěže budeme vařit s paní Jitkou Daleckou. Uvaří nám zelný závitek s nádivkou a houbovou omáčkou.

Recept na štiku na bramborách se zelným salátem

Návod na přípravu štiky na bramborách.

Pozdně jarní plevely a jejich hubení

Druhy pozdně jarních plevelů a možnosti jejich hubení.

Tvarohovo - zelná kolečka

Velmi zdravou pochoutkou jsou tvarohovo - zelná kolečka, na která nám recept ukáže paní Jana Boušová.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.