Symbol Halloweenu – dýně

Možná, že si Halloween v našich zeměpisných šířkách spojujeme většinou pouze s novodobým svátkem zavedeným v USA. Pravdou však je, že tento svátek má své kořeny již v pohanských dobách. Vznikl kdysi dávno mezi starokeltskými kmeny na území dnešní Velké Británie, severní Francie a Irska.

Slaví se vždy poslední noc keltského roku, která připadá na 31. října a přichází vždy se západem slunce a pokračuje do východu slunce dne 1. listopadu. Má symbolizovat noc, kdy zlom mezi světem živých a neživých je nejmenší. Podle keltských zvyků se jedná o nejmagičtější noc v roce, kdy se zhasínaly všechny louče, krby a svícny a večer se zapalovaly  velké ohně, protože právě této noci se mohly duše mrtvých vracet domů.

A tehdy se umisťovaly do vchodů do domů anebo do oken vydlabané dýně anebo lucerny z tuřínů, aby nahradily světlo z krbů a loučí. Sloužily tak jako ochrana domu před zlými duchy a zároveň vítaly zemřelé předky.

Halloween je den, se kterým je spojeno velké množství různých pověr a kouzel, ze kterých postupně vznikl zvyk, kdy se tmou vydávají masky s kostýmy zobrazující různé přízraky hledající světlo a žadonící o almužnu nebo koledu, kterou si lidé zajišťovali náklonnost duchů.

Upravená vydlabaná dýně plnící funkci lucerny sloužila k přenesení světla do domu. Takto upravené dýně vlastně do současnosti symbolizují celý tento svátek.

Pokud jsou dýně opravdu vyzrálé, mají velmi tvrdou dřevnatou slupku. Využít jich lze opravdu rozmanitě. Dají se zpracovat nejen jako pokrm, ale i jako velmi působivá dekorace. Nepoškozené plody vydrží týdny, poté je můžete zpracovat třeba jako polévku, zavařeninu anebo zkusit z nich udělat skvělé dýňové zelí. Možností zpracování je mnoho. Zkuste zrovna letos, i když třeba poprvé, vydlabat z nich dužinu a vložit dovnitř svíčku. Krásná halloweenská dekorace bude hned na světě. Pokud nebudete využívat vydlabanou dýni na svícení, vyrobte z ní obal na vázu. Po vydlabání do ní vložte nádobu s vodou a do té umístěte kytici třeba z jiřinek, chryzantém, šípků, hlohyní a jiných podzimních plodů.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: homedit.com, annasaccone.com, garmahis.com, goodhousekeeping.com, suzanneprochaska.com, decoist.com, athome.kimvallee.com, publicdomainpictures.net, besthomedecorators.com, poolandpatio.about.com, frankensteinsfunhouse.blogspot.com, celebrations.com, graceinottawa.com, biggone.com, mccabestflowers.com

26.10.2012 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist