Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek

Milujete bylinky? Pak právě nyní je ta nejlepší doba na jejich sklizeň a zpracování. Pojďme se společně podívat na to, kdy bylinky sklízet, co k tomu budete potřebovat, jak je sušit a uskladnit na zimu.

Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek
Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek (Zdroj: shutterstock.com)

Pokud patříte mezi milovníky bylinek, jistě teď máte plné ruce práce. Léto je totiž na sběr bylinek doslova stvořené. Ačkoliv máte některé bylinky nasbírané již od jara, teď je v plném proudu sklizeň máty, meduňky, yzopu, saturejky, estragonu a dalších druhů pelyňků, ale i jednoleté bazalky či majoránky.

Optimální den pro sběr bylinek poznáte podle slunečného a suchého počasí. Zvláště pro léčivé květy je nutné počkat na sluneční paprsky a na chvíli, kdy už oschla ranní rosa.

Dobrým pomocníkem vám budou určitě lehké zahradnické nůžky, kterými sklidíte celé natě, jednotlivé květy nebo lístky. U bylinek tvořících nespočet drobných kvítků, jak tomu je třeba u heřmánku pravého, ale stejně nejvíce použijete vlastní ruce, protože právě ty si s jemnými kvítky poradí nejlépe.

Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek
Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek (Zdroj: shutterstock.com)

Zpracování bylin sušením

S některými bylinkami to není vždy úplně jednoduché zvláště ve fázi, kdy už máte sklizeno a čeká vás jejich sušení. Dobře zvažte, jakým způsobem budete byliny sušit.

Někdo upřednostňuje sušení v zavěšeném svazku. V tomto případě ovšem mohou nastat komplikace, pokud přijde vlhké počasí. Svazky pak mají tendenci někdy plesnivět.

Další možností je závěsná síť primárně určená na sušení hub. Tato praktická pomůcka se hodí do interiéru domu, nebo třeba na zavěšení do stodoly. Umožňuje praktické rozprostření bylin do jednotlivých pater. Výhoda spočívá hlavně v tom, že se k bylinkám dostane vzduch i odspoda, takže je není nutné tak často obracet.

Pokud ovšem spoléháte jen na pomůcky dostupné ve vašem domě, můžete některé bylinky sušit na pečících pekáčích nebo tácech, ovšem zde se bez pravidelného otáčení neobejdete.

Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek
Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek (Zdroj: shutterstock.com)

Další možnosti zpracování

Kromě sušení můžete bylinky zpracovat na skvělá pesta, bylinkové pasty, naložit do octa či oleje, ale některé lze i zamrazit v igelitovém sáčku nebo v kostce ledu. Dobrou variantou je také uchování bylinek v másle, které opět můžete pro spotřebu v budoucnu zamrazit rozkrájené na menší dílky.

Čtěte také:

U jakých bylinek mohou nastat komplikace?

Poměrně složité je sušení například jednoleté bazalky pravé (Ocimum basilicum). Tato oblíbená bylinka má poměrně silné kožovité listy, které nerady odpařují vodu, takže přirozené sušení může trvat i v suché místnosti více jak dva týdny. Možným řešením je bazalku na dva až tři dny rozložit na síto na sušení bylinek, kde listy mírně zavadnou. Je třeba je každý den optimálně dvakrát obrátit.

Pak už je vhodné bazalku dosušit v sušičce na ovoce na mírnou teplotu. Během sušení dělejte pauzy, aby bylo sušení opravdu pozvolné. V žádném případě bazalku nesušte třeba na pekáčích na přímém slunci. Listy snadno černají, čím se sníží jejich kvalita i vzhledové vlastnosti.

Komplikace při sušení mohou nastat také u léčivých květů, které je možné sklízet se zákrovem. Tento případ se týká například měsíčku lékařského (Calendula officinalis), chrpy modré (Centarurea cyanus) nebo třeba zavinutky podvojné (Monarda didyma). Sušení květů se zákrovem je zdlouhavé, zákrov totiž bývá mnohdy poměrně mohutný.

Pokud chcete květy usušit rychleji, odstraňte okvětní plátky od zákrovu a sušte je bez něj. Takto kvítky usušíte i během několika málo dní.

Neméně složité může být sušení některých olistěných natí. Máta (Mentha piperita) i meduňka (Melissa officinalis) se budou takto sušit poměrně dlouho, protože mají dužnatý stonek. Opět je mnohem efektivnější sklidit samotné listy. Podobně tomu je u yzopu lékařského (Hyssopus officinalis), pelyňku kozalce neboli estragonu (Artemisia dracunculus) a mnoha dalších bylinek.

Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek
Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek (Zdroj: shutterstock.com)

Hlavně dobře uskladnit

Bylinky v sušeném stavu vydrží v dobré kvalitě asi tak dva roky, pak jejich kvalita výrazně klesá. Čas se podepisuje hlavně na barvě a na vůni, která již během jednoho roku ztratí původní šmrnc. Možností uchování je hned několik.

Klasikou mezi milovníky bylinek jsou skleněné patentové zavařovačky, které ovšem uložte na takové místo, aby k nim neměly přístup sluneční paprsky. Bylinky v nich velmi rychle ztrácí sytou barvu, přesto sklenice dokáží sklizeň uchovat v perfektní kondici poměrně dlouho.

Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek
Velká hrst tipů pro sběr a zpracování bylinek (Zdroj: shutterstock.com)

Další možností, kterou využívaly například naše babičky, bylo uchování bylin v keramice, která se zakryla hustou tkaninou. Lipový květ se tak ukládal do velkých keramických džbánů, které se uzavřely voskovým papírem nebo jiným materiálem. Další možností je uchování bylin v hedvábném papíru nebo papírovém sáčku, zde ovšem počítejte s nutností uložení mimo kuchyň, aby bylinky neabsorbovaly pachy z vaření.

Text: autorský článek bylinkářka Lucie Peukertová, foto: shutterstock.com

Publikováno: 16.08.2022, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Uchovávání bylinek

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Hana Hořáková předvede jak je možné uchovat bylinky mražením, sušením nebo nakládáním

Jak usušit bylinky pomocí součástek z počítače

Doc. Ing. Václav Koza divákům ukáže, jak je možné usušit bylinky pomocí komponentů z počítače.

Sklízení meduňky

Sklízení meduňky

Rady do zahrady se zaměří na orchideje a bylinky

Víte, jak si uchovat bylinky a jak se postarat o orchideje?

Pěstování bylinek a podzimních trvalek

Paní Demelová představuje bylinky vhodné nejen ke grilování a popisuje návod na jejich pěstování. Na závěr nám ukáže trvalky vhodné ke zkrášlení podzimní zahrady

Vyrobte si sušák na bylinky ze staré bedny na ovoce

Návod na výrobu sušáku na bylinky.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.