Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby

Neklamným znamením, že se blíží podzim, jsou mimo jiné i krásně zbarvené plody různých planě rostoucích stromů a keřů. Tyto plody můžeme využít ve své kuchyni k přípravě nejrůznějších pokrmů a dobrot, které nejen dobře chutnají, ale dodají nám i spoustu vitamínů.

Které rostliny z přírody dávají jedlé plody

V přírodě najdeme hned několik druhů rostlin, které nám poskytnou chutné a zdravé plody: kromě šípkových keřů jsou to například černý bez, sladkoplodý jeřáb nebo plody černého jeřábu čili temnoplodce černého. Žádné z plodů těchto dřevin se nekonzumují syrové. Ovšem poté, co se tepelně upraví a různými způsoby dochutí, jsou velmi lahodné a zdravé.

Jak rozlišit jeřáb ptačí a jeřáb jedlý

Nebojte se sběru jeřabin ve volné přírodě. Pouze je nutné při jejich sběru rozlišit, jeřáb jedlý od jeřábu ptačího, ani jeden sice není jedovatý, ale jeřáb jedlý se konzumuje až upravený, protože   čerstvých syrových plodech je obsažena kyselina parasorbinová, která může způsobit žaludeční nevolnost, dráždit žaludeční stěnu.  Můžete ho šulit, nakládat do alkoholu nebo teplotně upravit.

Jeřáb ptačí má listy pilovité po celém obvodu a jeho chuť je opravdu silně trpká, zatímco jeřáb jedlý má polovinu každého lístku hladkou a na zbytku lístku směrem ke špičce jsou pak pilovité zoubky. Jeho plody chutnají jemně nakysle.

Jeřáb sladkoplodý moravský je nejchutnější

Na vitamíny bohatý a velmi chutný je jeřáb sladkoplodý – moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Ve formě čaje připraveného ze sušených plodů působí při revmatických potížích. Rovněž zabírá při nachlazení a chrapotu. Pro vysoký obsah vitamínu C a A působí močopudně a pomáhá vyplavovat písek z močových cest. Čaj ze sušených plodů je ideální užívat 2x denně.

Jeho příprava je jednoduchá: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených plodů spaříme 250 ml vroucí vody a hrnek zakryjeme. Necháme 20 minut louhovat, zcedíme a po doušcích popíjíme.

Jeřáb černý čili temnoplodec černý

Plody jeřábu černého (Aronia melanocarpa) dozrávají již v druhé polovině léta, ale sklízíme je až po prvních mrazících, kdy je jejich chuť méně svíravá a tříslovitá. Ani první mrazíky u nich nezpůsobí snížení obsahu vitamínu C. Plody aronie jsou velmi ceněné pro svou schopnost oddalovat stárnutí. Mají vysoký obsah bioflavonoidů, rutinu, vitamínu C, manganu, jódu a železa. Jsou tak skvělými antioxidanty a rovněž byly prokázány jejich účinky při boji s rakovinou tlustého střeva.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: bommerholzer-baumschulen.de, zalenieki.lv, admin.naistemaailm.ee, flanzen-zentrum-horstmann.de, imagehost.vendio.com, reherb.eu, e-korntner.at.

21.9.2017 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist