Zahrada > Rostliny > Květiny > jeřáb > Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby
Vitamíny z planých rostlin: Jeřáby
Které rostliny z přírody dávají jedlé plody
V přírodě najdeme hned několik druhů rostlin, které nám poskytnou chutné a zdravé plody: kromě šípkových keřů jsou to například černý bez, sladkoplodý jeřáb nebo plody černého jeřábu čili temnoplodce černého. Žádné z plodů těchto dřevin se nekonzumují syrové. Ovšem poté, co se tepelně upraví a různými způsoby dochutí, jsou velmi lahodné a zdravé.
Jak rozlišit jeřáb ptačí a jeřáb jedlý
Nebojte se sběru jeřabin ve volné přírodě. Pouze je nutné při jejich sběru rozlišit, jeřáb jedlý od jeřábu ptačího, ani jeden sice není jedovatý, ale jeřáb jedlý se konzumuje až upravený, protože čerstvých syrových plodech je obsažena kyselina parasorbinová, která může způsobit žaludeční nevolnost, dráždit žaludeční stěnu. Můžete ho šulit, nakládat do alkoholu nebo teplotně upravit.
Jeřáb ptačí má listy pilovité po celém obvodu a jeho chuť je opravdu silně trpká, zatímco jeřáb jedlý má polovinu každého lístku hladkou a na zbytku lístku směrem ke špičce jsou pak pilovité zoubky. Jeho plody chutnají jemně nakysle.
Jeřáb sladkoplodý moravský je nejchutnější
Na vitamíny bohatý a velmi chutný je jeřáb sladkoplodý – moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Ve formě čaje připraveného ze sušených plodů působí při revmatických potížích. Rovněž zabírá při nachlazení a chrapotu. Pro vysoký obsah vitamínu C a A působí močopudně a pomáhá vyplavovat písek z močových cest. Čaj ze sušených plodů je ideální užívat 2x denně.
Jeho příprava je jednoduchá: 1 vrchovatou čajovou lžičku sušených plodů spaříme 250 ml vroucí vody a hrnek zakryjeme. Necháme 20 minut louhovat, zcedíme a po doušcích popíjíme.
Jeřáb černý čili temnoplodec černý
Plody jeřábu černého (Aronia melanocarpa) dozrávají již v druhé polovině léta, ale sklízíme je až po prvních mrazících, kdy je jejich chuť méně svíravá a tříslovitá. Ani první mrazíky u nich nezpůsobí snížení obsahu vitamínu C. Plody aronie jsou velmi ceněné pro svou schopnost oddalovat stárnutí. Mají vysoký obsah bioflavonoidů, rutinu, vitamínu C, manganu, jódu a železa. Jsou tak skvělými antioxidanty a rovněž byly prokázány jejich účinky při boji s rakovinou tlustého střeva.