Víte, jak se česky jmenuje avokádo? Neuhádnete!

Avokádo patří mezi velmi zdravé ovoce, které si získává čím dál větší oblibu v kuchyních. Velmi jednoduše se připravuje, je chutné, výživné a hlavně zdravé. Někteří se možná budou moci pochlubit i vlastními výpěstky, které vypěstovali z naklíčené obří pecky.

Země původu a rozšíření hruškovce

Persea americana nebo také Persea persea, český název hruškovec přelahodný, je strom z čeledi vavřínovitých. Tyto pojmy laikovi mnoho neřeknou, ale jakmile se řekne avokádo, nejen moudří už vědí…

Tvarem avokádo opravdu připomíná hrušku, takže český název dobře vystihuje plod, který na tomto stále zeleném stromě můžeme obdivovat. Původně se stromy vyskytovaly jen ve Střední Americe a v Mexiku, ale nyní jsou již rozšířené do všech subtropických a tropických pásem celého světa. Tam stromy dosahují výšky až 20 metrů.

Plody avokáda mívají různou velikost od 7 až do 20 cm. Ne všechny jsou však hruškovitého tvaru. Některé jsou hodně protáhlé, jiné zase kulaté. Vzhledem k tomu, že hruškovec má velké množství odlišných kultivarů, jeho plody nejsou zbarvené jen do zelena, ale rovněž do fialova, některé až do černa. I slupka se může lišit, některá je naprosto hladká, jiná hrbolatá.

Plody obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, zvlášť vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Díky derivátům kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vitaminům řady B, E a C patří avokádo mezi velmi zdravé pokrmy.

Uvnitř plodu se nachází velké tvrdé semeno, z něhož si můžete zkusit vypěstovat vlastní rostlinu. Ovšem nepočítejte s tím, že v pokojových podmínkách se podaří vypěstovat strom, který bude plodit.

Připravte si guacamole. Je to lahoda

Tento pokrm mívali v oblibě již Aztékové. Jeho využití je různé. Podává se jako příloha k některým druhům pokrmů a nebo se konzumuje ve formě pomazánky. V současnosti je oblíbeným pokrmem jak v USA, tak v Mexiku, ale častěji si ho připravujeme již i u nás.

Na guacamole potřebujeme: 4 zralá avokáda, která oloupeme a nakrájíme, 4 zralá menší rajčata nakrájená na kostičky, bez jadérek, dále najemno nasekanou cibuli v množství cca 3 polévkových lžic, 1 stroužek česneku – utřený, ½ čajové lžičky soli, šťávu z 1 citronu, 5 polévkových lžic koriandru – čerstvého, nasekaného na kousky, a 1–2 jalapeños.

Do větší mísy dejte lžící vybrané kusy avokáda ze slupky nebo nakrájené kousky už bez slupky. Avokádo rozmělněte na pastu s menším množstvím zachovaných malých kousků. Pasta by neměla být úplně hladká. Pak přidejte veškeré ostatní suroviny a vše důkladně promíchejte s připravenou avokádovou pastou. A je hotovo! Příprava pokrmu pro 6 osob nám nezabere více než 20 minut.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstrock.com

17.3.2016 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist