Zahrada > Rostliny > Ovoce a ovocné stromy > Víte, jak se česky jmenuje avokádo? Neuhádnete!
Víte, jak se česky jmenuje avokádo? Neuhádnete!
Možná vás pobaví, že český název avokáda zní hruškovec přelahodný. Vlastně to tak divné není, protože některé jeho kultivary hruškovým tvarem oplývají a lahodné jsou také. Plody avokáda mívají různou velikost od 7 až do 20 cm. Ne všechny jsou však hruškovitého tvaru. Některé jsou hodně protáhlé, jiné zase kulaté. Vzhledem k tomu, že hruškovec má velké množství odlišných kultivarů, jeho plody nejsou zbarvené jen do zelena, ale rovněž do fialova, některé až do černa. I slupka se může lišit, některá je naprosto hladká, jiná hrbolatá.
Plody obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, zvlášť vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Díky derivátům kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vitaminům řady B, E a C patří avokádo mezi velmi zdravé pokrmy.
Uvnitř plodu se nachází velké tvrdé semeno, z něhož si můžete zkusit vypěstovat vlastní rostlinu. Ovšem nepočítejte s tím, že v pokojových podmínkách se podaří vypěstovat strom, který bude plodit.
Původně se stromy vyskytovaly jen ve Střední Americe a v Mexiku, ale nyní jsou již rozšířené do všech subtropických a tropických pásem celého světa. Tam stromy dosahují výšky až 20 metrů.
Jak si připravit guacamole
Tento pokrm mívali v oblibě již Aztékové. Jeho využití je různé. Podává se jako příloha k některým druhům pokrmů a nebo se konzumuje ve formě pomazánky. V současnosti je oblíbeným pokrmem jak v USA, tak v Mexiku, ale častěji si ho připravujeme již i u nás.
Na guacamole potřebujeme: 4 zralá avokáda, která oloupeme a nakrájíme, 4 zralá menší rajčata nakrájená na kostičky, bez jadérek, dále najemno nasekanou cibuli v množství cca 3 polévkových lžic, 1 stroužek česneku – utřený, ½ čajové lžičky soli, šťávu z 1 citronu, 5 polévkových lžic koriandru – čerstvého, nasekaného na kousky, a 1–2 jalapeños.
Do větší mísy dejte lžící vybrané kusy avokáda ze slupky nebo nakrájené kousky už bez slupky. Avokádo rozmělněte na pastu s menším množstvím zachovaných malých kousků. Pasta by neměla být úplně hladká. Pak přidejte veškeré ostatní suroviny a vše důkladně promíchejte s připravenou avokádovou pastou. A je hotovo! Příprava pokrmu pro 6 osob nám nezabere více než 20 minut.
Foto: shutterstrock.com