Víte, jak správně hnojit citrusy?

Pokud rádi pěstitelsky experimentujete, pak vás možná láká pochutnat si na vlastních citrusových plodech. Není to tak snadné, jako návštěva obchodu, ale budou vaše a to sladší! Jaké zásady dodržet, aby byla úroda bohatá?

Víte, jak správně hnojit citrusy?
Víte, jak správně hnojit citrusy? (Zdroj: shutterstock.com)

Pro citrusy neplatí to, co pro většinu u nás pěstovaných rostlin. Vědci výzkumného ústavu v Geisenheim admin. region: Darmstadt se zabývali výskytem chlorózy u rostlin pěstovaných v oranžeriích a zjistili, že měkká voda, nízká hodnota pH substrátu a vysoký obsah železa citrusům nesvědčí.

Naopak, aby měly citrusy listy svěže zelené, je důležitý vysoký obsah vápníku společně se středně tvrdou vodou a přihnojováním ledkem vápenatým. Doporučuje se i vyšší frekvence hnojení v zimním období, méně fosforu a přípustné jsou i vyšší hodnoty pH v půdě.

Vzhledem k tomu, že vápník není v rostlině pohyblivý a že citrusy při dobrých teplotách rostou po celý rok, je důležité dodávat jim vápník průběžně a v dostatečném množství. Pěstitelé by měli vědět, že při používání kyselých hnojiv se vápník vyplavuje stejně tak jako zálivka.

shutterstock-364956413.jpg

Zdroj: archiv redakce

Jakou vodou zalévat?

Dosud byla k zálivce citrusů neustále doporučována dešťová voda. I toto tvrzení již bylo přehodnoceno a nyní se doporučuje spíše voda středně tvrdá, to je s obsahem vápníku. I tak je ale doplňování vápníku prostřednictvím hnojiva nutné.

Prakticky jedinou dostupnou možností je v tomto případě použití ledku vápenatého. Vícesložková kapalná hnojiva neobsahují vápník kvůli vysrážení. A ve speciálních hnojivech na citrusy prodávaných v pevné formě zase není vápníku pro citrusy dostatek. Půda může mít pH i nad hodnotou 6.

Co potřebují?

Vyvážený by měl být v hnojivech vápník i draslík, a to ve stejném poměru. Zatímco fosfor by měl být v hnojivu zastoupen v menší míře. Jeho vinou totiž dochází ke snižování příjmu železa, manganu a zinku. Takže za chlorózou listů a stojí pravděpodobně i příliš vysoký obsah fosforu v půdě a hnojivech.

Pro hnojení citrusů tedy vědci na základě posledních výsledků výzkumů doporučují míchat ledek vápenatý se síranem draselným. Pro hnojivovou zálivku si připravte roztok z 0,3 % ledku vápenatého a 0,3 % síranu draselného. Tato zálivka by se měla u citrusů střídat s hnojivy přímo určenými pro citrusy, například Citrus Speciál. Frekvence doporučovaného hnojení je v létě 1x za 2 týdny a v zimě 1x za měsíc.

shutterstock-406191220.jpg

Zdroj: archiv redakce

Foto: shutterstock.com

Publikováno: 16.11.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Pěstování citrusů pro začátečníky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pěstování citrusů pro začátečníky

Přesazování citrusů

Přesazování citrusů

Exotické ovoce

Ovoce má obrovské množství druhů a jeho výskyt je rozmanitý po celém světě. Ovšem vitamíny obsahuje každý kousek.

Jak se postarat o růže na jaře

Václav Macháček prozradí, co je potřeba udělat u růží po zimě.

Pěstování zeleniny v truhlíku

Pěstování zeleniny v truhlíku

Dotazy k okurkám

Zodpovídáme dotazy diváků ohledně okurek. Hostem je pan Miloslav Zacharda.

ČTĚTE DÁLE

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!

Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné
Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné

Péče o zahradu

Říká vám něco alternativní ochrana rostlin? To je taková ochrana, která vsází na biologickou účinnou složku z rostlinných výtažků nebo na parazitické organismy.

Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě
Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě

Péče o zahradu

Černý kořen je sice znám již od 16. století, v naší kuchyni je však stále nedoceněný. Vypěstujte si jej a zařaďte si ho do jídelníčku.