Víte, které bylinky se hodí k rybám

Všichni víme, že ryby bychom měli konzumovat častěji. Jsou velmi zdravé a málo kalorické. Mnozí z nás je ale neumí dobře připravit, a tak bývají pokrmy z ryb nevýrazné až fádní. Dostatečně je ochutit ale neznamená jen je vydatně posolit. Skvělou chuť jim dodají mnohé, často i zcela běžné bylinky.

Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)

Chuť ryb jen podtrhněte, ale nepřebijte

Všeho moc škodí, a to platí i v případě bylinek na rybích pokrmech. Není žádoucí, abychom přebili chuť ryb chutí bylinek. A toto riziko hrozí hlavně u bylinek velmi aromatických, jako je například kopr nebo koriandr či rozmarýn.

Na druhou stranu musíme dbát na to, abychom tepelnou úpravou bylinky nepřipravili o jejich specifickou chuť a vůni. Nevaříme je tedy nijak dlouho, do pokrmů je raději přidáváme až chvíli před dokončením, nebo zasyrova. Na hezké úpravě pokrmu také dost záleží, a tak si ponecháme vždy pár čerstvých lístků na dozdobení před servírováním pokrmu.

Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)
Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)
Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)
Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)
Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)
Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)
Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)

Jak se jednotlivé bylinky využívají

Méně obvyklou bylinkou, která se celkově v kuchyni příliš nepoužívá, je šťovík. Má svíravě kyselou chuť a je tedy skvělým doplňkem omáček podávaných k platýsům, kambale nebo lososu.

Podobně využitelný u platýsovitých ryb je i tymián. Rybím pokrmům dodává svěží chuť a navíc se výborně osvědčil jako dochucovadlo rybích polévek.

Do rybích polévek se hodí také kerblík. Tato bylinka má lehce anýzovou chuť a dodá také příjemné aroma omáčkám. Podávat ji můžeme k bílému rybímu masu stejně jako k rybám servírovaným s omáčkami.

Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)

Máte-li raději ryby grilované v celku, jako jsou například parmice nebo dorády, vyzkoušejte do jejich náplní aromatické stonky fenyklu.

Rozmarýn a šalvěj můžeme také využít k přípravě rybích pokrmů, musíme však s těmito bylinkami zacházet velmi opatrně, snadno se u nich stane, že jejich chuť přebije chuť ryb.

Kopr jsme si zvykli používat hlavně jako doplněk uzeného lososa. Skvělým způsobem doplňuje ale i pokrmy ze syrových ryb. Výtečný je také v marinádách a studených i teplých omáčkách.

K bylinkám, které tepelnou úpravou ztrácejí hodně ze své chuti, řadíme estragon. Právě proto se do pokrmů dodává až na úplný závěr. Skvělou chuť dodává ochuceným máslům, teplým omáčkám podávaným s masem z kambaly nebo lososa.

Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)

Bobkový list je z těch méně používaných, avšak skvěle doplní chuť šťávy při dušení nebo pečení ryb. Dobře chutná s mořským ďasem anebo dorádou.

Zapomenout ve výčtu bylin na bazalku by byla velká chyba. Tato silně aromatická bylinka je výtečná s rybami, které mají bílé maso a vhodná je i k za studena podávaným rybám.

A na samotný závěr zmíníme ještě klasickou naťovou petrželku. Někdo jí říká také neapolská nebo italská, ta je vhodnější, než petrželka kadeřavá, která není tak jemná. Použití najde v zálivkách, marinádách, dipech i omáčkách a naprosto nepřekonatelná je v kombinaci s česnekem.

Víte, které bylinky se hodí k rybám
Víte, které bylinky se hodí k rybám (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 16.05.2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Uzené rybí speciality

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pan Štěpnička udí různé druhy ryb, rybí klobásy a popisuje jejich přípravu před zpracováním a uzením

Lín obecný a jeho příprava v kuchyni

Reportáž o rybě lín obecný, jak ho připravit ke smažení.

Recept na zeleninu naloženou v soli

Nakládání zeleniny a dalších pochutin je ideální příležitost, jak si uchovat výpěstky našich zahrad na horší časy.

Dietní svačinka – zapečená tuňáková tortilla

Dietní svačinka – zapečená tuňáková tortilla bude chutnat zaručeně každému.

Ryby vhodné do rybníků

Jaké ryby jsou vhodné do rybníků, pokud chceme mít chov sladkovodních ryb?

Méně známé tuzemské sladkovodní ryby

Představení méně známých tuzemských sladkovodních ryb.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.