Vybíráme grily: Uhlí, plyn nebo kámen, který je lepší?

Pomalu, ale jistě se nám blíží teplé dny a spolu s nimi začíná i grilovací sezona, a protože je grilování posledních několik let velikým hitem, najdeme na trhu nepřeberné množství grilů s mnoha vychytávkami. I přes několik různých typů grilů jsou nejvíce omezeni majitelé bytů, kteří nemají vlastní zahradu a mají spíše terasu či balkon. I pro ně ale přichází výrobci s řešením a snaží se upravit grily tak, aby vyhovovaly směrnicím o požární ochraně.

Grily a jejich provedení

Přestože grilů existuje celá řada, dají se lehce rozdělit dle způsobů ohřevu:

Dřevěné uhlí

Jedná se o jeden z nejčastěji používaných typů. Jsou cenově velmi dostupné a poměrně lehko se o ně pečuje. Oproti ostatním grilům spočívá jejich nesporná výhoda v kouřovém aroma, které je pro mnoho lidí důvodem ke grilování či opékání nejen masa. Jejich nevýhoda spočívá bohužel právě ve dřevěných briketách. Dlouho se rozpalují, těžko se reguluje jejich teplota a nejen při pádu je velmi vysoké nebezpečí požáru.

Plynový ohřev

Na malých terasách či zahradách se můžete setkat i s tímto typem grilu. Jsou bezpečnější než grily na dřevěné uhlí a jejich nesporné výhody spočívají v lepším regulování teploty a rychlé přípravě, kdy je díky plynu gril připraven k použití ve chvilce. Dále neobtěžujete sousedy kouřem. Bohužel tím přicházíte o typické kouřové aroma. Další nevýhoda spočívá v samotném propanbutanu, u kterého je nezbytné dodržovat přísné skladovací podmínky a dále je nezbytné lahve vozit vždy s grilem, což v případě rozměrné lahve není moc jednoduché.

Elektrický ohřev

Elektrické grily jsou velmi vhodné na balkon či do bytů. Nedochází u nich ke spalování a není nutné řešit plynové lahve. Teplotu lze regulovat velmi jednoduše a údržba také není žádnou noční můrou. I zde jste ovšem ochuzeni o kouřové aroma a další nezbytností také je elektrický kabel.

Lávové kameny nejen na masáž zad

Mnoho lidí v dnešní době velmi preferuje grilování na lávových kamenech právě kvůli jejich absorpčním schopnostem. Díky svým pórům nasají tuk a jiné odkapávající šťávy do sebe a nedochází tak k jejich spalování a pro někoho k nepříjemnému zápachu. Kameny jsou nahřívány elektricky či plynem a povětšinou vydrží bez problémů celou grilovací sezonu. Pokud se začnou rozpadat, je vhodné je vyměnit za nové.

Grilujeme na kameni

Použití kamene jako teplé desky na ohřev masa nebo zeleniny je zatím spíše otázkou fajnšmekrů nebo různých kutilů či lidí, co rádi experimentují. Nejvíce se používá žula nebo mramor. I přestože je grilování na kameni velmi zajímavé, velmi často se stává, že od něj lidi ustupují, protože jim kámen často praská. Kamennou desku je nutné ohřívat rovnoměrně celou. Při nerovnoměrném nahřívání hrozí, že mezi středem a krajem kamene dojde k velkému teplotnímu rozdílu, který vede právě k jeho prasknutí.

Lze tomu zabránit například tím, že kámen necháte uříznout na míru a vložíte ho do topeniště pod jeho okraj. Tím dosáhnete toho, že i kolem okrajů bude proudit teplý vzduch, který bude ohřívat kamennou desku jako celek, nikoliv po částech. Dále je vhodné desku umístit do kovového rámu. Prasknutí tak sice cíleně nezabráníte, ale i po porušení bude kámen držen rámem a vy ho tak můžete ještě nějakou dobu bez problému používat. Nezapomeňte se optat i kameníka, který vám bude kámen řezat, jistě vám dá i nějaké cenné rady.

Bezpečnost především

Při koupi grilů je nezbytné zohlednit i jejich bezpečnostní prvky, jako jsou například nehořlavá či teplo nevodivá madla na držení či přesun grilu. Dále se zaměřte na stabilitu grilu a možnosti jeho aktivního či pasivního zabezpečení proti pádu či při samotném zvrhnutí. Nezapomeňte si zjistit jeho bezpečností atestaci pro použití v různých prostorách. Optejte se obchodníka na možnosti dalších vylepšení a zvažte jejich přínos pro vás oproti případnému cenovému nárůstu.

Text: Jan Vrbata

26.5.2017 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist