Vypěstujete si doma měsíček lékařský – užitečnou léčivku

Mít na vlastní zahradě takovou malou bylinnou lékárnu se vždycky vyplatí. Mezi bylinami, které by v ní rozhodně neměly chybět, je i měsíček lékařský. V podstatě se jedná o nenáročnou letničku, která nám toho dá mnohem více, než jen příjemný pohled na rozkvetlé sluníčkově naladěné květy.

Střípky z historie

O léčebných účincích této rostliny toho mnoho věděli již staří Egypťané. Pro léčbu různých neduhů její schopnosti využívali i staří Římané. V Evropě se začal měsíček pěstovat ve 12. století. Existuje žlutokvětá i oranžovokvětá varianta. Obě jsou léčivé, obě se u nás pěstují, ale častěji se k léčebným účelům využívá varianta s oranžovým květem.

Různé názvy téže rostliny

Lidová tvořivost nezná mezí ani při vymýšlení nejrůznějších názvů rostlin. Co komu která rostlina připomínala, tak se posléze začala označovat. Ne jinak tomu bylo u měsíčku lékařského (Calendula officinalis). Proto jsou dnes známy názvy jako nepravý šafrán, nechtík, sluníčko, deštná bylina, pazourek, krušinek. Oficiální označení Calendula získal ve 12. století, kdy se dostal do Evropy.

Jak a kde měsíček pěstujeme

Nemáte-li zahradu, nemusíte zoufat, neboť měsíček se dá pěstovat stejně dobře na záhonech jako v nádobě. Klidně vystačíme s pěstováním na balkoně nebo na terase. Bude se mu tam dařit stejně dobře, pokud mu zajistíme plné slunce, dostatek světla, živin a zálivky.

Pro léčebné účely se dnes pěstuje oranžovokvětá odrůda Plamen s plným květem. Vyséváme do hnízd ve sponu 30 x 40 cm. Do každého hnízda uložíme 4 až 5 semen. Řádky by měly být od sebe vzdálené cca 40 maximálně 50 cm. Rostliny vyjednocujeme na vzdálenost 20 cm. Ve dvou po sobě následujících letech nevyséváme měsíček nikdy na tutéž plochu. Zemina by se zde vyčerpala. Ideální výsev probíhá za bezmrazých dnů během března a dubna. Možný je však ještě i květnový výsev. Později vyseté rostliny již nestihnou vykvést.

Sběr a využití

Květní úbory sbíráme postupně tak, jak nakvétají a používáme buďto začerstva anebo sušené. Čerstvé květy se nejlépe hodí do ovocných nebo zeleninových salátů. Pro svou barvu se hodí jako přídavek do míchaných bylinkových másel. I rýži dokážou obarvit natolik, že vypadá, jako by byl použit šafrán.

Léčivé účinky měsíčku

Vzhledem k výrazným antibakteriálním, antiseptickým a hojivým účinkům měsíčku lékařského se této byliny využívá při výrobě mastí, koupelí, tinktur, čajových směsí a nálevů.

Léčí poranění kůže, zvláčňuje pokožku, hojí záněty, pročišťuje krev, mírní vysoký krevní tlak, zvyšuje tvorbu žluči a pomáhá léčit záněty sliznic trávicího ústrojí. Zevně je vhodný pro léčbu bércových vředů, popálenin, omrzlin, hnisavých ran, křečových žil a plísňových onemocnění. Při pravidelném promazávání prstů na rukou a nohou zlepšuje krevní oběh v těchto okrajových částech těla.

Jak si připravit měsíčkovou mast

Měsíčkovou mast v domácnosti oceníte v mnoha případech. Proto by měla být doma vždy po ruce. Na její výrobu je potřeba: 2 hrsti čerstvých měsíčkových květů, 250 g vepřového sádla a 50 g včelího vosku. Pokud vosk nemáte, nevadí, dá se vyrobit i bez něj. Na vyrobenou mast si připravte menší uzavíratelné nádobky nebo dózičky od krémů.

Nejprve na mírném ohni, případně ve vodní lázni, rozpusťte sádlo. Přidejte květy měsíčku a pak chvíli povařte na mírném ohni. Vše nechte stát do druhého dne. Poté znovu vše dohromady ohřejte. Věnujte pozornost tuku, aby se nezačal připalovat. Přihoďte další hrst měsíčkových květů, mírně povařte a opět nechte částečně vychladnout. Je možné přidat i trochu heřmánku nebo řepíku.

Dokud je směs ještě tekutá, přeceďte ji přes pláténko, tím oddělíte od sebe mast a byliny. Do scezeného sádla přidejte včelí vosk a mírně zahřejte, dokud se vosk celý nerozpustí. Za tepla nalijte vzniklou mast do připravených vyčištěných nádobek. Uskladňujte v chladu a temnu.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

24.3.2017 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist