Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět

Poznejte bylinky používané do salátů, které jim dodávají jejich typickou chuť a bez kterých by některé saláty nebyly to pravé ořechové. Zároveň by ani nebyly tak slavné. Přečtěte si o některých bylinkách do salátů i o tom, jak je pěstovat a do kterého salátu je použít.
depositphotos_266344472_l-1-1100x618.jpg Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Mezi bylinky používané do salátů patří kopr a petržel

Jaké jsou časté bylinky používané do salátů?

Mezi bylinky používané do salátů velmi často patří rozmarýn, kopr, majoránka, samozřejmě i pepř, petržel, pažitka a mnoho dalších. Každá z nich vyžaduje určité podmínky pro své pěstování, a může se jí přitom dařit na záhonku, ale i na balkoně, terase nebo v truhlíku za oknem.

Kopr patří mezi bylinky používané do salátů

Kopr bezpochyby patří mezi bylinky používané do salátů. Je to aromatická rostlina, která je známá zejména pro svou lahodnou a výraznou chuť. Pro správný růst kopr potřebuje dostatek slunečního světla, nejlépe se mu bude dařit v dobře propustné a vlhké půdě, která je bohatá na živiny. Vyžaduje také pravidelné zalévání – udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Kopr můžete pěstovat dvěma způsoby – buď získáte sazenice v zahradnictví, nebo zasadíte semena přímo do země. Z listů si můžete jednoduše uříznout potřebné množství, aniž byste poškodili celou rostlinu. Semena pak můžete nechat na rostlině, aby dozrávala, nebo je sklízet pro použití v kuchyni či pro další výsadbu.

Tento recept trochu připomíná řecké tzatziki. Je letní, svěží, snadný a zdravý – jde o okurkový salát s koprem. Budete na něj potřebovat:

  • 1 okurku
  • 450 g sýru cottage
  • 3 lžíce kopru
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku

Nejdříve okurku oloupejte, poté ji rozkrojte napůl a odstraňte střed se semínky. Okurku nakrájejte na půlkolečka a dejte do mísy. Dále najemno nasekejte kopr. Přidejte ho k okurce i se sýrem cottage, dochuťte solí, pepřem a česnekem, který prolisujte. Směs pořádně promíchejte a dejte na chvíli chladit do lednice nebo hned podávejte.

Petržel se hodí nejen do polévek

Petržel je dvouletá rostlina, která se pěstuje pro své vonné a chutné listy a kořen. Nejvíce je známá svým využitím jako bylinka v kuchyni, kde dodává chuť a aroma mnoha jídlům. Existují dvě odrůdy této byliny – petržel listová (hladkolistá, naťová či kadeřavá kudrnka) a petržel kořenová, která se podobá mrkvi. Do salátů pak můžete použít oba druhy, které chuť ještě umocní. Co se pěstování listové petržele týká, upřednostňuje místa s dostatkem světla nebo mírným zastíněním. Zvolte dobře odvodněnou půdu s bohatým obsahem organických látek. Petržel se dá pěstovat snadno ze semen. Semena sejte přímo do půdy, jejich klíčení může trvat déle, obvykle 2 až 4 týdny, takže je důležité mít trpělivost. Bylina vyžaduje pravidelné zalévání, ale opět pozor na přemokření. Listovou petržel můžete sklízet průběžně během jejího růstu.

Petržel je často využívána jako bylinka pro ochucení a ozdobu mnoha salátů i polévek, příloh a omáček. Ačkoli není typicky hlavní složkou salátů, dokáže dodat své charakteristické aroma a chuť, které obohacují celkový gastronomický zážitek. Zkuste si připravit zeleninový salát s petrželí – osvěžující a zdravou lahůdku. Přináší širokou paletu barev, chutí a živin. Jeho příprava je snadná a rychlá. Budete potřebovat:

  • 3 mrkve
  • 3 kořenové petržele
  • 4 kelímky bílého jogurtu
  • 1 svazek listové petržele
  • sůl

Očistěte a omyjte petržel s mrkví. Poté je nastrouhejte najemno. Zeleninu dejte do mísy a nachystejte si listovou petržel. Tu omyjte a nasekejte nadrobno. Přidejte k zelenině spolu s jogurtem a solí. Vše důkladně promíchejte. Salát dejte vychladit do lednice a po několika hodinách můžete podávat.

Mezi další bylinky používané do salátů patří majoránka

Majoránka taktéž spadá mezi bylinky používané do salátů. Je to aromatická rostlina, která se často používá jako koření v kuchyni, zejména v sušeném stavu – nesmí chybět například v bramboráku nebo v bramboračce. I ji si můžete snadno pěstovat a využívat ji čerstvou či si ji sami sušit. Majoránka upřednostňuje slunné stanoviště, pro optimální růst potřebuje půdu s dobrým odvodněním a dostatečnou vlhkostí – pravidelné zalévání je pro majoránku klíčové.

Využijte majoránku v kuchyni – například do výborného zelného salátu, který je plný chutí i vitamínů. Nachystejte si na jeho přípravu:

  • střední hlávku zelí
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžičky majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku mletého pepře

Zelí nakrájejte na tenké nudličky, vložte do mísy, osolte, rukama důkladně promíchejte a hlavně pomačkejte. Nechte 10 minut odležet, zelí zkřehne a pustí přebytečnou vodu. Tu slijte a přidávejte postupně všechny další suroviny podle své chuti. To se týká zejména octa a cukru, můžete si vytvořit sladší či kyselejší verzi.

V salátech nesmí chybět ani pažitka

Pažitka je vonná bylina, často využívaná jako koření i jako dekorativní rostlina v kuchyni. Je oblíbená pro své jemné a osvěžující zelené aroma, které má mírně pikantní nádech. Upřednostňuje slunná až polostinná stanoviště. Pokud se rozhodujete pro venkovní pěstování, vyberte místo, které je dostatečně osvětlené sluncem. Nejlépe roste pažitka v půdě, která je dobře propustná, živná a má neutrální pH. Ideální je směs zahradní zeminy s přiměřeným podílem písku. Vyžaduje pravidelné zalévání.

Pažitka patří mezi bylinky používané do salátů, i když častěji si ji představíme na vařených bramborách, v pomazánce nebo v polévce. Bude jí to ale slušet například ve vajíčkovém salátu. Na ten si nachystejte:

  • 3 vajíčka
  • 40 g šunky
  • 80 g majonézy
  • 1 špetku krupicového cukru
  • 2 lžíce pažitky
  • sůl a pepř

Dejte vejce uvařit natvrdo. Mezitím si nakrájejte šunku na kostičky a pažitku nasekejte. Jakmile jsou vajíčka uvařená a vychladlá, oloupejte je a nakrájejte nadrobno. Vše vložte do mísy, přidejte majonézu, cukr, sůl a pepř a obsah pořádně promíchejte. Hotový salát dejte vychladit do ledničky a můžete jej podávat s bagetou a ředkvičkami nebo s polníčkem.

3.8.2023 12:30| autor: Lenka Tajbrová | zdroj: apetitonline.cz, bohynekuchyne.cz, recepty.cz, vareni.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist