Vypěstujte si na své zahradě WASABI

Wasabia japonica (Eutrema wasabi ) - japonský křen, dobře známý svou pronikavě ostrou chutí, můžete mít i na své okrasné zahradě. Patříte-li tedy mezi příznivce asijské kuchyně, pak si budete moci, hned jak se oteplí, uspořádat zahradní party v asijském stylu a k populárnímu Sushi a Sashimi budete moci suverénně podávat vlastní Wasabi.

V Japonsku se zhruba již od 10. století pěstuje hlavně na poloostrově Izu a v oblastech Nagano a Yamanashi. Mimo Japonsko se Wasabia objevuje v několika málo lokalitách Číny, Taiwanu, Nového Zélandu, v Kanadě – Britské Kolumbii a USA – Severní Karolíně. Vzácná bylina Wasabia je rostlinka, dosahující výšky kolem 20 – 30 cm. Má větší srdčité listy vyrůstající ze silného oddenku a bílé, droboulinké květy. V přírodě roste v podrostu stromůkeřů či podél břehů potokůříček. Najdete ji tedy zejména v chladnějších podhorských oblastech a zkrátka tam, kde bude její kořeny omývat studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu nepřesáhne rozmezí 8 – 18 °C. Wasabia není příliš mrazuvzdorná rostlina. Vydrží jen minimální teploty v rozmezí 6 – 12°C.
Na zahradě
Pakliže se rozhodnete pro pěstování byliny Wasabia ve vaší okrasné zahradě, pamatujte vždy na to, že při přezimování bude potřebovat vydatnou „přikrývku“. Nicméně pěstovat v našich podmínkách se dá – dokonce bychom ji mohli přiřadit k trvalkám. Bylině se bude dařit  poblíž rybníčků, jezírek a ve vlhké zemině.

I v květináči

Umístíme-li Wasabii do květináče, coby přenosnou rostlinku, máte větší šanci na pěstitelské úspěchy. Od jara do podzimu můžete postavit květináčWasabií na zahradu, v lodžii a podobná místa. Důležité však je, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina vyhovuje bylině Wasabia spíše humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního jezírka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, roste Wasabia  pomaleji a  její listy jsou menší. Na podzim je potřeba přenést květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky.

Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuje se používat pouze přírodní, organická hnojiva.

Léčivé účinky

Wasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že žvýkáním byliny dochází v lidských ústech k přeměně z glukosinolátů, obsažených v rostlině, a to na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny ozařováním chemoterapií. Dále posilují imunitní systém a působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití Wasabie jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní.

TIP: Použití Wasabi v kuchyni

Oddenek Wasabia se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako koření k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10 – 15 minutách ztrácí část své chuti. Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje \“ Bloody Mary\“, může být zpestřením přidání wasabi místo pepře.

Text: Jakub Krulich
Připraveno ve spolupráci se zahradnictvím Krulichovi, kde si sazeničky můžete i koupit.
Foto: justfoodnow.com,laguiadeociodecanarias.com,shizuokagourmet.wordpress.com, soifind.com, blogs.yahoo.co.jp

2.2.2011 3:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist