Vypěstujte si na zahradě muchovník

Muchovník (Amelanchier) je okrasná dřevina, konkrétně keř, jehož plody jsou jedlé a dokonce velmi chutné. Tato dřevina, původem ze Severní Ameriky, je však v českých zahradách velmi oblíbená také proto, že se takříkajíc „pěstuje sama“.

Keřů z rodu Amelanchier je skutečně velké množství. Jen u nás se jich pěstuje několik desítek. Všechny jednotlivé druhy se liší – ať už tvarem listů, výškou kmene či barvou a chutí plodů.

V průměru může muchovník dorůstat až do výšky zhruba 6m. Na jaře tuto okrasnou dřevinu doslova zalije záplava bílých květů, které se později promění v tmavé bobulovité plody, podobné borůvkám. Bobule mají tak sladkou příchuť, že až připomínají marcipán. Toto ovoce je však daleko zdravější než klasické zahradní borůvky. Obsahuje totiž obsahují více vápníku, draslíku, hořčíku a železa.  Muchovníkové plody můžete i tepelně zpracovat nebo sušit.

Obrázek Vypěstujte si na zahradě muchovník

Pěstování

Jak už bylo řečeno, muchovník není nikterak náročná dřevina. V zahradě má raději slunná či pohostinná místa, nežli silné slunce. Nevyžaduje ani speciální kvalitu a složení půdy. Muchovník můžete pěstovat dvěma způsoby – jako zakrslý stromek s holým kmínkem nebo jako klasický keř. V případě, že toužíte po „muchovníkové bonsai“, odřízněte od nejsilnějšího a nejrovnějšího kmínku všechny postranní větve, zhruba do výšky 1 m nad zemí. Pro keřovité pěstování se seřezávají pouze kmínky, které rostou blízko u sebe.

Vypěstujte si na zahradě muchovník

Správnou vzdálenost rozestupu – asi 3 m – byste měly dodržovat i při samotné výsadbě muchovníku. Květy jsou odolné proti mrazu, snesou i -5 °C, proto je vhodný i jako dřevina k výsadbě živého plotu. Muchovníky totiž nejsou napadány téměř žádnými chorobami ani škůdci.

Obrázek Vypěstujte si na zahradě muchovník

Rostliny začnou plodit už třetím rokem po výsadbě, a to po dobu 40 až 50 let. Hnojí se přiměřeně – kolem kmene se nasype kompost nebo můžete použít hnojivo pro okrasné keře. Každoročně muchovník seřezávejte podobně, jako rybíz. Rozmnožuje se výsevem na jaře, dělením a štěpováním.

Obrázek Vypěstujte si na zahradě muchovník

Lahodný i blahodárný muchovník

Bobulovité plody muchovníku jsou pro lidský organismus velmi zdravé. Podporují celkovou imunitu a jsou také vynikající prevencí proti žaludečním onemocněním. Existují i farmaceutické doplňky stravy, které příznivě ovlivňují léčbu onkologických pacientů. Nejen plody, ale například i listy muchovníku jsou konzumovatelné. Listy se suší a připravuje se z nich čaj, který příznivě působí na trávicí soustavu a je dobrý i na detoxikaci organismu.

Obrázek Vypěstujte si na zahradě muchovník

TIP: Recepty z muchovníku

Muchovníková marmeláda

1 kg muchovníků
40 dkg třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
4 hřebíčky
1 dcl červeného nebo bílého vína
1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Muchovníky propláchneme a  necháme okapat. Vsypeme plody do hrnce, podlijeme vínem a vaříme asi 15 minut. Pak přidáme cukr, skořici, roztlučený hřebíček a vaříme do měkka. Ke konci varu plody mírně rozmačkáme a přidáme kyselinu citrónovou. Horkou směs nalijeme do malých skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Obrázek Vypěstujte si na zahradě muchovník

Muchovníkové keksy

120 g sušených plodů muchovníku
60 g práškového cukru
60 g másla
1 balíček prášku do pečiva
1 ks většího vejce
kapka vanilkové esence
troška mléka

Postup:

Utřeme máslo s cukrem, rozšleháme s vejcem a vanilkou, vyválíme v proseté mouce. Přidáme tolik mléka, aby se vytvořila hladká směs. Nakonec vmícháme sušený muchovník, směs nalijeme do pohárků z mastného papíru, ty postavíme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut, až směs ztuhne.

Obrázek Vypěstujte si na zahradě muchovník

Muchovníkové víno

250 ml šťávy muchovníku
130 ml šťávy z červeného rybízu
500 ml vody
balíček živné soli a balíček kvasinek na výrobu vín (koupíte v drogerii)
190 g krystalového cukru

Postup:

Plody muchovníku a červený rybíz vylisujeme. Šťávy odměříme přesnou měrkou a v doporučeném poměru smícháme. Přidáme vodu, vmícháme odvážený krystalový cukr, přisypeme živnou sůl pro kvasinky a balíček kvasinek. Úzkostlivě dodržujeme čistotu. Směs po promíchání přelijeme do skleněné láhve s kvasnou zátkou a necháme kvasit. Po bouřlivém kvašení se začne tekutina sama čistit. Hadičkou stáhneme čistý nápoj, na dně zůstanou zbytky ovoce a kal. Nápoj plníme do čistých, nejlépe vyvařených láhví a dobře zazátkujeme. Uskladníme v chladu a temnu.

Muchovníkový kompot

1 kg očištěných, odstopkování a umytých plodů
400-450 g cukru
2 dcl vody

Postup:

Do hrnce nalijeme vodu, nasypeme cukr a přidáme plody. Ohříváme za stálého míchání do varu a při této teplotě krátce (5 min.) povaříme. Nakonec přidáme šťávu z 1 / 2 z citronu, nebo polovinu čajové lžičky kyseliny citrónové a promícháme. Horkou směs nalijeme do 2 dl sklenic až těsně po okraj a uzavřeme. Pokud tyto plody připravujeme v směsi např. z jahodami, malinami, rybízem nemusíme přidávat kyselinu citrónovou, resp. šťávu z citronu.

Text: Lucie Sýkorová
Foto:treeplantflowerid.com, dailywalkgifts.com, cakeinthegarden.wordpress.com, picasaweb.google.com, picasaweb.google.com, marvelgulp.com, jtosti.com, en.hortipedia.com, plantingplanner.com, gatsbysgardens.blogspot.com, ornamental-trees.co.uk, 66squarefeet.blogspot.com, laspilitas.com, fruitiers.net, 02b93fb.netsolhost.com, permies.com, fruitforum.net, jocelynsgarden.blogspot.com, fleursdeschamps.hebergratuit.com, luirig.altervista.org, blakemaybank.com, agirlhasalotofdreams.blogspot.com

10.6.2011 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist