Vyrobte si bylinné maceráty

Také patříte mezi nadšence, kteří v domácích podmínkách vyrobí vše od marmelád až po ekologické čistící prostředky? Pak jste jistě neopomněli, že pod vaší vlastní rukou mohou vzniknout kvalitní výrobky přírodní kosmetiky. Ať vyrábíte tělový či pleťový krém, hydratační masážní olej nebo třeba mýdlo, vždy se bude hodit mít po ruce bylinný macerát, jehož výroba vám nezabere ani moc času. Navíc při ní můžete zajímavě experimentovat a zkoušet stále nové varianty!

Vyrobte si bylinné maceráty
Vyrobte si bylinné maceráty (Zdroj: Shutterstock)

S bylinnými maceráty se setkáváme prakticky na každém kroku, ačkoli ne vždy o nich přesně víme. Bývají nedílnou součástí mýdel, krémů, ale stejně tak skvěle poslouží k uvolňujícím masážím.

Macerace, tedy louhování léčivých rostlin v oleji, bývá jednou z možností, jak dostat léčivé vlastnosti a mnohdy i specifickou vůni do rostlinného oleje, který pak využijeme pro výrobu různých výrobků.

Běžně se macerují sušené bylinky, ale během sezony lze louhovat i byliny čerstvé. Jejich množství ovšem bude mnohem větší než v případě bylinek sušených a navíc musí být perfektně ponořené do oleje, jinak se zvyšuje riziko plísně, která by celý výrobek znehodnotila.

Jak macerovat

Macerace není nijak složitá. Budete na ni potřebovat větší sklenici s uzávěrem. Praktickým řešením jsou velkoobjemové patentové zavařovací sklenice z čirého skla.

Macerovat ovšem můžete i jiné látky než léčivé bylinky. V kosmetice se běžně uplatňuje například macerát ze zeleného čaje nebo kávy.

Před samotnou macerací je třeba pečlivě umýt sklenici i další pomůcky, které budete používat. Na dno sklenice nasypete byliny, čerstvé nebo sušené dle vašeho uvážení. Ty pak zalijete olejem, jehož výběr a hlavně kvalita jsou pro úspěch macerátu naprosto stěžejní. Byliny je pak třeba pečlivě rozmíchat, aby se spojily s olejem. Sklenici pak uložte do místnosti s pokojovou teplotou mimo přímé sluneční záření. U některých macerátů se ovšem naopak doporučuje uložení v místnosti na místo, kam sluneční paprsky dopadají, proto je třeba zohlednit hlavně typ macerované látky.

Louhování probíhá pak asi tři až čtyři týdny. Každý den sklenicí zatřepte, aby se látky promíchaly.

Po uplynutí dané doby se macerát přecedí přes filtr nebo gázu. Již v této fázi je plnohodnotně připraven k dalšímu použití. Pokud macerujete bylinky v rostlinném tuku, který je při běžné pokojové teplotě tuhý, je třeba tuto směs po dobu asi dvou týdnů na několik hodin denně rozpustit. Nikdy ovšem nesmí dojít k varu!

Jaké bylinky můžeme macerovat

Pro maceraci se skvěle hodí různé části léčivých rostlin od květů, přes olistěnou nať až po kořen. Mezi nejoblíbenější maceráty pro výrobu přírodních mýdel a domácí kosmetiky patří například heřmánkový, levandulový, růžový, mátový, který se hodí na masáže, ale určitě využijete také olej obohacený o léčivé látky z meduňky nebo mateřídoušky.

Vlastnosti nejčastěji používaných olejů a rostlinných tuků:

avokádový olej – výrazně terapeutický, hodí se pro přecitlivělou pokožku

ricinový olej – silně zvláčňující, vysoká kvalita

kokosový olej (při pokojové teplotě tuhý) – zvláčňující účinky

olivový olej – zvláčňující, léčivé účinky

mandlový olej – regeneruje, snadno se vstřebává

bambucké máslo (při pokojové teplotě tuhé) – silně výživné, zjemňuje pokožku

slunečnicový olej – vysoký obsah vitamínů, snadno se vstřebává

Recept na výrobu macerátu z bambuckého másla, růže a levandule:

  • 10 vrchovatých polévkových lžic bambuckého másla v bio kvalitě
  • 5 polévkových lžic sušených okvětních plátků růže
  • 5 polévkových lžic sušených květů levandule
  • 5 kapek stoprocentního esenciálního oleje růže nebo levandule

 

Publikováno: 06.01.2023, Autor: | autor: Lucie Peukertová | zdroj: Ing. Lucie Peukertová - projektantka rodinných zahrad

Mohlo by vás dále zajímat

Třezalkový olej

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak doma vyrobit pomádu na rty

Jak doma vyrobit pomádu na rty

Čistící písek na zahradní nářadí

Láďa Hruška ukáže jak si doma vyrobit čistící písek na zahradní nářadí.

Domácí pěna na holení

Hana Hořáková předvede, jak si doma udělat kvalitní pěnu na holení.

Druhy oliv

Druhy oliv

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.