Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena

Kdo by si odepřel limonádu z bezových květů? Lehká ovocnokvětová chuť chutná malým dětem i dospělým. Doma vyrobená metodou za studena si navíc uchovává všechny léčivé účinky bezu. Pojďte si spolu s námi tuhle dobrotu vyrobit.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Sirup zastudena nebo povařit?

Jistě jste začínali už v minulosti výrobou sirupů metodou založenou na převaření šťávy z bylin nebo ovoce a následným rozpuštěním dalších přísad. Tato metoda je stále oblíbenější, protože právě u ní si vyrobíte sirup s mnohem delší trvanlivostí.

Jenže vše má svoje pozitiva i nedostatky. Právě varem se některé vitaminy a jiné pro naše zdraví prospěšné látky jednoduše zničí nebo se razantně sníží jejich množství.

Metoda zastudena je v tomto ohledu mnohem šetrnější, výsledný sirup tak může být i léčivý, samozřejmě se to s ním nesmí přehánět zase kvůli vysokému obsahu cukru, takže i zdraví prospěšný účel musí stejně zvážit zdravý selský rozum.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Jdeme vyrábět…

Co budete potřebovat:

  • velkou mísu čerstvě natrhaných květů bohatě obalených pylem
  • 1 kg třtinového nebo bílého cukru
  • 3 větší citrony a 3 limetky v BIO kvalitě
  • 2,5 l vody – záleží na množství květů, ty by měly být plně ponořeny ve vodě
  • 1 vrchovatá čajová lžička kyseliny citronové
  • několik kapek alkoholu na dezinfekci hrdla lahví

Pomůcky:

  • patentová zavařovací sklenice – ideálně objem okolo 5 l nebo velká skleněná mísa na maceraci
  • sirupové patentové lahve
  • zahradnické nůžky na sklizeň květů
  • mísa na květy
  • plátno pro přecezení macerátu

Postup výroby:

Sirup vyráběný zastudena je náchylný na jakékoli nečistoty, jednoduše řečeno, výrobek může přijít nazmar přimísením čehokoli, co by v sirupu být nemělo. Proto je třeba pracovat s perfektně umytými pomůckami a stejně tak dávejte pozor i na čistotu použitých surovin.

Bezové květy by tak neměly obsahovat hmyz nebo třeba prachové částice. V žádném případě je nesbírejte u rušné silnice nebo v průmyslové oblasti. Podobně nevhodným stanovištěm je okolí zemědělské plochy, herbicidy a pesticidy jsou obsaženy i v okolní půdě a bohužel ulpí i na jejich listech rostlin a květech.

Čtěte také:

Květy sbírejte s maximální opatrností a pyl rozhodně nepovažujte za přítěž. Právě ten totiž určuje chuť a její intenzitu. Čím více pylu bude na květech zachováno, tím lépe. Trochu jinak postupujeme u alergiků, zde se samozřejmě pylu vzdáme a květy propereme ve studené vodě.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Květy zbavte listů, případně dlouhých stonků. Pokládejte je ve vrstvách do nádoby, ve které budeme macerovat.

Mezi květy dejte kůry zbavené plátky citronů a limetek. V případě, že chcete kůru na povrchu plodů ponechat, je třeba koupit ovoce v BIO kvalitě, abyste si do sirupu nevylouhovali nadílku pesticidů. Citrusy nejenže dodají sirupu příjemnou kyselou chuť, ale také napomůžou i maceraci, navíc fungují i jako přírodní konzervant, ale přesto nespoléháme pouze na ně.

Nakonec květy s ovocem zalijeme předem převařenou a následně vystydlou vodou, sklenici přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne (24 hodin) macerovat v pokojové teplotě.

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Druhý den šťávu slijeme a přecedíme přes plátno. Tomuto bodu věnujte dostatek času, macerát nesmí obsahovat zbytky květů nebo plodů, sirup by se rychleji kazil. Následně do přecezené šťávy přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění. Nakonec přidáme kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

Po dokončení výroby sléváme sirup do sirupových patentových lahví. Pro lepší konzervaci navrch kápneme pár kapek alkoholu, čímž dojde k dezinfekci.

Věděli jste, že…

Sirup lze uchovávat i v mrazáku v sáčcích nebo menších plastových nádobách, stačí ho pak už jen rozmrazit a v krátké době spotřebovat?

Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena
Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena (Zdroj: shutterstock.com)

Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 16.05.2022, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na skvělý sirup z levandule

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak udělat z levandule ozdravný sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Sirup z bezového květu

Přemýšleli jste, jak by se dalo využít více z naší přírody? V následujícím videu je postup na přípravu domácího bezového sirupu.

Příprava léčivého sirupu z růží

Sirup z okvětí růží. Pomůže od bolesti a zklidní organismus.

Sirup z oblíbených bylinek

Jak si doma vyrobit zdravý bylinný sirup?

Angreštovo-rybízový sirup

Sirupy jsou v obchodě běžně k dostání ovšem ne za zcela příznivou cenu. Proto si doma můžete vyrobit jeden chutný z domácího ovoce za pár korun.

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.