Vyrobte si sirup z květů bezu, tentokrát metodou za studena

Bezový sirup je snad nejčastější variantou slazeného dochucovadla nápojů, se kterou se v českých domácnostech setkáváme. Jeho lehká ovocnokvětová chuť chutná malým dětem i dospělým, takže si sirup určitě vyrobte, během června totiž na keřích rozkvétají bílá květenství obalená voňavým žlutým pylem.
shutterstock_1251663664-1100x618.jpgCelá galerie 9 Zdroj: shutterstock.com

Sirup zastudena nebo povařit?

Jistě jste začínali už v minulosti výrobou sirupů metodou založenou na převaření šťávy z bylin nebo ovoce a následným rozpuštěním dalších přísad. Tato metoda je stále oblíbenější, protože právě u ní si vyrobíte sirup s mnohem delší trvanlivostí. Jenže vše má svoje pozitiva i nedostatky. Právě varem se některé vitaminy a jiné pro naše zdraví prospěšné látky jednoduše zničí nebo se razantně sníží jejich množství. Metoda zastudena je v tomto ohledu mnohem šetrnější, výsledný sirup tak může být i léčivý, samozřejmě se to s ním nesmí přehánět zase kvůli vysokému obsahu cukru, takže i zdraví prospěšný účel musí stejně zvážit zdravý selský rozum.

Jdeme vyrábět…

Co budete potřebovat:

  • velkou mísu čerstvě natrhaných květů bohatě obalených pylem
  • 1 kg třtinového nebo bílého cukru
  • 3 větší citrony a 3 limetky v BIO kvalitě
  • 2,5 l vody – záleží na množství květů, ty by měly být plně ponořeny ve vodě
  • 1 vrchovatá čajová lžička kyseliny citronové
  • několik kapek alkoholu na dezinfekci hrdla lahví

Pomůcky:

  • patentová zavařovací sklenice – ideálně objem okolo 5 l nebo velká skleněná mísa na maceraci
  • sirupové patentové lahve
  • zahradnické nůžky na sklizeň květů
  • mísa na květy
  • plátno pro přecezení macerátu

Postup výroby:

Sirup vyráběný zastudena je náchylný na jakékoli nečistoty, jednoduše řečeno, výrobek může přijít nazmar přimísením čehokoli, co by v sirupu být nemělo. Proto je třeba pracovat s perfektně umytými pomůckami a stejně tak dávejte pozor i na čistotu použitých surovin.

Bezové květy by tak neměly obsahovat hmyz nebo třeba prachové částice. V žádném případě je nesbírejte u rušné silnice nebo v průmyslové oblasti. Podobně nevhodným stanovištěm je okolí zemědělské plochy, herbicidy a pesticidy jsou obsaženy i v okolní půdě a bohužel ulpí i na jejich listech rostlin a květech.

Květy sbírejte s maximální opatrností a pyl rozhodně nepovažujte za přítěž. Právě ten totiž určuje chuť a její intenzitu. Čím více pylu bude na květech zachováno, tím lépe. Trochu jinak postupujeme u alergiků, zde se samozřejmě pylu vzdáme a květy propereme ve studené vodě.

Květy zbavte listů, případně dlouhých stonků. Pokládejte je ve vrstvách do nádoby, ve které budeme macerovat.

Mezi květy dejte kůry zbavené plátky citronů a limetek. V případě, že chcete kůru na povrchu plodů ponechat, je třeba koupit ovoce v BIO kvalitě, abyste si do sirupu nevylouhovali nadílku pesticidů. Nejenže dodají sirupu příjemnou kyselou chuť citrusových plodů, napomůžou i maceraci, navíc fungují i jako přírodní konzervant, ale přesto nespoléháme pouze na ně.

Nakonec květy s ovocem zalijeme předem převařenou a následně vystydlou vodou, sklenici přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne (24 hodin) macerovat v pokojové teplotě.

Druhý den šťávu slijeme a přecedíme přes plátno. Tomuto bodu věnujte dostatek času, macerát nesmí obsahovat zbytky květů nebo plodů, sirup by se rychleji kazil. Následně do přecezené šťávy přidáme cukr a mícháme do jeho rozpuštění. Nakonec přidáme kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

Po dokončení výroby sléváme sirup do sirupových patentových lahví. Pro lepší konzervaci navrch kápneme pár kapek alkoholu, čímž dojde k dezinfekci.

Věděli jste, že…

Sirup lze uchovávat i v mrazáku v sáčcích nebo menších plastových nádobách, stačí ho pak už jen rozmrazit a v krátké době spotřebovat.

31.5.2019 5:30| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist