Vyrobte si výživná tělová másla

Vzhledem k tomu, že se už blíží doba, kdy poklesnou teploty, je na čase řešit otázku výživy pleti. Během roku jste si jistě na své zahradě nasušili dostatek léčivých bylinek, které se vám teď budou hodit do bylinných macerátů, které tvoří jednu z nejdůležitějších složek tělových krémů a másel, jež se postarají o vaši pokožku během podzimu a zimy. Pojďme se spolu podívat na to, jak si takové tělové máslo vyrobit. Tento produkt přírodní kosmetiky se bude navíc hodit i jako praktický vánoční dárek.

Stále se blížící období ochlazení se promítá i do změny používané kosmetiky, která by měla být postupně více hutná a výživná. V posledních letech se stále častěji můžete setkat s tak zvanými tělovými másly. Někdy jsou tvořena pouze jediným druhem rostlinného tuku, máslem nebo směsí více typů.

Všeobecně můžeme ovšem říci, že jsou tyto krémy poměrně dost výživné a hodí se hlavně pro unavenou a suchou nebo poškozenou pokožku. Mnohdy je stačí aplikovat jednou denně nebo jednou za více dní podle typu pleti. Ačkoliv se vám jejich výroba může zdát na první pohled zdlouhavá a složitá, ve skutečnosti si postup výroby osvojíte hned při výrobě vašeho prvního tělového másla. Navíc k jeho přípravě můžete zužitkovat i své oblíbené bylinky ze zahrady, které tak položí základ olejovému macerátu, jenž doplní výživné máslo.

Co budete na výrobu másel a krémů potřebovat:

  • polévkovou lžíci nebo digitální váhu
  • předem připravené bylinné maceráty
  • skleněnou nádobu a menší hrnec na přípravu vodní lázně
  • vyšší misku, ve které se budou krémy a másla vyrábět
  • metličku nebo tyčový mixér
  • patentovou zavařovací sklenici nebo jiné dózy na uchování

Jaké složky se vám budou hodit

Jak už samotný název výrobku napovídá, hlavní složkou je rostlinné máslo tuhé frakce. Mezi nejčastější patří určitě bambucké, kakaové nebo třeba avokádové. Všechna tato másla jsou při běžné pokojové teplotě tuhá, takže až s nimi budete pracovat a budete je míchat s jinými oleji, bude nutné je nejdříve při mírné teplotě rozpustit ve vodní lázni.

K těmto máslům se pak někdy přidává konzistencí o trošku lehčí rostlinný tuk opět v tuhém skupenství, kokosový olej, ale přidávat lze jakékoliv kvalitní kapalné rostlinné oleje. Skvělé výživné vlastnosti má třeba mandlový nebo olivový olej. Poměrně oblíbený je ricinový nebo avokádový olej, které jsou ovšem opět silně výživné.

Do směsi olejů se pak mohou přidávat vylepšující složky v podobě vitamínu E, betakarotenu, barevný prášek Mica nebo stoprocentní esenciální olej.

Jak připravit macerát

Skvělých výsledků dosáhnete také přidáním bylinného macerátu. Byliny macerujte nejlépe v sušené formě, ty čerstvé musí být po celou dobu macerace perfektně potopené v oleji, jinak rychle plesniví a tím pádem znehodnocují celý olej. Macerace trvá asi dva až tři týdny například v patentové sklenici.

Bylinky a olej vždy pečlivě každý den protřepejte, aby se olej dostal ke všem bylinkám. Jakmile je macerace skončena, je třeba olej přecedit přes husté plátýnko. Pokud chcete macerovat v tuku, který je při pokojové teplotě tuhý, je třeba vždy směs tuku a bylin na dvě až tři hodiny rozehřát na mírnou teplotu ve vodní lázni.

Jaké bylinky můžete macerovat? Prakticky všechny, které mohou být prospěšné vaší pleti. Okvětní plátky růže pokožku zjemní, heřmánek pravý a měsíček lékařský zahojí i poškozenou pleť. Ideální je ovšem i meduňka lékařská či šalvěj lékařská.

Recept na výrobu šlehaného másla s růží:

  • 3 lžíce bambuckého másla
  • 1 lžíce kakaového másla
  • 2 lžíce panenského kokosového oleje
  • 3 lžíce macerátu z růže v mandlovém oleji
  • 1 lžíce vitamínu E
  • 4 kapky stoprocentního esenciálního oleje růže

Postup výroby

Nejdříve si několik týdnů před samotnou výrobou másla připravte macerát růže v mandlovém oleji způsobem popsaným výše.

Pokud už máte vyrobeno, rozpusťte si bambucké a kakaové máslo a kokosový tuk ve vodní lázni. Po rozehřátí přidejte tekutý macerát. Směs olejů v žádném případě nevařte, udržujte teplotu takovou, aby byly všechny rostlinné tuky kapalné.

Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte do lednice nebo do mrazáku do té doby, než se na povrchu vytvoří tuhá krusta. Poté promixujte tyčovým mixérem. Tento postup zopakujte ještě tak dvakrát, dokud se nevytvoří nadýchaná konzistence.

Pak přidejte vitamín E a 4 kapky stoprocentního růžového esenciálního oleje. Opět zlehka promixujte, aby se všechny složky perfektně spojily. Pokud růžový olej  nemáte, můžete ho nahradit třeba levandulovým nebo pro těhotné ženy ideálním citrusovým.

Foto a text: Lucie Peukertová

26.9.2017 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist