Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Mnozí z vás jistě s velkou oblibou pěstují buďto pokojové, nebo venkovní ibišky. Ovšem málokoho napadlo pochutnat si na nezvyklých plodech jedlého ibišku (Hibiscus esculetus). V podstatě se jedná o jednoletou starou kulturní rostlinu, která se dříve pěstovala pro svou chuť, jako zelenina. Kromě potravy poskytuje ibiškovec také vlákna velmi podobná vláknům juty.
okra_jidlo-3-1100x618.jpgCelá galerie 11 Zdroj: shutterstock.com

Ibiškovec jedlý z čeledi slézovitých

Vlastně se v tomto případě jedná o rostlinu z čeledi slézovitých, jejíž správný název je Abelomoschus esculentus, tedy ibiškovec jedlý. Někdy je také nazýván jako okra nebo proskurník jedlý. S největší pravděpodobností je rostlina původem z Indie. Využívána jako zelenina je známá v mnoha zemích, hlavně v Africe a v Asii.

Jak pěstovat jedlý ibišek v našich podmínkách

U nás lze pěstovat jedlý ibišek jen tam, kde jsou trvale lepší teplotní podmínky anebo ve sklenících. Jedná se o značně teplomilnou rostlinu, takže výsev provádíme do skleníku nebo do kelímků a předpěstujeme si rostlinky doma.

K jejich pěstování můžeme přistupovat stejným způsobem jako k pěstování paprik, ovšem s tím rozdílem, že jedlý ibišek doroste do mnohem impozantnějších rozměrů. Vzrostlé ibišky jedlé vysazujeme ven až v druhé polovině května. Jen je třeba brát ohled na to, že rostliny příliš nemilují přesazování. Rostliny začínají kvést koncem července. Po odkvětu se na místech květů objevují dužnaté plody ve tvaru tobolek.

Jak zalévat a hnojit

Se zálivkou to rozhodně nesmíme přehánět. Ibišky jedlé mají rády pravidelnou, ale ne příliš vydatnou zálivku. Při nadměrné zálivce totiž začnou květy i plody rostlin zahnívat. Pro jejich pěstování je tedy nejvhodnější dobře propustná zemina a přihnojování v průběhu vegetace. Jakmile plody dorostou do velikosti 5 cm na délku, začneme je sklízet. Tehdy jsou plody dostatečně šťavnaté a semena jsou ještě měkká.

Jakým způsobem lze využít plody

Věděli jste, že dozrálá semena jedlého ibišku se dají pražit a následně využít jako náhražka kávy? Nedozrálá semena se vaří a konzumují jako hrách. Čaj z kalichů se využívá ke zmírnění kašle anebo jako obklad na rány. Plody se mohou i sušit a v této formě posléze v zimním období využívat jako prostředek ke snížení horečky.

Dužnaté plody se běžně konzumují buďto čerstvé, nebo dušené v různých pokrmech. Dají se jimi ochutit bylinné čaje, limonády, džemy a omáčky. Plody se dají také zavařovat podobně jako oblíbené sladkokyselé okurky. Hodí se také do masových směsí, jako dušená zelenina nebo je využijeme jako zelené fazolky se slaninou a česnekem.

18.4.2019 5:30| autor: Zuzana Bohdalová

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist