Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Mnozí z vás jistě s velkou oblibou pěstují buďto pokojové, nebo venkovní ibišky. Ovšem málokoho napadlo pochutnat si na nezvyklých plodech jedlého ibišku (Hibiscus esculetus). V podstatě se jedná o jednoletou starou kulturní rostlinu, která se dříve pěstovala pro svou chuť, jako zelenina. Kromě potravy poskytuje ibiškovec také vlákna velmi podobná vláknům juty.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Ibiškovec jedlý z čeledi slézovitých

Vlastně se v tomto případě jedná o rostlinu z čeledi slézovitých, jejíž správný název je Abelomoschus esculentus, tedy ibiškovec jedlý. Někdy je také nazýván jako okra nebo proskurník jedlý. S největší pravděpodobností je rostlina původem z Indie. Využívána jako zelenina je známá v mnoha zemích, hlavně v Africe a v Asii.

Jak pěstovat jedlý ibišek v našich podmínkách

U nás lze pěstovat jedlý ibišek jen tam, kde jsou trvale lepší teplotní podmínky anebo ve sklenících. Jedná se o značně teplomilnou rostlinu, takže výsev provádíme do skleníku nebo do kelímků a předpěstujeme si rostlinky doma.

K jejich pěstování můžeme přistupovat stejným způsobem jako k pěstování paprik, ovšem s tím rozdílem, že jedlý ibišek doroste do mnohem impozantnějších rozměrů. Vzrostlé ibišky jedlé vysazujeme ven až v druhé polovině května. Jen je třeba brát ohled na to, že rostliny příliš nemilují přesazování. Rostliny začínají kvést koncem července. Po odkvětu se na místech květů objevují dužnaté plody ve tvaru tobolek.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Jak zalévat a hnojit

Se zálivkou to rozhodně nesmíme přehánět. Ibišky jedlé mají rády pravidelnou, ale ne příliš vydatnou zálivku. Při nadměrné zálivce totiž začnou květy i plody rostlin zahnívat. Pro jejich pěstování je tedy nejvhodnější dobře propustná zemina a přihnojování v průběhu vegetace. Jakmile plody dorostou do velikosti 5 cm na délku, začneme je sklízet. Tehdy jsou plody dostatečně šťavnaté a semena jsou ještě měkká.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Jakým způsobem lze využít plody

Věděli jste, že dozrálá semena jedlého ibišku se dají pražit a následně využít jako náhražka kávy? Nedozrálá semena se vaří a konzumují jako hrách. Čaj z kalichů se využívá ke zmírnění kašle anebo jako obklad na rány. Plody se mohou i sušit a v této formě posléze v zimním období využívat jako prostředek ke snížení horečky.

Dužnaté plody se běžně konzumují buďto čerstvé, nebo dušené v různých pokrmech. Dají se jimi ochutit bylinné čaje, limonády, džemy a omáčky. Plody se dají také zavařovat podobně jako oblíbené sladkokyselé okurky. Hodí se také do masových směsí, jako dušená zelenina nebo je využijeme jako zelené fazolky se slaninou a česnekem.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek? (Zdroj: shutterstock.com)

Publikováno: 17.04.2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Co je to okra a jak vypadají nové druhy kopretin?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Znáte jedlý ibišek, kterému se říká okra? Recepty z něj vám přinesla paní Ludmila Dušková spolu s novými druhy kopretin a mochyní.

Tipy na pěstování netradičních plodin

Tipy na pěstování netradičních plodin

Novinky a zajímavosti v pěstování zeleniny a květin

Inženýrka Ludmila Dušková představuje Kateřině Duškové a divákům zajímavosti a novinky v oblasti pěstování zeleniny a květin.

Jak pěstovat kaštan jedlý

Jak si vypěstovat jedlý kaštan na své zahradě poradí Martin Pražák

K čemu využívat plody lufy

Lufa je rostlina s mnoha skvělými účinky. Jak pěstovat lufu a k čemu ji požívat?

Podzimní plody

Podzimní plody

ČTĚTE DÁLE

Solitérní keře na každou zahradu
Solitérní keře na každou zahradu

Rostliny

Okrasné solitérní keře mají své místo v každé zahradě. Nejenže ji zkrášlují, ale dodávají jí na zajímavosti. Víte, které dřeviny jsou do naší zahrádky vhodné?

Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat
Užitečná pícnina nemá na zahradě co dělat

Rostliny

Travina jílek je u nás velmi běžná a roste nejen ve volné přírodě, ale zemědělci ji využívají jako užitečnou pícninu. Na zahradě se ovšem mění v plevel.

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.