Wasabi

wasabia-eutrema-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Wasabi je japonský křen, dobře známý svou pronikavě ostrou chutí. Tato vzácná bylina Wasabia je rostlinka, dosahující výšky kolem 20 – 30 cm. Má větší srdčité listy vyrůstající ze silného oddenku a bílé, droboulinké květy. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů či podél břehů potoků a říček. Najdete ji tedy zejména v chladnějších podhorských oblastech a zkrátka tam, kde bude její kořeny omývat studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu nepřesáhne rozmezí 8 – 18 °C.

Botanický název Wasabia japonica
Kategorie Bylinky a léčivé rostliny
Čeleď Brukvovité
Pěstování Pakliže se rozhodnete pro pěstování byliny Wasabia ve vaší okrasné zahradě, pamatujte vždy na to, že při přezimování bude potřebovat vydatnou „přikrývku“. Nicméně pěstovat v našich podmínkách se dá – dokonce bychom ji mohli přiřadit k trvalkám. Bylině se bude dařit poblíž rybníčků, jezírek a ve vlhké zemině. Umístíme-li Wasabii do květináče, coby přenosnou rostlinku, máte větší šanci na pěstitelské úspěchy. Od jara do podzimu můžete postavit květináč s Wasabií na zahradu, v lodžii a podobná místa. Důležité však je, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina vyhovuje bylině Wasabia spíše humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního jezírka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, roste Wasabia pomaleji a její listy jsou menší. Na podzim je potřeba přenést květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuje se používat pouze přírodní, organická hnojiva.
Zajímavosti Původem z Japonska. Žvýkáním byliny dochází v lidských ústech k přeměně z glukosinolátů, obsažených v rostlině, a to na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny ozařováním chemoterapií. Dále posilují imunitní systém a působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití Wasabie jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako koření k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky.
Zdroj http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/vypestujte-si-na-sve-zahrade-wasabi.html
4.4.2012 6:00
Více o tématu: Brukvovité

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist