XXX Bazalka je elixír dobré nálady

Potěší naši chuť, čich i zrak. Sluší jí to na zahrádce i v květináči za oknem, její lístky krásně voní a jedinečně ochutí mnohé pokrmy. Ne nadarmo se tato nenáročná rostlinka považuje za královnu bylinek.

​Bazalka (Ocimum basilicum), milující teplo a slunce, pochází z jižní Asie, patrně z Indie, kde se pěstuje již tři tisíciletí. Rostla prý i kolem Ježíšovy hrobky, v některých řeckých ortodoxních chrámech se z ní připravuje svěcená vodakvětináčebazalkou se staví na oltář. Existuje jí více než 60 druhů, a to v podobě letniček i trvalek. V našem podnebném pásmu volně neroste, a tak si ji musíme vysazovat. Nejznámější je bazalka se svěže zelenými listy, k dostání je ale i bazalka s vínovým zabarvením. Bazalky několika druhů vytvoří na letničkovém záhoně zajímavou skupinku s různobarevnými a různě velkými i tvarovanými listy a jemnými kvítky.

​Bylinka se za péči štědře odmění

Pokud si koupíte bazalku v obchodních řetězcích, pak vězte, že je určená jen ke spotřebě a už vám dál neporoste. Nejlepší je si ji vypěstovat ze semínek. Buď vysévejte rovnou do volné půdy (až když nehrozí mrazíky), nebo předpěstujte sazeničky z pařeniště. Semena vyklíčí během asi 14 dnů. Již za tři týdny budou sazeničky dostatečně velké k přesazení i do větších truhlíků nebo na záhon. Ale pozor, ven vysazujte až koncem května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.  Truhlíky a květináče s přesazenými sazenicemi vyneste ven nastálo až v době, kdy není velký rozdíl mezi noční a denní teplotou. Předtím rostlinky postupně otužujte a zvykejte na venkovní teplotu tak, že venku budou přes den a večer je uklidíte domů. V červnu je počasí většinou už ideální a bazalku stěhovat nemusíte. Na počasí totiž závisí i sklizeň. Čím slunnější je červen a červenec, tím bohatší bude úroda. Během těchto měsíců bazalku zaštipujte, krásně se rozvětví a zajistí vám čerstvé lístky až do září. Můžete je pro okamžitou spotřebu otrhávat během celého růstu.

Trvalka pro zahradu a zimní dům

Většina běžně prodávaných bazalek je jednoletá, ale k dostání jsou i trvalky. Pokud si koupíte například  Ocimum kilimandscharicum African Blue, Ocimum selloi Green PepperOcimum gratissimum, získáte rostliny keřovitého vzrůstu (mohou dorůst až metrové výšky) s dřevnatou spodní částí. Mají různou chuť i vůni, záleží na vašem výběru. Jde o přenosné rostliny, které můžete ve větším květináči mít od jara do podzimu na zahradě a pak je přemístit na světlé místo dovnitř, kde rostou dál. Takto tyto druhy bazalek přezimují i několik let. A chcete-li si je namnožit, můžete to udělat v červenci až srpnu řízkováním.

Pozor na mráz a sucho

Bazalka je zřídkakdy napadena chorobami a není náročná. Pokud má dostatek sluníčka, dobře si žije v normální zemině, smíšené se zahradním kompostem. Bylinka je to však citlivá na mráz. Již při nepatrném mrazíku na podzim uvadá a černají jí lístky. Má ráda dostatek vláhy, takže pozor na zasychání, které jí ohrožuje hlavně v květináčích. Musíte se stále starat o dostatečnou zálivku nebo jí poskytnout samozavlažovací truhlík.
{{2}

Lepší trávení a taky nálada

Bazalka má mimořádný účinek proti křečím a bolestem ze špatného trávení a nadýmání. Podporuje zažívání, působením na stěnu žaludku zvyšuje produkci trávicí šťávy, tím zahání nechutenství. Snižuje napětí hladké svaloviny trávicí trubice, a koriguje tak střevní obtíže. Působí také protizánětlivě a mírně antibioticky. Podporuje srdeční činnost, uklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti a při kašli, dokonce i při černém kašli. Působí také blahodárně při nervozitě, úzkosti, migréně a při psychickém přetížení.  Doporučuje se bylinku užívat v syrovém nebo zmrazeném stavu, při sušení ztrácí své jedinečné aroma i chuť. Nejchutnější je její kombinace s rajčaty a mozarellou, skvěle ochutí každý zeleninový salát, výborná je i letní kombinace se žlutým melounem.

Tip:  Domácí pesto

Z lístků bazalky se vyrábí známá italská bylinková omáčka pesto. Jak ho udělat doma? Do mixéru vhoďte hrst bazalkových lístků, 3 očištěné paličky česneku, hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek a hrst strouhaného parmezánu. Vše zalijte olivovým olejem, osolte a rozmixujte. V uzavřených sklenicích od jogurtu vám v lednici pesto vydrží i dva týdny. Když  pestem ochutíte těstoviny, už je nebudete chtít jinak.

Text: Gabriela Koulová
Foto: uky.edu, ravnsborggaard.no, thompson-morgan com, pharmasaat.de, timeinthekitchen.com, wholeliving.com{{

27.1.2011 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist