Zahrada > Rostliny > Bylinky > Yzop lékařský Hyssopus officinalis > Yzop, modrá ozdoba kuchyně
Yzop, modrá ozdoba kuchyně
U nás se v přírodě s yzopem lékařským (Hissopus officinalis) nesetkáme, nezplaněl, protože obtížně přečkává naši mrazivou a mokrou zimu. Dříve jste ho ale našli na každé zahrádce, obvykle pod kuchyňským oknem těsně u domu, kde je i v zimě natolik teplo, že tato trvalka přežije. Obliba yzopu se dnes vrací s oblibou středomořské kuchyně, jejíž je nedílnou součástí.
V kuchyni zdobí a voní
Semínka yzopu jsou k dispozici po celý rok, můžete ho tedy vysévat i víckrát za zimu, pokud ho chcete nasušit a sklidit, když čerstvě vykvete. Po sklizni totiž bude obrážet dost dlouho a v interiéru by vám takový truhlík moc parády nenadělal. Na jaře tedy raději přesaďte ostříhaný yzop do zahrádky a nechte ho volně růst dál, na okno si vysejte nový. Truhlík nebo květináč musí být dostatečně hluboký, protože yzop má dlouhý kořen. Na dno nádoby dejte vrstvičku hrubého písku a na ni hlinitopísčitou zeminu, aby voda dobře odtékala, yzop nemá rád přemokření. Půdu má raději mírně zásaditou, pokud tedy přihnojujete, tak vápenitým hnojivem. Nenechávejte vodu v misce, raději zalévejte jen shora, méně, zato pravidelně třikrát týdně. Bylinka se vám odmění rychlým růstem, brzy budete mít v truhlíku pěkné keříčky. Původní yzop má klasy modrých květů, dnes ale můžete pořídit semínka směsi s květy modrými, bílými i růžovými. Truhlík osetý barevnou směsí vypadá nádherně. Vůně je ostřejší, zemitá, do kuchyně se výborně hodí. Čerstvé se používají drobné tuhé lístky a špičky květů, na sušení je nejlepší plně kvetoucí klas.
Venku potřebuje teplo a slunce
Teplomilná bylinka u nás jako trvalka poroste jen v teplých oblastech. Můžete ho ale vysévat každý rok, na sušší, osluněné místo do lehké půdy. Vykvete vám na vrcholu léta bohatými klasy. Yzop je v květu velice pěkný, nemusíte ho tedy rozhodně skrývat v koutku užitkové zahrady, klidně ho vysejte mezi letničky. Zvlášť hustý porost směsi barev vytvoří krásný letní záhon.
V kuchyni i v lékárničce
Jako koření se specifickou nahořklou chutí a silnou vůní se používají lístky do omáček, salátů, nádivek, na dochucení luštěnin, ale také k dušenému hovězímu a do grilovacích marinád. Z yzopu se připravuje také aromatický hořký likér. Na sušení do zimní lékárničky se trhá rozkvetlá nať. Koktejl látek obsažený v silici, hořčiny, organické kyseliny, minerály a třísloviny se ve formě odvaru využívá při léčbě průdušek, působí desinfekčně a antibakteriálně. Příznivě působí i na trávicí trakt. Yzop naložený ve víně má údajně afrodiziakální účinky. Zcela jistě ale studený čaj potlačuje pocení a návaly, což pomáhá hlavně ženám v klimakteriu. Éterický olej z yzopu stahuje a tonizuje pokožku, při akné zabraňuje vzniku jizev. V aromaterapii se hodí při rýmě, ale také při únavě a pocitu vyčerpanosti.
TIP
Láká včely, odpuzuje bělásky
Yzop je významnou medonosnou rostlinou, včely se na jeho květech rády pasou. Zato neúnavní kladeči vajíček, z nichž se líhnout stovky žravých housenek, které jsou metlou záhonů s kapustou a zelím. Bělásci ale nesnášejí aroma yzopu, takže přirozenou ochranou vaší košťálové zeleniny může být vysazení této bylinky okolo zeleninového záhonku nebo mezi sazenice zelí a kapusty. Navíc je takto upravený záhon i velmi dekorativní a poskytuje potravu včelám.
Text: Gabriela Koulová