Zahradní krby a pohodlné grilování

Zahradní krby, stejně jako grily, slouží zejména k přípravě pokrmů. Oblíbili si je majitelé rodinných domů, ale také chataři a chalupáři, kteří je využívají o víkendech a dovolených k vytvoření příjemné atmosféry a přípravě chutných pokrmů. Jak vybírat zahradní krby?

​Zahradní krby se postupem doby staly častým doplňkem zahrad a zároveň místem, kde se lidé scházejí, aby si poseděli a popovídali.

Nepodceňujte pečlivý výběr!

Při výběru krbu je důležité hledět na funkčnost a jednoduchost. Krb by měl být snadno sestavitelný, a to i bez odborných znalostí, pouze s přiloženým návodem. Vyroben by měl být z prověřených materiálů a s možností dokoupení náhradních dílů. Zahradní krby se vyrábí s udírnou nebo bez ní. Vzhledem k tomu, že se na trhu pohybuje více výrobců, lze vybírat z rozsáhlé škály modelů a typů. Díky širokému výběru, vysoké kvalitě a nízkým cenám si vybere určitě každý.

TIP: zahradní krby se převážně vyrábějí z betonu. Díky tomu lze krby zakoupit v různých barevných odstínech, které budou slušet i vaší zahradě.

​Zahradní krby: výhody, které oceníte

  •  materiály, ze kterých jsou krby stavěny jsou kvalitní a zaručují odolnost proti žáru.
  •  díky široké škále materiálů a povrchů lze zahradní přizpůsobit omítce domu nebo dlažbě.
  •  jednoduchá manipulace umožňuje rozebrání a přemístění krbu, aniž by došlo k jeho poškození.
  •  koupí zahradního krbu uděláte největší radost sami sobě. Není nic příjemnějšího, než večerní posezení u ohně a praskajícího dřeva s lidmi, které máte rádi.

​Pravidla bezpečného grilování

  •  zahradní krb sestavte na stabilním a rovném místě, např. betonu, kamenných deskách či kamenné drti. Vyvarujte se trávě a písku. Při sestavování postupujte podle návodu.
  •  v těsné blízkosti krbu by neměli růst keře a stát hořlavé předměty.
  •  při grilování dbejte na ochranu rukou, používejte grilovací rukavice a grilovací nářadí s dlouhou rukojetí. Chraňte i zbytek těla, např. grilovací zástěrou.

hlídejte zejména malé děti a domácí zvířata, které mohou být zlákáni vůní připravovaného pokrmu do nebezpečné blízkosti.

DŮLEŽITÉ
: vždy dbejte pokynů uvedených výrobci.

​Jaké palivo použít, aby pokrm voněl a dobře chutnal

V zahradním krbu můžete grilovat, opékat, rožnit, dusit i udit. Lehce zde připravíte i běžný letní oběd či sladký dezert. Při grilování a rožnění jídel se nejčastěji používá dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Udíte-li, je potřeba použít tvrdé dřevo z ovocných stromů, nejlepší je švestkové. Zajímavou vůni i chuť pak dodá jalovec. Všeobecně však platí, že do krbů patří tvrdé dřevo z listnáčů, které málo praská, hoří klidně a pomalu. Zahradní krby jsou většinou konstruovány na použití dřeva a dřevěného uhlí. Připravte si na grilu dezert, např. grilovaná jablka!

Jablka omyjte, rozkrojte a zbavte jádřinců. Naplňte je ovocnou zavařeninou, nasekanými mandlemi a opět obě půlky spojte. Jablka položte na alobal, posypejte je skořicí a přidejte kousek másla. Poté je pevně zabalte a grilujte po dobu 30 minut.

Autor: Markéta Konopová

14.5.2010 1:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist