Zahrada > Vybavení zahrady > Zahradní krby grily ohniště > Zahradní krby a pohodlné grilování
Zahradní krby a pohodlné grilování
Zahradní krby se postupem doby staly častým doplňkem zahrad a zároveň místem, kde se lidé scházejí, aby si poseděli a popovídali.
Nepodceňujte pečlivý výběr!
Při výběru krbu je důležité hledět na funkčnost a jednoduchost. Krb by měl být snadno sestavitelný, a to i bez odborných znalostí, pouze s přiloženým návodem. Vyroben by měl být z prověřených materiálů a s možností dokoupení náhradních dílů. Zahradní krby se vyrábí s udírnou nebo bez ní. Vzhledem k tomu, že se na trhu pohybuje více výrobců, lze vybírat z rozsáhlé škály modelů a typů. Díky širokému výběru, vysoké kvalitě a nízkým cenám si vybere určitě každý.
TIP: zahradní krby se převážně vyrábějí z betonu. Díky tomu lze krby zakoupit v různých barevných odstínech, které budou slušet i vaší zahradě.
Zahradní krby: výhody, které oceníte
- materiály, ze kterých jsou krby stavěny jsou kvalitní a zaručují odolnost proti žáru.
- díky široké škále materiálů a povrchů lze zahradní přizpůsobit omítce domu nebo dlažbě.
- jednoduchá manipulace umožňuje rozebrání a přemístění krbu, aniž by došlo k jeho poškození.
- koupí zahradního krbu uděláte největší radost sami sobě. Není nic příjemnějšího, než večerní posezení u ohně a praskajícího dřeva s lidmi, které máte rádi.
Pravidla bezpečného grilování
- zahradní krb sestavte na stabilním a rovném místě, např. betonu, kamenných deskách či kamenné drti. Vyvarujte se trávě a písku. Při sestavování postupujte podle návodu.
- v těsné blízkosti krbu by neměli růst keře a stát hořlavé předměty.
- při grilování dbejte na ochranu rukou, používejte grilovací rukavice a grilovací nářadí s dlouhou rukojetí. Chraňte i zbytek těla, např. grilovací zástěrou.
hlídejte zejména malé děti a domácí zvířata, které mohou být zlákáni vůní připravovaného pokrmu do nebezpečné blízkosti.
DŮLEŽITÉ: vždy dbejte pokynů uvedených výrobci.
Jaké palivo použít, aby pokrm voněl a dobře chutnal
V zahradním krbu můžete grilovat, opékat, rožnit, dusit i udit. Lehce zde připravíte i běžný letní oběd či sladký dezert. Při grilování a rožnění jídel se nejčastěji používá dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Udíte-li, je potřeba použít tvrdé dřevo z ovocných stromů, nejlepší je švestkové. Zajímavou vůni i chuť pak dodá jalovec. Všeobecně však platí, že do krbů patří tvrdé dřevo z listnáčů, které málo praská, hoří klidně a pomalu. Zahradní krby jsou většinou konstruovány na použití dřeva a dřevěného uhlí. Připravte si na grilu dezert, např. grilovaná jablka!
Jablka omyjte, rozkrojte a zbavte jádřinců. Naplňte je ovocnou zavařeninou, nasekanými mandlemi a opět obě půlky spojte. Jablka položte na alobal, posypejte je skořicí a přidejte kousek másla. Poté je pevně zabalte a grilujte po dobu 30 minut.
Autor: Markéta Konopová