Zaostřeno na dýni máslovou

Obliba tykví, jak se dýně správně označují, neustále stoupá. Jednoznačně nejvyhledávanější jsou Hokkaido. Ovšem zkoušíme neustále i další druhy, které kromě lahodné chuti zaujmou i svým tvarem. Máme pro vás tip na máslovou neboli muškátovou dýni.
dyne-pumpkins-2-1100x618.jpgCelá galerie 7 Zdroj: shutterstock.com

Tykev máslová neboli muškátová

Tykev muškátová neboli máslová se v našich zahradách vyskytuje poměrně vzácně a přitom má velmi jemnou dužinu a lahodnou chuť. Některé odrůdy muškátových dýní jsou vypěstovány v tropech a subtropech, je tedy pochopitelné, že se jim podmínky našeho prostředí nelíbí, mají rády vlhko. Pokud se je tedy rozhodnete pěstovat na své zahradě, vybírejte spíše z těch typů, které spolehlivě rostou i rodí dobře v našich podmínkách.

K odolným druhům patří například Cucurbita moschata DUCH. et Poir. Tento typ máslové dýně nejčastěji vídáme jako typický hruškovitý plod, ovšem stejně tak dobře se můžeme setkat i s válcovitými, plochými nebo kulovitými tvary. Hmotnost jednoho plodu dosahuje od 1 kg až po 20 kg. Z dalších spolehlivých odrůd jmenujme alespoň odrůdu Tiana F1, která má stabilní výnosy a plody vyrovnané hmotnosti okolo 1 kg. Máte-li v oblibě spíše velkoplodé dýně, vsaďte na odrůdu Lunga Di Napoli s plody dosahujícími hmotnosti mezi 7 až 10 kg.

Pro svou sladkou a jemně aromatickou dužinu jsou muškátové dýně velmi oblíbené v kuchyni. Pochopitelně nejvíc chuťově vyniknou až dokonale vyzrálé plody. Využijete jak při přípravě polévek, tak moučníků, ovšem skvěle se hodí i na plátky nakrájená a přidaná do francouzských brambor. My doporučujeme přidávat ji k těstovinám i k rýži.

Vyzkoušejte, jak chutná ovocný dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček je snadný na výrobu, skvěle chutná, dobře se krájí a servíruje. Navíc mnohé ingredience z receptu se dají různě nahrazovat anebo měnit podle vámi oblíbených pochutin. Příprava této sladké dobroty vám zabere cca 1 hod. a 20 min., z čehož 20 minut činí příprava.

Budete potřebovat:
2 šálky hladké mouky, 1,5 lžičky koření vhodného do koláčů, 1 lžičku prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 3/4 lžičky soli, 6 lžic změklého másla, 1 šálek + 1 polévková lžíce cukru krystal, 2 větší vejce, 1 šálek jemně strouhané dýňové dužiny, 1 čajová lžička vanilkové tresti, 2/3 šálku neochuceného podmáslí,  1/2 šálku sušených brusinek, 1/2 šálku nasekaných ořechů, 1/8 lžičky mleté skořice.

Pracovní postup:  

  • Nejprve rozehřejeme troubu na 280 °C. Ve středně velké misce společně rozšleháme s moukou další 4 ingredience. V míse od mixéru rozšleháme máslo na pěnu a přidáme cukr, šleháme znovu do pěny. Přidáme 1 vejce, šleháme, vložíme dužinu z dýně a vanilkový extrakt. Dále přidáme podmáslí a vždy následně některou ze suchých přísad. Takto postupujeme až do konce, při neustálém střídání suchých a mokrých přísad. Končíme suchou přísadou.
  • V misce společně promícháme 1 lžíci cukru a dávku mleté skořice, směsí posypeme dýňový chlebníček nachystaný k pečení ve vymazané a vysypané formě určené na ovocný chlebíček.
  • Po dopečení a vychladnutí, pokud víte, že chlebíček celý nespotřebujete, ho můžete zabalit a dát do mrazáku, kde vydrží i půl roku, pokud se ovšem dříve nesní! Dobrou chuť!

Text: Zuzana Bohdalová

20.10.2015 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist