Zaostřeno na dýni máslovou

Obliba tykví, jak se dýně správně označují, neustále stoupá. Jednoznačně nejvyhledávanější jsou Hokkaido. Ovšem zkoušíme neustále i další druhy, které kromě lahodné chuti zaujmou i svým tvarem. Máme pro vás tip na máslovou neboli muškátovou dýni.

Zaostřeno na dýni máslovou
Zaostřeno na dýni máslovou (Zdroj: shutterstock.com)

Tykev máslová neboli muškátová

Tykev muškátová neboli máslová se v našich zahradách vyskytuje poměrně vzácně a přitom má velmi jemnou dužinu a lahodnou chuť. Některé odrůdy muškátových dýní jsou vypěstovány v tropech a subtropech, je tedy pochopitelné, že se jim podmínky našeho prostředí nelíbí, mají rády vlhko. Pokud se je tedy rozhodnete pěstovat na své zahradě, vybírejte spíše z těch typů, které spolehlivě rostou i rodí dobře v našich podmínkách.

K odolným druhům patří například Cucurbita moschata DUCH. et Poir. Tento typ máslové dýně nejčastěji vídáme jako typický hruškovitý plod, ovšem stejně tak dobře se můžeme setkat i s válcovitými, plochými nebo kulovitými tvary. Hmotnost jednoho plodu dosahuje od 1 kg až po 20 kg. Z dalších spolehlivých odrůd jmenujme alespoň odrůdu Tiana F1, která má stabilní výnosy a plody vyrovnané hmotnosti okolo 1 kg. Máte-li v oblibě spíše velkoplodé dýně, vsaďte na odrůdu Lunga Di Napoli s plody dosahujícími hmotnosti mezi 7 až 10 kg.

Pro svou sladkou a jemně aromatickou dužinu jsou muškátové dýně velmi oblíbené v kuchyni. Pochopitelně nejvíc chuťově vyniknou až dokonale vyzrálé plody. Využijete jak při přípravě polévek, tak moučníků, ovšem skvěle se hodí i na plátky nakrájená a přidaná do francouzských brambor. My doporučujeme přidávat ji k těstovinám i k rýži.

Vyzkoušejte, jak chutná ovocný dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček je snadný na výrobu, skvěle chutná, dobře se krájí a servíruje. Navíc mnohé ingredience z receptu se dají různě nahrazovat anebo měnit podle vámi oblíbených pochutin. Příprava této sladké dobroty vám zabere cca 1 hod. a 20 min., z čehož 20 minut činí příprava.

Budete potřebovat:
2 šálky hladké mouky, 1,5 lžičky koření vhodného do koláčů, 1 lžičku prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 3/4 lžičky soli, 6 lžic změklého másla, 1 šálek + 1 polévková lžíce cukru krystal, 2 větší vejce, 1 šálek jemně strouhané dýňové dužiny, 1 čajová lžička vanilkové tresti, 2/3 šálku neochuceného podmáslí,  1/2 šálku sušených brusinek, 1/2 šálku nasekaných ořechů, 1/8 lžičky mleté skořice.

Pracovní postup:  

  • Nejprve rozehřejeme troubu na 280 °C. Ve středně velké misce společně rozšleháme s moukou další 4 ingredience. V míse od mixéru rozšleháme máslo na pěnu a přidáme cukr, šleháme znovu do pěny. Přidáme 1 vejce, šleháme, vložíme dužinu z dýně a vanilkový extrakt. Dále přidáme podmáslí a vždy následně některou ze suchých přísad. Takto postupujeme až do konce, při neustálém střídání suchých a mokrých přísad. Končíme suchou přísadou.
  • V misce společně promícháme 1 lžíci cukru a dávku mleté skořice, směsí posypeme dýňový chlebníček nachystaný k pečení ve vymazané a vysypané formě určené na ovocný chlebíček.
  • Po dopečení a vychladnutí, pokud víte, že chlebíček celý nespotřebujete, ho můžete zabalit a dát do mrazáku, kde vydrží i půl roku, pokud se ovšem dříve nesní! Dobrou chuť!

Publikováno: 08.10.2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Vánoční dekorace ze šálků od kávy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak vytvořit vánoční dekorace ze šálků od kávy?

Tato rostlina je přesně to pravé na boj s chřipkou

Léčivou rostlinu proti chřipce můžete pěstovat v květináči nebo jutovém pytli.

Levitující hrneček

Výroba Velikonoční dekorace s levitujícím hrníčkem společně s Láďou Hruškou

Dort á la tiramisu

Jste milovníky italské pochoutky jménem tiramisu? Tak si vezměte tužku a papír a bedlivě zapisujte ingredience, které budete potřebovat pro tento jednoduchý recept podle Ládi Hrušky.

Vlhčené ubrousky

Výroba domácích vlhčených ubrousků

Chalupa Pavla Šmoka

Chalupa Pavla Šmoka

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.