Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás

Víte, co roste okolo nás? Jedlé rostliny a pochoutky. Většinu z nich už dávno neznáme a míjíme je bez povšimnutí. A přitom to jsou chutné a mnohdy i výživné rostliny, které okusili již naši předkové.

Zapomenuté pochoutky, co rostou okolo nás, si můžeme vychutnat i dnes
Zapomenuté pochoutky, co rostou okolo nás, si můžeme vychutnat i dnes (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zapomenuté pochoutky, co rostou okolo nás

Pamatujete si na svoje dětství, kdy jste objevovali taje lesů, luk, strání i cizích zahrad? Jistě jste se všude tam setkali s mnoha rostlinami, o nichž jste si nebyli jisti, zda jsou jedlé či nikoliv. A možná jste vůbec nepoznali zapomenuté pochoutky, co okolo nás rostou dodnes.

Jedlé rostliny

Hluchavka nachová (Lamium purpureum) – celé zelené vršky hluchavek jsou dalším hodnotným zdrojem minerálů a vitamínů. Mají trochu houbovou příchuť. Můžete je přidávat do polévek, špenátů, rizot a nákypů.

Ptačinec (Stellaria media) – zvlášť v zimě má lahodnou chuť a křehkost hlávkového salátu. Oproti salátu má výrazně vyšší množství vápníku, draslíku a železa, a navíc spoustu vitamínu C.

Řeřišnice hořká (Cardamine hirsuta) – mladé lístky řeřišnice mají pikantní, lehce hořčicovou příchuť a obsahují velké množství silic a vitamínu C. Lístky se mohou jíst syrové.

Růže svraskalá (Rosa rugosa) – plody jsou jedlé, pokud se odstraní semena a tenká vrstva chloupků těsně pod dužinou. Obsahuje mnoho vitamínu C.

Bršlice kozí noha (Aegopodium vulgare) – touto rostlinou je možné plně nahradit běžně používaný klasický špenát.

Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás
Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co ještě roste okolo nás?

Čekanka obecná (Cichorum intybus) – kořen čekanky se začal více využívat jako náhražka zrnkové kávy.

Mochna husí (Potentila anserina) – z listů lze připravit polévku, kořeny připomínají chutí pastinák. Používají se vařené nebo se dají usušit a namlít na moučku.

Pcháč zelinný (Cirsium oleraceum) – mladé stonky je možné jíst zasyrova. Z listů se dá připravit salát, polévky, zeleninový nákyp, i špenát.

Rdesno peprník (Persicaria hydropiper) – slouží jako náhražka pepře, v čerstvém stavu můžeme posekat celé mladé rostliny a ty přidat do salátů a polévek. Jako náhražka pepře se dají použít i zralá semena. Kořenící vlastnosti si zachovává i sušené rdesno.

Mišpule obecná (Mespitus germanica) – používá se na aromatizaci lihovin a na přípravu mišpulového likéru, na výrobu šťáv nebo zavařenin.

Kdoulovec (Chaenomeles) – v kuchyni může velmi dobře zastat roli citrónu. Syrové plody využijeme hlavně rozmixované na „kdoulovcový citrón“, limonádu a smoothie. Jemně nastrouhaný se hodí do salátových zálivek, pomazánek, bylinkového pesta, másla, nepečených dortů a zákusků. Kdoulovec přidáváme do sladších krémových polévek (třeba mrkvové a dýňové), jemně nastrouhaný do omáček, curry, karbanátků, krémového rizota nebo čatní. Dá se použít do marinád na tofu i maso nebo s ním můžete péct zeleninu.

Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás
Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) – může se rovněž zpracovávat do kompotů či marmelád, nebo také sušit. Sušené plody oskeruše, ať už samotné, nebo smíchané se skořicí, se mohou používat ke kořenění pokrmů, například dezertů. Pověstná je však pálenka, která se z oskeruší vyrábí a je poměrně vzácná.

Kotvice plovoucí (Trapa natans) – vodní kaštany“ nebo také „jezuitské ořechy se dají mlít na mouku.

Takových pochoutek, co rostou okolo nás, nalezneme ještě mnoho. Stačí si připomenout, jaké lesní či polní a luční plodiny a rostliny jedli naši předkové.

Věděli jste, že:

  • z vrbového, jahodového nebo malinového listí je výborný čaj?
  • kapradina osladič má sladký a chutný oddenek?
  • sedmikráska má jedlé a sladké květy?
  • třísloviny v oddencích mochny nátržníku působí antisepticky?

Publikováno: před 9 měsíci, Autor: | autor: Martina Pilzová | zdroj: bylinkyprovsechny.cz, divozenkavkuchyni.cz, slunecnyzivot.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Rybí polévka

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dnes si uvaříme rybí polévku. Recept nám představí pan Miloš Štěpnička.

Recept na vynikající babiččinu hříbkovou polévku

Návod na přípravu houbové polévky.

Recept na chutnou dýňovou polévku za pár kaček

Jak uvařit levnou dýňovou polévku?

Jedinečný recept na boršč v úsporné a rychlé verzi

Vyzkoušejte recept na rychlou verzi ukrajinského boršče.

Recept na jarní polévku se zázvorem

Rychlé, zdravé, ale zároveň žravé recepty milujeme a Láďa Hruška pro nás jeden takový opět má. Polévka se zázvorem nás navíc pořádně nakopne.

ČTĚTE DÁLE

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!

Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné
Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné

Péče o zahradu

Říká vám něco alternativní ochrana rostlin? To je taková ochrana, která vsází na biologickou účinnou složku z rostlinných výtažků nebo na parazitické organismy.

Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě
Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě

Péče o zahradu

Černý kořen je sice znám již od 16. století, v naší kuchyni je však stále nedoceněný. Vypěstujte si jej a zařaďte si ho do jídelníčku.

Ta nejlepší rezistentní jablka, která vás ušetří od postřiků
Ta nejlepší rezistentní jablka, která vás ušetří od postřiků

Péče o zahradu

Rezistentní jablka jsou mimořádně oblíbená, protože na ně nemusíte používat chemické postřiky. Víte, která jsou ale nejoblíbenější? Poradíme vám.

Čekanku používali už staří Egypťané
Čekanku používali už staří Egypťané

Péče o zahradu

Zelenina plná vitaminů, která je známá již z dob antiky, se ve větší míře začala pěstovat v 15. století, a to v oblastech kolem měst Veneto a Trentino.

Palmy jsou okrasou bytů i zahrad
Palmy jsou okrasou bytů i zahrad

Péče o zahradu

Pěstování palem je stále oblíbenější. Můžeme si zkrášlit nejen byt, ale i zahradu. Jak správně o palmy pečovat? Poradíme vám jak na ně.

Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy
Zelení nepřátelé našich zahrad útočí i ze zálohy

Péče o zahradu

Běžné plevele jsou postrachem každého zahrádkáře, takže jim musíme vyhlásit nesmiřitelný boj a pečovat o to, aby se na pozemku nepřemnožily.

Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá
Pichlavá a léčivá krasavice ve žlutém kabátku – to je mahónie cesmínolistá

Péče o zahradu

Mahónie patří mezi okrasné léčivky. Tato rostlina je využívána v léčitelství jako antibakteriální prostředek. Ze zralých plodů je možné připravit marmeládu.

Dejte si pozor na rezidua pesticidů v rajčatech, ovoci a jiné zelenině
Dejte si pozor na rezidua pesticidů v rajčatech, ovoci a jiné zelenině

Péče o zahradu

Pesticidy jsou látky, které se používají k ochraně rostlin. Víte však, co se vám může stát, když budete konzumovat ovoce a zeleninu s rezidui pesticidů?

Co víme a nevíme o cibuli?
Co víme a nevíme o cibuli?

Péče o zahradu

Některé druhy cibule se v kuchyni používají hojně, o některých téměř nic nevíme. Jak to máte s cibulí vy? A pěstujete ji – výsevem nebo je lepší sazečka?

Dlužichy – rostliny ozdobné listem a odolné vůči mrazu
Dlužichy – rostliny ozdobné listem a odolné vůči mrazu

Péče o zahradu

Rostliny ozdobné listem jsou velmi vítané v každé zahradě. Nemusejí kvést, protože jejich barevné variace listů budou dostatečně úchvatné a okouzlující.

Únorové zahradničení se děje i za oknem
Únorové zahradničení se děje i za oknem

Péče o zahradu

Zahrada v únoru ještě odpočívá, ale už teď je nutné začít vše připravovat. Nezapomeňte si také udělat radost, více se dozvíte v našem článku.