Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás

Víte, co roste okolo nás? Jedlé rostliny a pochoutky. Většinu z nich už dávno neznáme a míjíme je bez povšimnutí. A přitom to jsou chutné a mnohdy i výživné rostliny, které okusili již naši předkové.

Zapomenuté pochoutky, co rostou okolo nás, si můžeme vychutnat i dnes
Zapomenuté pochoutky, co rostou okolo nás, si můžeme vychutnat i dnes (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zapomenuté pochoutky, co rostou okolo nás

Pamatujete si na svoje dětství, kdy jste objevovali taje lesů, luk, strání i cizích zahrad? Jistě jste se všude tam setkali s mnoha rostlinami, o nichž jste si nebyli jisti, zda jsou jedlé či nikoliv. A možná jste vůbec nepoznali zapomenuté pochoutky, co okolo nás rostou dodnes.

Jedlé rostliny

Hluchavka nachová (Lamium purpureum) – celé zelené vršky hluchavek jsou dalším hodnotným zdrojem minerálů a vitamínů. Mají trochu houbovou příchuť. Můžete je přidávat do polévek, špenátů, rizot a nákypů.

Ptačinec (Stellaria media) – zvlášť v zimě má lahodnou chuť a křehkost hlávkového salátu. Oproti salátu má výrazně vyšší množství vápníku, draslíku a železa, a navíc spoustu vitamínu C.

Řeřišnice hořká (Cardamine hirsuta) – mladé lístky řeřišnice mají pikantní, lehce hořčicovou příchuť a obsahují velké množství silic a vitamínu C. Lístky se mohou jíst syrové.

Růže svraskalá (Rosa rugosa) – plody jsou jedlé, pokud se odstraní semena a tenká vrstva chloupků těsně pod dužinou. Obsahuje mnoho vitamínu C.

Bršlice kozí noha (Aegopodium vulgare) – touto rostlinou je možné plně nahradit běžně používaný klasický špenát.

Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás
Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co ještě roste okolo nás?

Čekanka obecná (Cichorum intybus) – kořen čekanky se začal více využívat jako náhražka zrnkové kávy.

Mochna husí (Potentila anserina) – z listů lze připravit polévku, kořeny připomínají chutí pastinák. Používají se vařené nebo se dají usušit a namlít na moučku.

Pcháč zelinný (Cirsium oleraceum) – mladé stonky je možné jíst zasyrova. Z listů se dá připravit salát, polévky, zeleninový nákyp, i špenát.

Rdesno peprník (Persicaria hydropiper) – slouží jako náhražka pepře, v čerstvém stavu můžeme posekat celé mladé rostliny a ty přidat do salátů a polévek. Jako náhražka pepře se dají použít i zralá semena. Kořenící vlastnosti si zachovává i sušené rdesno.

Mišpule obecná (Mespitus germanica) – používá se na aromatizaci lihovin a na přípravu mišpulového likéru, na výrobu šťáv nebo zavařenin.

Kdoulovec (Chaenomeles) – v kuchyni může velmi dobře zastat roli citrónu. Syrové plody využijeme hlavně rozmixované na „kdoulovcový citrón“, limonádu a smoothie. Jemně nastrouhaný se hodí do salátových zálivek, pomazánek, bylinkového pesta, másla, nepečených dortů a zákusků. Kdoulovec přidáváme do sladších krémových polévek (třeba mrkvové a dýňové), jemně nastrouhaný do omáček, curry, karbanátků, krémového rizota nebo čatní. Dá se použít do marinád na tofu i maso nebo s ním můžete péct zeleninu.

Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás
Zapomenuté pochoutky, které rostou okolo nás (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) – může se rovněž zpracovávat do kompotů či marmelád, nebo také sušit. Sušené plody oskeruše, ať už samotné, nebo smíchané se skořicí, se mohou používat ke kořenění pokrmů, například dezertů. Pověstná je však pálenka, která se z oskeruší vyrábí a je poměrně vzácná.

Kotvice plovoucí (Trapa natans) – vodní kaštany“ nebo také „jezuitské ořechy se dají mlít na mouku.

Takových pochoutek, co rostou okolo nás, nalezneme ještě mnoho. Stačí si připomenout, jaké lesní či polní a luční plodiny a rostliny jedli naši předkové.

Věděli jste, že:

  • z vrbového, jahodového nebo malinového listí je výborný čaj?
  • kapradina osladič má sladký a chutný oddenek?
  • sedmikráska má jedlé a sladké květy?
  • třísloviny v oddencích mochny nátržníku působí antisepticky?

Publikováno: před 10 měsíci, Autor: | autor: Martina Pilzová | zdroj: bylinkyprovsechny.cz, divozenkavkuchyni.cz, slunecnyzivot.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Rybí polévka

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dnes si uvaříme rybí polévku. Recept nám představí pan Miloš Štěpnička.

Recept na vynikající babiččinu hříbkovou polévku

Návod na přípravu houbové polévky.

Recept na chutnou dýňovou polévku za pár kaček

Jak uvařit levnou dýňovou polévku?

Jedinečný recept na boršč v úsporné a rychlé verzi

Vyzkoušejte recept na rychlou verzi ukrajinského boršče.

Recept na jarní polévku se zázvorem

Rychlé, zdravé, ale zároveň žravé recepty milujeme a Láďa Hruška pro nás jeden takový opět má. Polévka se zázvorem nás navíc pořádně nakopne.

ČTĚTE DÁLE

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!

Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné
Alternativní způsoby ochrany rostlin jsou ekologické a šetrné

Péče o zahradu

Říká vám něco alternativní ochrana rostlin? To je taková ochrana, která vsází na biologickou účinnou složku z rostlinných výtažků nebo na parazitické organismy.

Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě
Černý kořen prospívá nejen tělu, ale i postavě

Péče o zahradu

Černý kořen je sice znám již od 16. století, v naší kuchyni je však stále nedoceněný. Vypěstujte si jej a zařaďte si ho do jídelníčku.