Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!

Metoda nakličování semen je velmi stará. Známá je snad již několik tisíc let, a přesto je stále využívaná. Poslední dobou, kdy se zaměřujeme stále více na zdravou stravu, je stále populárnější.

Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!
Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky! (Zdroj: archiv redakce)

Našim předkům pomáhala naklíčená semena přežít období tuhé zimy, kdy byl nedostatek čerstvé stravy a tělu často chyběly vitaminy. Nám dnes vylepšují klíčky jídelníček a pomáhají stravovat se zdravě. Tvoří také nedílnou součást vegetariánské a veganské stravy.

V čem klíčení provádět

Během klíčení se v každém ze semínek probouzejí ty nejcennější látky. Nejvíce těchto cenných látek je právě v mladých klíčcích. Naklíčená semena jako by rozbalovala své balíčky energie a předávala nám svou vitalitu.

Klíčidlo čili miska, mísa, talíř, tácek, cokoli použijete, by mělo být vyrobeno ze zcela nezávadného materiálu. Ideální klíčidlo má tři misky. Ta spodní zachycuje prosakující vodu, v dalších klíčních miskách jsou nutné otvory pro odvod plynů doprovázejících klíčení semen. Semena je dobré zalévat převařenou vychladlou vodou.

Jak probíhá klíčení

Ke klíčení potřebují semena vždy tři nejdůležitější věci: vodu, vzduch a teplo. Semena luštěnin potřebují tolik vody, kolik sama váží. Obilninám postačí 50–70 % vody a olejnatá semena potřebují množství vody v objemu 30–40 % vlastní hmotnosti.

Ve většině případů při nakličování  škodí klíčkům přímé světlo. Není proto vhodné dávat semena při klíčení na slunce. Klíčení trvá za optimálních podmínek dva až šest dnů. Doba klíčení se odvíjí také podle druhu semene. Semínka se doporučuje konzumovat přímo. Ovšem jsou také vynikající surovinou do míchaných salátů, do pomazánek anebo hotových polévek.

Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!
Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!
Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!
Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!
Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!
Zásobárna vitaminů v zimním období? Vypěstujte si klíčky!

Která semena jsou vhodná ke klíčení

Je třeba zdůraznit, že je velmi důležité pořídit si semena k tomu určená čili v kvalitě určené pro konzumaci. Ta semena, která jsou určena k výsevu, bývají většinou chemicky ošetřena – mořena.

Ideální je používat semena vlastnoručně vypěstovaná anebo zakoupená ve specializovaných prodejnách zdravé výživy a v prodejnách pro vegany a vegetariány. Tam pořídíte obvykle i misky vhodné ke klíčení.  Hlavní zásadou je, že nádoby ke klíčení musejí být vždy naprosto čisté.

Naklíčit si dejte:

  • Bobovité druhy typu čočka, cizrna, sója nebo hrách je vhodnější proplachovat v průběhu celého klíčení 2 x denně – ráno a večer.
  • Rozhodně nenakličujte fazole, jejich semena jsou za syrova jedovatá! Výjimkou je jemná fazole mungo.
    Nechat naklíčit si můžete i obiloviny: pohanku, žito, oves. Dále také vojtěšku či řeřichu.
  • Ke klíčení se dále hodí i některé druhy zeleniny: mangold, čekanka, červená řepa, ředkvička i brokolice.

Tipy Magazínu zahrada:

  • O naklíčené cizrně je známo, že podporuje potenci.
  • Hořčičné semínko při klíčení vytváří sliz, proto je potřeba ho proplachovat několikrát denně.
  • Naklíčenou červenou čočku je možné přidávat i do omáček, u nichž teplota nepřekračuje 40 °C. Tak si naklíčená čočka udrží veškerou užitnou hodnotu.
  • Čočku můžete vložit rovnou do připraveného základu.
  • Semena ředkvičky mají mírně pálivé klíčky. Právě pro svou specifickou chuť se hodí do zeleninových salátů.
  • Klíčky vojtěšky jsou málo aromatické, proto se hodí i jako příloha k hotovým pokrmům anebo do syrových zeleninových salátů.

Recept: Salát z rajčat a naklíčené pšenice

Vynikající salát, který rozhodně není nikterak chuťově fádní, připravíte z naklíčené pšenice a z rajčat.

Na salát pro 4 osoby budete potřebovat: 10 rajčat, 100 g již naklíčené pšenice, jemně nasekanou petrželovou nať, 50 g lískových ořechů, špetku soli a lžíci olivového oleje.

Lískové ořechy nasekáme na hrubo nožem, rajčata nakrájíme na tenké plátky a společně s naklíčenou pšenicí, solí a olejem vše důkladně promícháme a necháme cca 20–30 minut odležet, aby se spojily chutě. Poté salát rozdělíme do misek a nahoru na každou z porcí nasypeme trochu na jemno nakrájené petrželové nati.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com

Publikováno: 01.12.2018

Mohlo by vás dále zajímat

Nakličování okrasných cibulovin

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Nakličování okrasných cibulovin

Jak správně nechat vyklíčit palmu

O správném způsobu klíčení různých druhů palem.

Jak na správné klíčení semen dřevin

Proč některá semena dřevin vyklíčí a některá ne? Odborník nám poradí poč se to stalo a jak semena správně zasít, aby vyklíčila.

Jak skladovat zeleninu

Víte jak správně skladovat zeleninu? V krátkosti divákům poradíme několik rad podle našich prababiček, jak mohou zeleninu skladovat.

Návod na urychlení výsevu

Jak urychlit jarní výsev nových rostlin poradí Jan Kopřiva a Ludmila Dušková.

Vyséváme a vysazujeme ředkvičku, květák a petržel

Výsev a výsadba ředkviček, květáku a petržele

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.