Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů

V dnešní době je naštěstí většina zahrádkářů už poměrně dost osvícená, takže se sami dobrovolně vracíme k pěstování tradičních druhů plodin, které v minulosti upadly do zapomnění. Není tomu ani tak dávno, co jsme si pro cibuli, česnek a zelí raději došli do obchodu nebo lépe k místním farmářům. Tyto druhy zeleniny si ovšem snadno vypěstujeme i na svém pozemku.

Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů (Zdroj: archiv redakce)

Navíc se jim nemusí věnovat ani tolik péče, česnek a cibule snadno porostou i v suchu, které bude jistě aktuální i další roky. Zeleninu je ovšem dobré chápat také jako léčivo. Mezi takovéto zelené léky patří třeba i chřest nebo tradiční křen selský.

Kromě toho, že je tato tradiční česká zelenina oblíbená již našimi předky plná vitaminů a minerálních látek byla vždy používána i jako lék zevně. Jistě znáte inhalace křenu při ucpaném nosu, obklady ze zelných listů a tvarohu při zánětech nebo třeba životabudič z cibule a medu při nemocech horních cest dýchacích.

Pěstování česneku se před několika lety stalo opravdovým fenoménem, tehdy totiž „praskly“ informace o tehdy oblíbeném asijském česneku. Možná je třeba více takových afér, abychom si uvědomili, že to, co pěstujeme v našich podmínkách léta, je vlastně to nejkvalitnější. Je mnohdy velká škoda, že se těmto nenáročným plodinám věnujeme poměrně málo, ačkoli i na malé zahradě se můžete stát stoprocentním samozásobitelem česneku, cibule, zelí, křenu a dokonce i chřestu.

Pokud se ani přesto nechcete do pěstování svépomocí zapojit, pak určitě neuděláte chybu návštěvou některého z farmářských trhů. Právě zde je dostupná ta nejkvalitnější zelenina mnohdy i v BIO kvalitě. Zajímavé možnosti přináší také prodej „ze dvora“, který nabízejí někteří čeští farmáři.

Kromě toho, že je tato tradiční česká zelenina oblíbená již našimi předky plná vitaminů a minerálních látek, byla vždy používána i jako lék zevně. Jistě znáte inhalace křenu při ucpaném nosu, obklady ze zelných listů a tvarohu při zánětech nebo třeba životabudič z cibule a medu při nemocech horních cest dýchacích. Pěstování česneku se před několika lety stalo opravdovým fenoménem, tehdy totiž „praskly“ informace o tehdy oblíbeném asijském česneku. Možná je třeba více takových afér, abychom si uvědomili, že to, co pěstujeme v našich podmínkách léta, je vlastně to nejkvalitnější.

Je mnohdy velká škoda, že se těmto nenáročným plodinám věnujeme poměrně málo, ačkoli i na malé zahradě se můžete stát stoprocentním samozásobitelem česneku, cibule, zelí, křenu a dokonce i chřestu. Pokud se ani přesto nechcete do pěstování svépomocí zapojit, pak určitě neuděláte chybu návštěvou některého z farmářských trhů. Právě zde je dostupná ta nejkvalitnější zelenina mnohdy i v BIO kvalitě. Zajímavé možnosti přináší také prodej „ze dvora“, který nabízejí někteří čeští farmáři.

Česnek a cibule jako velký fenomén

O použití česneku jako univerzálního léku víme prakticky všichni. Vědci se dokonce před léty shodli, že tuto zeleninu lze použít opravdu na široké spektrum nemocí, dokonce i jako perfektní prevenci. Jeho štiplavá chuť z těla vymýtí střevní parazity a díky protizánětlivým účinkům se uplatní i při léčbě nachlazení, viróz nebo chřipky. Česnek i cibuli lze považovat za přírodní antibiotika, která si ovšem můžeme dovolit během celého roku.

V sortimentu česneku lze vybírat z paličáků a nepaličáků a z forem ozimých i těch, které jsou vhodné pro jarní výsadby. Za zkoušku stojí odrůdy Havran, Slavin, Jovan nebo Karel IV. od českého pěstitele.

Cibuli pak snadno vypěstujete jarní výsadbou cibulky sazečky, za zkoušku stojí červená odrůda Karmen, která sice není jedničkou v dlouhodobém skladování, ale díky své jemné chuti se hodí především do čerstvých salátů. Zajímavou odrůdou s bílou cibulí je odrůda Snowball. Odrůdy se žlutými cibulemi Sturon a Stuttgart slibují všestranné využití v kuchyni i léčitelství a navíc i možnost dlouhodobého skladování v k tomu určených prostorách.

Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů
Zelenina jako domácí léčivo plné vitaminů

Vypěstujte si zelí

Odrůdy Holt, Kamienna Glowa, Korino F1, Lena F1, červený Mars nebo maxi zelí Megaton F1 je jen zlomek nabídky odrůd, které nabízejí české semenářské firmy. Předpěstování sadby není nic složitého, sadbu ale na jaře seženete již předpěstovanou v zahradnictví.

Zelí bylo kdysi běžnou součástí českých zahrad, políčka u zemědělských usedlostí se bez této plodiny takřka neobešla. Jeho výhodou je především vysoký podíl vitaminu C.

Kdo byl někdy u lékaře a řešil příjem tohoto vitaminu, možná mu odborník poradil místo konzumace u nás nepůvodních citrusů jíst více čerstvého nebo kysaného zelí. Právě tato zelenina je v různých formách doslova vitaminovou bombou. Kromě toho, že podporuje imunitu, má také antibakteriální účinek, zlepšuje trávení a působí proti žaludečním vředům. Aby se mu na zahradě dařilo, dopřejte mu především dostatek vláhy a dobře vyhnojenou půdu.

Znovu vzkříšený chřest

Tato zelenina za socializmu spadla do škatulky buržoazní potravina, takže se časem úplně přestala pěstovat. Je škoda, že si tehdejší režim tuto plodinu spojil s třídním nepřítelem, dnes se ale už můžeme těšit s nabídkou chřestu na českých pultech.

Jeho pěstování je běžné především v Polabí, ale můžete si ho zkusit i na své zahradě v jiné oblasti. Působí protirevmaticky, brání vzniku zánětů, bojuje proti pálení žáhy, onemocnění jater a žlučníku. Je tedy škoda ho nezařadit i do velmi dietního jídelníčku. Ačkoli je dietní, nepatří mezi „prázdné“ potraviny, obsahuje totiž celou řadu minerálů a vitaminů.

Pálivý křen

Křen je jeden z druhů, které se dlouhou dobu krčily pouze na některých českých zahrádkách. Jeho nevýhodou je poměrně velký nárok na ruční práci při pěstování, díky čemuž se i tato zelenina vytratila ze sortimentu plodin pěstovaných ve velkém. Přesto i tato chyba byla napravena.

Český křen patří mezi ten nejlepší a není se čemu divit. Jeho chuť je totiž příjemně štiplavá. Kromě vitaminu C obsahuje také karoten a z minerálních látek pak železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Opět ho lze zařadit mezi přírodní antibiotika.

Text: Lucie Peukertová
Foto: Shutterstock

Publikováno: 28.11.2018

Mohlo by vás dále zajímat

Koleno na černém pivu

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Máte rádi vepřové koleno? Zkuste recept naší divačka a udělejte si koleno na černém pivu.

Návod na výrobu vitaminového elixíru

Výroba vitaminové bomby v podání Ládi Hrušky

Domácí recept na pečené velikonoční koleno

Domácí recept na pečené velikonoční koleno je skvělý za každých okolností.

Pěstování cibule a česneku

Pěstování cibule a česneku

Česnek

Česnek

Švestkový guláš

Rádi si doma uvaříte guláš? Máme pro Vás tip na méně tradiční švestkový. Vyzkoušíte ho?

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.