Zelí – vitaminová bomba podzimu

Zatímco poslední salát, rajčata, papriky a okurky už jsme dávno sklidili, pozdní odrůdy zelí nám ještě pěkně trůní na záhonu a my je můžeme konzumovat čerstvé. V našem podzimním a zimním jídelníčku by rozhodně nemělo chybět, je to jeden z mála domácích zdrojů vitaminů v tomto období. Nejlepší je samozřejmě z vlastní zahrádky.

Zelí – vitaminová bomba podzimu
Zelí – vitaminová bomba podzimu (Zdroj: shutterstock.com)

Pěstování zelí ve velkém se bohužel z našich polí značně vytratilo, mizí i báječné zelárny, kam jste si mohli zajet pro zásobu kysané pochoutky. Nezbývá tedy než si s tím poradit doma, zelí si vypěstovat, uskladnit a samozřejmě také naložit kyselé. Nezapomeňte ani na čínsképekingské zelí, které můžete sklízet ještě před Vánoci.

Sklizeň od července do listopadu

Hlávkové zelí (Brassica oleracea convar. Capitata) je druh za tisíce let vyšlechtěný do současné podoby jako kulturní rostlina z původní brukve zelné. Nejrůznější odrůdy jsou přizpůsobené především pro sklizeň v různých měsících a rozlišují se tak na velmi rané, středně rané, rané, polopozdní a pozdní. Zjednodušeně by se dalo říci, že čím ranější odrůda, tím měkčí hlávka, určená především k přímé konzumaci. Teprve polopozdní a hlavně pozdní odrůdy mají velké tvrdé hlávky, vhodné k dlouhodobému skladování. Na konci listopadu tak sklízíme ještě odrůdy z přímého letního výsevu na záhony – Holt Polar, Pourovo polopozdní, pozdní a červené, Pavlo F1. Ideální pro dlouhodobé skladování v chladném sklepě. Při dostatečné vzdušné vlhkosti a teplotě mírně nad nulou vydrží až do konce ledna například  hybridní odrůda Trvalo F1. Na kysané zelí se výborně hodí Ritmo F1 a Pourovo pozdní. Jak vidíte, je z čeho vybírat. Nezapomeňte, že nyní je čas připravit zelí záhon na příští rok. Nikdy nevysazujte tuto košťálovou zeleninu na stejné místo. Záhon na podzim dobře zryjte a do půdy zapracujte 5-6 kg chlévského hnoje na jeden metr čtvereční. V tomto období je dobré záhon také povápnit, aby se hodnota pH vyrovnala 6-7, přihnojit můžete také hnojivy s obsahem draslíku a fosforu. Záhon pak může odpočívat až do jara a my se zaměříme na poslední sklizeň, nakládání a vaření z čerstvého zelí. Dodá nám mnoho vitaminu C, komplex B vitaminů i vitaminy A a E. Kromě toho dodá našemu tělu řadu stopových prvků – železo, draslík, vápník, hořčík i fosfor. Množství vlákniny je velmi prospěšné našim střevům, ale zelí pomáhá i při podzimních špatných náladách, snižuje cholesterol, kysané zelí také krevní cukr. Zelí je zkrátka elixír zdraví, naši předkové ho konzumovali velké množství a je na čase se k této praxi vrátit, protože nejúčinnější přírodní medicína je vždycky ta, která pochází z našich krajů.

Zelí pekingské a čínské

Jde skutečně o dva různé druhy, i když v našich obchodech je najdeme pod jedním označením „čínské zelí“. Pekingské zelí vytváří oválné pevné hlávky, zatímco čínské zelí má volné listy. Na zahrádce je tak čínské zelí vítaným zpestřením salátů od časného léta, protože první listy můžeme trhat už z mladých asi tři týdny starých rostlin. Také pekingské zelí roste rychleji než hlávkové, sklízí se po 60-90 dnech. Přitom vysévat oba druhy můžete ještě v září a říjnu, zejména když máte chráněný kout zahrady nebo pařeniště, kde můžete čerstvé čínské a pekingské zelí sklízet ještě v prosinci. Odrůdy vyšlechtěné pro naše klimatické podmínky totiž posílily odolnost těchto druhů zelí proti chladu. Čínské ani pekingské zelí se nehodí k vaření ani k nakládání, listy jsou příliš křehké. Naopak pro přímou konzumaci ať už samotné nebo ve směsi s další zeleninou je vynikající a nabízí stejný zdroj hodnotných látek jako zelí hlávkové.

Kysané zelí

Mléčné kvašení ještě umocňuje výživové hodnoty hlávkového zelí. Zvyšuje se obsah vitaminu C posilující imunitu a obsah vitaminu B 12 je prospěšný pro nervovou soustavu, takže kysané zelí je vlastně bojovník proti zimním depresím. Prokazatelně pomáhá hojit sliznice zažívacího traktu při vředové chorobě a potlačuje rakovinu střev.

Kyselé zelí ve sklenicích

Pokud nemáte doma soudek nebo velký keramický hrnec na naložení většího množství kysaného zelí, nevadí. Jde to totiž i v malém. Stačí obyčejné zavařovací sklenice s víčky Omnia. Zelí zbavte vrchní poškozených listů, vyřízněte košťál a hlávku najemno nakrájejte nebo nastrouhejte. Zvažte a na kilo zelí použijte 20 g soli, ve velké míse dobře promíchejte, podle své chuti přidejte koření: určitě kmín, pak třeba cibuli, bobkový list, kopr, křen nebo trochu strouhaných jablek. V míse zelí pomačkejte třeba velkou dřevěnou kvedlačkou. Nechcte 2-3 hodiny stát v teple místnosti. Zelí pustí vodu, kterou je třeba vymačkat a slít. Pak zelí silou napěchujte do sklenic, pod víčkem nechte asi 2 cm místa. Zavíčkujte těsnicí hlavou, postavte na tác (to kdyby náhodou začla trochu vytékat šťáva), přikryjte utěrkou (světlo ničí vitamin C) a při teplotě okolo 20 °C ponechte osudu. Víčka se brzy vyboulí, pod nimi bude ze sklenic unikat kysličník uhličitý a možná i trochu šťávy. To ale procesu kvašení nevadí. Vše by mělo probíhat asi dva týdny, při rychlejším kvašení za příliš vysoké pokojové teploty může být zelí tvrdé. Když víčka splasknou, máte hotovo. Než první várku zkonzumujete, už vám může kvasit dalších pár sklenic.

Text. Gabriela Koulová

Publikováno: 09.04.2019

Mohlo by vás dále zajímat

Dlouho skladovatelná zelenina - pekingské zelí, špagetová dýně a kiwano

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dlouho skladovatelná zelenina - pekingské zelí, špagetová dýně a kiwano

Co dělat se záhonem po sklizni jarní zeleniny

Reportáž o tom, co dělat se záhonem po sklizni jarní zeleniny, jaké druhy zeleniny můžeme ještě vysázet, abychom na podzim sklízeli, jak záhon upravit pro další výsadbu.

Odrůdy zeleniny, ovoce

Poradna Ludmily Duškové, kde nám představuje tradiční i netradiční druhy ovoce a zeleniny, např. různé druhy papriky, okurky, červené řepy, josty apod.

Druhy zeleniny a bylinek vysévané v létě

Druhy zeleniny a bylinek vysévané v létě

Novinky v zelenině

Novinky v zelenině

Japonské dřeviny

Japonské dřeviny

ČTĚTE DÁLE

Poradíme, jaké rostliny si vysadit do truhlíků
Poradíme, jaké rostliny si vysadit do truhlíků

Zahrada

Máte rádi stálezelené trvalky nebo bylinky, ale bohužel nevlastníte zahradu? Nevadí, poradíme, jaké vhodné rostliny do truhlíků si můžete vysadit.

Co je důležité při stavbě terasy…
Co je důležité při stavbě terasy…

Zahrada

Pokud chcete na své zahradě i odpočívat, pak jistě plánujete založení nebo již máte vybudovanou zahradní terasu. Ta se nejčastěji zakládá přímo u domu a je to pomyslný přechod mezi domem samotným a zahradou. Pojďme se společně podívat na to, jaký materiál se pro ni hodí, kde je vhodné místo pro její stavbu i jak by měla být ve výsledku velká.

Něžný host z amerických prérií kvete až do listopadu
Něžný host z amerických prérií kvete až do listopadu

Zahrada

Svíčkovec na zahradě patří mezi nenáročné trvalky, které kvetou po celé léto až do prvních mrazů. Jeho kvítky připomínají drobné motýlky.

Jak se zbavit pařezů na zahradě
Jak se zbavit pařezů na zahradě

Zahrada

Potřebujete-li odstranit ze zahrady pařezy, po přestárlých nebo nemocných stromech, které jste museli porazit, máte několik možností. Můžete je zdolat pomocí těžké techniky, nebo je umně zamaskovat a využít jako neotřelé dekorace. Kterou variantu zvolíte?

Dílna a její vybavení. Bez čeho se neobejdete?
Dílna a její vybavení. Bez čeho se neobejdete?

Zahrada

Zařizujete dílnu a nevíte, co všechno do ní pořídit, aby sloužila jako dobré zázemí pro dům či zahradu? Poradíme vám!

Přírodní zahrada může být i ta vaše
Přírodní zahrada může být i ta vaše

Zahrada

Chcete poznat principy přírodní zahrady? Jsou jednoduché a možná už některé z nich provádíte v praxi. Co je tedy přírodní zahrada a jak jí dosáhnout?

Lopatičky dejte trpaslíkům, na zahradu patří technika
Lopatičky dejte trpaslíkům, na zahradu patří technika

Zahrada

Dnešní uspěchaná doba nemusí znamenat nepořádek a chaos na pozemku kolem domu. Na zahradu patří technika. Ruční nářadí nahradily zahradní stroje.

Malý balkón jako mini relaxační zóna
Malý balkón jako mini relaxační zóna

Zahrada

Vlastníte malý balkón, který téměř nevyužíváte? Můžete si z něj vytvořit příjemné místo na relaxaci. Stačí několik málo úprav a vhodná zeleň.

Na zahradu patří i rostliny odpuzující klíšťata a další havěť
Na zahradu patří i rostliny odpuzující klíšťata a další havěť

Zahrada

Klíšťata nežijí pouze v lesích, ale vyskytují se i na našich zahradách. Zde se však můžeme chránit a vysadit na pozemku rostliny odpuzující klíšťata.

Skleník – ideální řešení pro milovníky zahrady
Skleník – ideální řešení pro milovníky zahrady

Zahrada

Kromě zahradního domku na nářadí, který opravdu využije každý, kdo na zahradě rád pracuje a vlastní zahradní techniku či nářadí, využije každý milovník zahradničení také pařník nebo skleník. Právě skleník může mít mnoho podob a na výběr máme z mnoha materiálů, rozhodně není k mání pouze tradiční sklo. Vůbec dokonce není pravda, že se skleník vejde jen na velkou zahradu, i na malých pozemcích totiž můžete zvolit stavbu o půdorysu několika málo metrech čtverečních nebo dokonce variantu přistavěnou ke stěně domu nebo jiné zahradní stavby.

Doupné stromy v zahradách pomáhají ptactvu
Doupné stromy v zahradách pomáhají ptactvu

Zahrada

V lesích zůstávají doupné stromy ponechány přesto, že bývají napadené, odumřelé, skácené atd. Existují nejrůznější projekty na ochranu doupných stromů, které jsou podporovány hlavně společností Lesy České republiky. I my však na našich zahradách můžeme ptactvo podporovat právě tím, že jim zde nějaké stromy k hnízdění a přebývání ponecháme.

Chata po zimě si žádá generálku. Na co nezapomenout?
Chata po zimě si žádá generálku. Na co nezapomenout?

Zahrada

Jaro zaklepe na dveře ani ne za měsíc a s ním ožijí naše chaty, chalupy a zahradní kolonie. Na zimu jste jistě víkendové domy důkladně zazimovali, ale i tak vás na jaře čeká hromada práce, než se budete moci usadit od křesla a užívat si venkovský klid. Vyhrňte si rukávy, jdeme na to!