Zimní péče o přerostlé ovocné stromy

I poměrně staré stromy lze správným řezem kvalitně omladit, takže se u nich dočkáte zdravých plodů. Řez takových dřevin si ovšem naplánujte na několik let dopředu, razantní zásah by se totiž na rostlině mohl negativně projevit.
shutterstock_1636052050-1100x618.jpgCelá galerie 5 Zdroj: shutterstock.com

Nad některými ovocnými stromy jste již možná dávno zlomili hůl, ale věřte, že nedostatečná plodnost nebo nízká kvalita plodů mohou být důsledkem dlouhodobě špatně prováděného řezu.

Pro a proti prořezávání

V dnešní době se můžete setkat s různými názory na řez ovocných dřevin. Permakulturní pěstitelé například řez neprovádí vůbec. Rostliny přeci v přírodě také nikdo neudržuje, a přesto pravidelně plodí. Plodů je sice většinou hodně, ale jsou drobné a mnohdy nízké kvality.

Pokud se tedy chcete dočkat kvalitní sklizně, bez každoročního řezu se neobejdete. Plodů je pak sice méně, ale jsou větší a kvalitnější. Jaký směr si ve finále vybere, samozřejmě záleží na vás. Oba způsoby totiž mají něco do sebe!

Při zmlazování starého stromu si dejte na čas

Jabloně a hrušně všeobecně neřadíme k dlouhověkým rostlinám, což musíme samozřejmě brát v potaz. Od opravdu starých dřevin proto nemůžeme čekat zázraky, přesto lze některé vzrostlé letité dřeviny, kterým jsme se dlouhodobě nevěnovali, dostat znovu do kondice. Jak na to?

Nejprve bychom si měli připomenout všeobecné zásady řezu, které jsou stejné jak u starých, tak i u mladých ovocných stromů. K řezu používáme pouze dobře nabroušené ruční nůžky, skvěle poslouží hlavně typy s otočnou rukojetí, která nám tolik nenamáhají zápěstí. Na silnější větve lze použít také nůžky pákové, u těch ovšem dávejte pozor na kvalitu řezu a jeho správný úhel.

Vždy řežeme na větevní kroužek, který najdete v místě větvení větve nižšího a vyššího řádu. Poznáte ho podle mírně zvrásněné kůry. Právě v tomto místě se rána hojí rychle, což je nutné hlavně v případě, že jsme ran při řezu vytvořili více. Každá rána totiž představuje potenciální vstup chorob a škůdců do dřeva, ačkoliv výhoda zimního řezu spočívá právě v minimálním výskytu těchto hrozeb. V první řadě si ujasněte, jak budete postupovat, radikální řez u starých dřevin totiž není dobré dělat najednou, ale je mnohem vhodnější ho rozložit například do tří následujících let.

V první řadě korunu vyčistěte od odumřelého dřeva, koruna totiž po dlouhodobém zanedbání bývá zčásti odumřelá, protože se na některé větve nedostává světlo. Postupně odstraňte také všechny napadané či mechanicky poškozené větve nebo výhony.

Pokud se chystáte zasahovat do kosterních větví, postup si dobře promyslete a tento zásah rozložte do několika let. Pokud jsou některé větve vyššího řádu odplozené nebo málo vitální, můžete je vyměnit za nové výhony, které rostou poblíž. Při řezu se snažte korunu zpřístupnit vzduchu a světlu, které by měly pronikat i do její vnitřní struktury. Jedině tak dojde k postupné obnově, nehledě na to, že budou mnohem lépe dozrávat i plody.

Velké rány ošetřete štěpařským voskem. Rány o menším průměru se poměrně brzy zahojí, pokud byly vytvořeny ostrým nářadím a vedeny na větevní kroužek. Po řezu v prvním roce sami uvidíte, jak dřevina na tento zásah začne reagovat tvorbou nových mladých výhonů, které postupně z části nahradí některé původní větve, které už neplní svoji funkci.

Tip redakce: Jakmile přestárlý ovocný strom během několika let zmladíte, pokračujte dále v zimním řezu, díky němuž udržíte rostlinu v dobrém stavu.

Foto: Lucie Peukertová

17.12.2020 4:00| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist