Známá i neznámá kokedama

Jestliže rádi poznáváte nové a zajímavé způsoby pěstování rostlin, vyzkoušejte třeba také kokedamu. Ačkoliv tento způsob pěstování pokojových i venkovních rostlin není u nás příliš známý, jedná se o velmi starou techniku, která se vyvinula z techniky pěstování japonských bonsají. Výroba kokedamy má svá pravidla, která se můžete naučit také na některém z naučných kurzů.

V České republice znají kokedamu spíše zahradničtí nadšenci a lidé, kteří se zajímají o pěstování bonsají a asijskou kulturu. Přesto se již objevilo několik obchodů, které kokedamy vyrábějí, takže se tam můžete vydat pro svůj první exemplář.

Názory na výrobu kokedam se mohou výrazně lišit. Původně japonskou techniku jsme si do značné míry přizpůsobili našim podmínkám, což je někdy poměrně kritizováno. V Japonsku je totiž kokedama opředena velice složitou filozofií, která se promítá i do samotného výběru vhodné rostliny.

Kokedamy se původně pokládaly pouze na keramickou misku podobně jako bonsaje, zatímco dnes velice často tyto rostliny zavěšujeme na systém z provázků.

Vývoj kokedamy

Kokedama se zřejmě vyvinula z typu bonsaje, která se zprvopočátku pěstovala v nádobě a poté se z ní vyjmula. Kořenový systém obalený v pěstebním substrátu se tehdy nechal porůst mechem, který zdůraznil přírodní charakter této japonské bonsaje. Takto vznikl předchůdce kokedamy.

V dnešním pojetí kokedama v doslovném překladu znamená mechovou kouli. Mech zde nehraje pouze estetickou funkci, ale zároveň zpevňuje pěstební substrát a zamezuje nadměrnému vyplavování částic při zálivce.

Pro japonské kokedamy je typické, že se pro tento účel používaly především vzhledově atraktivní a zajímavé druhy rostlin, které nerostou příliš bujně, mají vzdušný charakter a mají zajímavou zelenou barvu. V domovině se tedy nepoužívají kvetoucí druhy. V České republice ovšem seženete kokedamy s kvetoucími rostlinami i s druhy, které poměrně bujně rostou.

Z čeho se kokedama vyrábí

Kokedamu vnímáme na první pohled opravdu jako mechovou kouli, ze které vyrůstá rostlina. Pod mechem je ale ukryta celá podstata pěstování, tedy koule ze směsi rašeliny, pěstebního substrátu a jílu. Někteří pěstitelé do této směsi přidávají také drobný keramzit nebo jiné složky, které zvyšují obsah vzduchu v kouli. Směs materiálů se musí pečlivě promíchat, aby došlo k úplnému rozpojení částic jílu, do směsi se přitom přilévá po malém množství voda. S mícháním jste hotoví ve chvíli, kdy je možné vytvarovat kompaktní nerozpadavou kouli. Do její horní části se vytvoří zahloubený otvor, do kterého se vysadí rostlina a mírně se přisype vhodným substrátem.

Kořenový systém vysazované rostliny ještě před tím, než ho uložíte do otvoru v kouli, očistěte od stávajícího pěstebního substrátu. Po výsadbě kouli ještě jednou hnětením upravte a obalte tenkým mechem, který nesmí být uložen ve více vrstvách, ale jednotlivé kusy na sebe musí těsně přiléhat.

Mech se na závěr na kouli upevní nití v barvě hnědé nebo zelené, aby na sebe nepřitahovala příliš pozornosti. Takto vyrobená kokedama se dá umístit na keramickou misku, pokud ji ale chcete zavěsit, budete muset na mechové kouli vyrobit závěs z provázků.

Péče o kokedamu

Údržba kokedamy je plně závislá na druhu zvolené rostliny. Pokud možno vybírejte kompaktně rostoucí druhy, které nedorůstají do velkých rozměrů. Berte v úvahu, že rostlina pěstovaná v kokedamě má omezený prostor pro růst kořenů, proto jsou menší druhy vhodnější. Hlavní péči představuje zálivka, která spočívá v namáčení kokedamy do odstáté nebo převařené vody. Čerstvou, chlorem upravenou, vodu raději nepoužívejte, mechu tato látka škodí. Někteří pěstitelé kokedamě dopřávají hnojivo, se kterým se to ale nesmí příliš přehánět. Hnojivo totiž způsobuje bujnější růst rostliny, který je spíše na škodu.

Výroba kokedamy má mnoho specifik, proto doporučujeme absolvovat některý z naučných kurzů, na kterém vám výrobu krok za krokem vysvětlí. Jedině tak se vyvarujete mnoha chyb, které mohou nastat především při míchání složek, tvarování koule i upevňování mechu k povrchu koule. Poměr jílu, rašeliny a substrátu se navíc řídí druhem rostliny a jejími požadavky na výživu. Při výrobě kokedamy se skvěle pobavíte a odpočinete si. Rozhodně nikam nechvátejte, kvalitně provedená kokedama vyžaduje precizní práci.

 Text a foto: Lucie Peukertová

23.2.2016 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist