Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!

Ačokču řadíme mezi popínavé tykve. Tato méně známá zelenina je exotického původu, to však neznamená, že bychom ji nemohli pěstovat u nás. Naopak, můžeme se dočkat velkolepé úrody. Pak už je jen na nás, jak ačokču zpracujeme anebo jakým způsobem ji využijeme v kuchyni.

Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)

Velká úroda při minimální námaze

Nejlépe chutnají plody ačokči, když jsou ještě malé a křehké. Jejich chuť se pohybuje mezi chutí paprik i okurek a navíc jejich velkou výhodou je to, že je nenapadají plísně tak, jako je tomu u okurek. Při správném způsobu pěstování se můžeme dočkat až stovky plodů na jedné rostlině.

Díky možnosti pěstovat ji bez jakýchkoli chemických zásahů se jedná o skvělou plodinu vhodnou pro permakulturní zahrady. Plody připomínají jakési větší lusky. Jakmile plně dozrají, jsou duté.

Oblíbí si ji jistě zahrádkáři, kteří mají k pěstování rostlin k dispozici pouze omezenou plochu. Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi tykvovitých.

Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)

Snadné pěstování

Ačokču lze pěstovat u opory, například na okurkových sítích, u zdí nebo na plotech. Je zranitelná přízemními mrazíky, proto je dobré vysévat ji do půdy až po zmrzlých mužích.

Vyséváme přímo do půdy, není třeba předpěstovávat si sazeničky. Jakmile začnou z půdy vyrůstat rostliny, je nutné zabezpečit je proti ožírání slimáky.

Ideálním stanovištěm pro ačokču jsou slunná místa s dobře vyhnojenou půdou. Daří se jí při dostatečném zavlažování. Při nedostatku vláhy často přestává plodit. Počítejte u ní s vegetační dobou mezi 90 až 110 dny. Obvykle je to až příchod prvních mrazíků, co zastaví nasazování plodů.

Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)

Jedna ze ztracených plodin Inků

Ačokču (Cyclanthera pedata) začali jako první pěstovat Inkové. Pochází tedy z Jižní Ameriky z oblasti And. O ačokči se mluví jako o jedné ze ztracených plodin Inků.

Zajímavost! Peruánci v minulosti využívali kořeny ačokči jako zubní kartáčky.

Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!
Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat! (Zdroj: shutterstock.com)

Využití ačokči v kuchyni

Ať už máte rádi křupavé mladé okurky, plněné papriky nebo kvašáky, z ačokči si můžete připravit vše jmenované. Ačokču můžete zavařovat ve sladkokyselém nálevu stejně jako okurky.

Vynikající je také zapečená ačokča. Náplň můžete vymyslet svou vlastní anebo se inspirovat některým z receptů na internetu. Pokud rádi zapékáte papriky, ale nevyhovují vám pálivé chuti, vyzkoušejte jako náhradu za jalapeňos papričky právě ačokču. Pokud byste si chtěli z ačokči udělat lečo, můžete si ji mraženou nakrájenou na plátky uschovat v mrazáku klidně i na zimu.

Publikováno: 19.05.2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Poradna Václava Větvičky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

V následující reportáži si zodpovíme dotazy diváků. Naším hostem je pan Václav Větvička.

Jak pěstovat mochyně a novinky v zelenině

Jak pěstovat mochyně a novinky v zelenině

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.