Znáte ačokču neboli paprikookurku? My známe důvody, proč ji pěstovat!

Ačokču řadíme mezi popínavé tykve. Tato méně známá zelenina je exotického původu, to však neznamená, že bychom ji nemohli pěstovat u nás. Naopak, můžeme se dočkat velkolepé úrody. Pak už je jen na nás, jak ačokču zpracujeme anebo jakým způsobem ji využijeme v kuchyni.
shutterstock_1187389900-1100x618.jpgCelá galerie 8 Zdroj: shutterstock.com

Velká úroda při minimální námaze

Nejlépe chutnají plody ačokči, když jsou ještě malé a křehké. Jejich chuť se pohybuje mezi chutí paprik i okurek a navíc jejich velkou výhodou je to, že je nenapadají plísně tak, jako je tomu u okurek. Při správném způsobu pěstování se můžeme dočkat až stovky plodů na jedné rostlině.

Díky možnosti pěstovat ji bez jakýchkoli chemických zásahů se jedná o skvělou plodinu vhodnou pro permakulturní zahrady. Plody připomínají jakési větší lusky. Jakmile plně dozrají, jsou duté.

Oblíbí si ji jistě zahrádkáři, kteří mají k pěstování rostlin k dispozici pouze omezenou plochu. Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi tykvovitých.

Snadné pěstování

Ačokču lze pěstovat u opory, například na okurkových sítích, u zdí nebo na plotech. Je zranitelná přízemními mrazíky, proto je dobré vysévat ji do půdy až po zmrzlých mužích.

Vyséváme přímo do půdy, není třeba předpěstovávat si sazeničky. Jakmile začnou z půdy vyrůstat rostliny, je nutné zabezpečit je proti ožírání slimáky.

Ideálním stanovištěm pro ačokču jsou slunná místa s dobře vyhnojenou půdou. Daří se jí při dostatečném zavlažování. Při nedostatku vláhy často přestává plodit. Počítejte u ní s vegetační dobou mezi 90 až 110 dny. Obvykle je to až příchod prvních mrazíků, co zastaví nasazování plodů.

Jedna ze ztracených plodin Inků

Ačokču (Cyclanthera pedata) začali jako první pěstovat Inkové. Pochází tedy z Jižní Ameriky z oblasti And. O ačokči se mluví jako o jedné ze ztracených plodin Inků.

Zajímavost! Peruánci v minulosti využívali kořeny ačokči jako zubní kartáčky.

Využití ačokči v kuchyni

Ať už máte rádi křupavé mladé okurky, plněné papriky nebo kvašáky, z ačokči si můžete připravit vše jmenované. Ačokču můžete zavařovat ve sladkokyselém nálevu stejně jako okurky.

Vynikající je také zapečená ačokča. Náplň můžete vymyslet svou vlastní anebo se inspirovat některým z receptů na internetu. Pokud rádi zapékáte papriky, ale nevyhovují vám pálivé chuti, vyzkoušejte jako náhradu za jalapeňos papričky právě ačokču. Pokud byste si chtěli z ačokči udělat lečo, můžete si ji mraženou nakrájenou na plátky uschovat v mrazáku klidně i na zimu.

10.5.2019 5:30| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist