Znáte jostu? Nový druh ovoce dobře chutná a snadno se pěstuje

Josta je mezidruhový kříženec, tak trochu černý rybíz, tak trochu angrešt. Je to velmi oblíbené bobulovité ovoce ideální pro přímý konzum. Nečekejte od tohoto ovoce ale chuť, kterou znáte od jeho „rodičů“. Někoho překvapí, jiného potěší, dalšího může zklamat, ale za vyzkoušení rozhodně stojí.

Jostu vyšlechtili v Německu, kde si dali za úkol vytvořit křížením takové ovoce, které netrpí chorobami, je chutné a snadno se pěstuje. Další jeho výhodou je, že keře jsou na rozdíl od angreštů beztrnné. Dosahují výšky okolo 1,5 metru a celkově jsou spíše robustní, tudíž jsou vhodnější na prostorné zahrady. Hodí se dobře i do přírodních zahrad. Přesto, že bylo vyšlechtěno více odrůd (Jogranda a Jolonda), většinou je k sehnání jen základní druh.

Jak ji množit?

V případě mezidruhových kříženců je množení semeny velmi nespolehlivé. Dokonce je často vlastně nemožné. Nevznikají tak potomci s vyrovnanými růstovými, chuťovými nebo jinými vlastnostmi. Proto se mezidruhoví kříženci rozmnožují výhradně vegetativně. Je tedy stejně vhodné je řízkovat nebo hřížit. Oba způsoby jsou spolehlivé.

Má ráda slunce a vlhko

Hluboké, živinami a dostatkem vody zásobené půdy jsou pro josty ideálním prostředím, kde dobře prospívají a stejně dobře i plodí. Na suchých stanovištích také porostou, avšak velmi to omezí množství plodů a nenarostou do požadované velikosti. Stejně tak málo plodí, jsou-li pěstovány ve stínu. Pokud se rozhodnete pro jejich pěstování, vysazujte je na podzim, případně i přesazujte ve stejnou roční dobu.

Nejen keř pěstovaný ve vhodných podmínkách bude mít dobrý zdravotní stav, ale i vy, jako jeho pěstitelé a konzumenti se budete těšit dobrému zdraví. Plody josty mají totiž velmi vysoký obsah vitaminu C. Hodí se ke konzumaci v čerstvém stavu.

Bobule na keřích zrají postupně v krátkých hroznech. Proces dozrávání započne pravidelně v druhé polovině července. Jejich výhodou je kromě bohatství vitaminů i to, že z keřů neopadávají.

Všestranné využití

Konzumaci plodů josty doporučujeme hlavně v čerstvém stavu, kdy zůstává zachován vysoký obsah vitaminů. Velkou úrodu, ale nestihnete pravděpodobně celou zkonzumovat čerstvou, a tak z nich vyrobte marmelády nebo šťávy. Josta se dá dobře zkombinovat s červeným rybízem a vyrobit zajímavé směsi.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shuttestock.com

15.12.2016 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist