Zahrada > Rostliny > Okrasné keře > josta > Znáte jostu? Nový druh ovoce dobře chutná a snadno se pěstuje
Znáte jostu? Nový druh ovoce dobře chutná a snadno se pěstuje
Jostu vyšlechtili v Německu, kde si dali za úkol vytvořit křížením takové ovoce, které netrpí chorobami, je chutné a snadno se pěstuje. Další jeho výhodou je, že keře jsou na rozdíl od angreštů beztrnné. Dosahují výšky okolo 1,5 metru a celkově jsou spíše robustní, tudíž jsou vhodnější na prostorné zahrady. Hodí se dobře i do přírodních zahrad. Přesto, že bylo vyšlechtěno více odrůd (Jogranda a Jolonda), většinou je k sehnání jen základní druh.
Jak ji množit?
V případě mezidruhových kříženců je množení semeny velmi nespolehlivé. Dokonce je často vlastně nemožné. Nevznikají tak potomci s vyrovnanými růstovými, chuťovými nebo jinými vlastnostmi. Proto se mezidruhoví kříženci rozmnožují výhradně vegetativně. Je tedy stejně vhodné je řízkovat nebo hřížit. Oba způsoby jsou spolehlivé.
Má ráda slunce a vlhko
Hluboké, živinami a dostatkem vody zásobené půdy jsou pro josty ideálním prostředím, kde dobře prospívají a stejně dobře i plodí. Na suchých stanovištích také porostou, avšak velmi to omezí množství plodů a nenarostou do požadované velikosti. Stejně tak málo plodí, jsou-li pěstovány ve stínu. Pokud se rozhodnete pro jejich pěstování, vysazujte je na podzim, případně i přesazujte ve stejnou roční dobu.
Nejen keř pěstovaný ve vhodných podmínkách bude mít dobrý zdravotní stav, ale i vy, jako jeho pěstitelé a konzumenti se budete těšit dobrému zdraví. Plody josty mají totiž velmi vysoký obsah vitaminu C. Hodí se ke konzumaci v čerstvém stavu.
Bobule na keřích zrají postupně v krátkých hroznech. Proces dozrávání započne pravidelně v druhé polovině července. Jejich výhodou je kromě bohatství vitaminů i to, že z keřů neopadávají.
Všestranné využití
Konzumaci plodů josty doporučujeme hlavně v čerstvém stavu, kdy zůstává zachován vysoký obsah vitaminů. Velkou úrodu, ale nestihnete pravděpodobně celou zkonzumovat čerstvou, a tak z nich vyrobte marmelády nebo šťávy. Josta se dá dobře zkombinovat s červeným rybízem a vyrobit zajímavé směsi.