Znáte tamarind indický?

Možná jste poslední dobou zahlédli v obchodech s ovocem a zeleninou podivné plody určené ke konzumaci a dozvěděli se, že se jedná o plody o tamarindu indického. Dužnina plodů tamarindu indického slouží jako potravina, není to však zdaleka jediný způsob, jakým je tento strom užitečný.
shutterstock_418210021-1100x618.jpgCelá galerie 7 Zdroj: shutterstock.com

Tamarind indický z tropických pásem celého světa

I když pojmenování tamarind indický zdánlivě svědčí o něčem jiném, Tamarindus indica pochází z Afriky. Pěstován je však v tropických pásmech na celém světě.

Jeho jemně zaškrcované plody se zdají být částečně podobné nám známým plodům fazolu pnoucího.

Tento strom je jediným druhem rodu tamarind. Tamarindy, tedy plody stromu, jsou jednou z nejvyhledávanějších součástí indické kuchyně. Vyhledávají je i mnozí konzumenti z oblasti Středního východu a rovněž se s ním setkáme v asijské gastronomii.

Rostliny pěstované ze semen plodí nejdříve po deseti letech. Dřevo stromů se využívá k tvorbě nábytku. V přírodě mají stromy stínící funkci a jsou pěstovány také jako okrasné pouliční dřeviny.

Mohutné stromy s šedou kůrou

Mohutné stálezelené nebo poloopadavé stromy mohou dosáhnout výšky až 15, výjimečně 25 metrů. Mají tmavě šedou kůru, která je podélně nepravidelně rozpukaná. Zpeřené listy mají něco mezi 10–20 páry lístků.

Na jaře se na latách květních hroznů začnou objevovat červeně a bíle zbarvené listeny a listence.

Stromům se dobře daří zvláště na savanách a v oblastech se sezonním obdobím sucha. Jsou velmi přizpůsobivé, a tak zvládají růst i na chudých půdách.

Často se můžeme setkat s jejich zplanělou verzí. Tyto stromy se vyskytují nejčastěji na březích řek a potoků a hojně bývají nalezeny rovněž v blízkosti termitišť. Za nevhodné pro jejich růst jsou považovány oblasti s monzunovými dešti.

Netradiční podlouhlé plody

Tamarindy patří mezi bobovité rostliny. Ze stopkatých semeníků se postupem času vytvoří podlouhlé plody, které jako by byly nepravidelně mírně zaškrcované. Plody jsou nepukavé, na povrchu poměrně tuhé, uvnitř však dužinaté. V každém plodu bývá mezi 3 až 14 hnědými lesklými semeny. V plodech jsou vždy oddělena přehrádkami. Plody mohou být dlouhé od 5 až do 15 cm.

Dužnina plodů má sladkokyselou až kyselou chuť a může nám připomínat švestky. Je spíše vláknitá a málo šťavnatá. Konzumuje se v syrovém stavu, ale i vařená, případně sušená.

Jaké léčivé účinky má tamarind indický

Šťáva vyrobená z dužniny tamarindu slouží jako základ nejrůznějších pokrmů, omáček, marinád a je i součástí worchesterské omáčky. Ve sladké formě se z něj pomocí medu, kardamomu a hřebíčku s koriandrem připravuje zajímavý orientální nápoj.

Tamarind indický je velmi účinný při potížích trávicího ústrojí. Je bohatý na vlákninu a jednoduché polysacharidy, a tak je doporučován ke konzumaci osobám trpícím zácpou. Dále je zde obsažen draslík, napomáhající s kontrolou krevního tlaku a tepu. Vitaminy a antioxidanty obsažené v tamarindu celkově napomáhají štěpení enzymů a vhodným způsobem optimalizují fungování metabolismu.

11.4.2019 5:30| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist