Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci

Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci

Rady a tipy, vydáno 24. 11. 2010

Hnojení a ekologické ochraně před škůdci je třeba se naučit, protože využití optimálních prostředků v pravou chvíli na správném místě vyžaduje určitou zkušenost. Proto dříve sděloval zahradník vědomosti o zvlášť účinném hnojivu jen několika blízkým zasvěcencům.

Rostlina dne

Mahónie

Mahónie

Mahónie je stálezelená dřevina. Tvoří poměrně hustý keř, vysoký zhruba 1,5 m. Má zelené, kožovité, lesklé listy, které se...
Dnes je v příslušných obchodech k dostání obrovský výběr hnojiv, protože je po nich velká poptávka. Každý zahrádkář ví, že rostliny – i ty okrasné, potřebují k růstu a ke tvorbě květů a plodů živiny. Které přijímají prostřednictvím listů a kořenů. Pokud jim tyto živiny chybí, zůstanou rostliny malé, špatně kvetou a nevytvářejí téměř žádné plody. Také jsou náchylnější k útokům nemocí a škůdců. Než však sáhneme k radikálním chemickým prostředkům, měli bychom vsadit na sílu samotné přírody. Mnoho bylin lze použít na čaje, vývary a jíchy, s nimiž můžeme rostliny hnojit a chránit před škůdci přírodní cestou. Konečně bychom měli hledat i své přirozené spojence – slunéčka, draví roztoči, ježci a ptáci bývají nejlepšími bojovníky proti škůdcům. Pojďme je tedy podpořit přirozenou cestou!

Vývary, jíchy a čaje

K přípravě posilujících a hnojivých přírodních prostředků nebo přípravků, které odpuzují škůdce, se hodí kolem třiceti rostlinných druhů. Tyto byliny je možné použít čtyřmi způsoby, přičemž rozlišujeme výluh za studena, čaj, vývar a jíchu. Jelikož způsoby přípravy se u různých receptů stále opakují, vysvětlíme si je zde detailně najednou.
Vždy tak potřebujeme litrovou odměrku, hrubý a jemný cedník a naběračku. Hotové prostředky potom aplikujeme na zahradní rostliny buď vhodným tlakovým rozprašovačem či postřikovačem, nebo jimi poléváme zeminu na zahradě. Abychom zabránili spálení rostlin, musíme přípravky většinou ředit v poměru 1:10. V některých případech však může být potřebná i větší koncentrace.
Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci
Výluh za studena
Mnohé rostliny obsahují účinné látky, které by se zahřáním zničily. Proto je musíme vylouhovat studenou vodou.
Co budeme potřebovat
Byliny (třezalka, máta, šalvěj, bazalka)
1 malý hrnec
1 l studené vody
1 kámen
Postup
Části bylin rozsekáme, zalijeme studenou vodou a zatížíme kamenem. Necháme 24 hodin louhovat a poté scedíme.
Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci
Čajový nálev
Jedná se o nejjednodušší a nejrychlejší metoda, jak získat účinný prostředek z květů a listů. Aby při spaření rostlinek nevyprchaly účinné éterické oleje, měli bychom nádobu zakrývat.
Co budeme potřebovat
Byliny (opět podobné druhy jako u výše uvedeného receptu)
1 smaltovaný hrnec na vaření
1 l vroucí vody
Postup
Vodu uvedeme do varu. Nasekané byliny dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Necháme přikryté 15 minut vylouhovat, pak scedíme.
Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci
Jícha z kostivalu
Jícha s kostivalem je znamenité hnojivo, velmi bohaté na draslík.
Co budeme potřebovat
1 kg kostivalu
10 l vody
Postup
Nasekáme listy kostivalu a připravíme jíchu. Jako původní hnojivo používáme zředěné v poměru 1:10.

Ochránit a vyživit vaši okrasnou zahradu je skutečně alchymie. Pokud se vám však zalíbily naše přírodní a šetrné způsoby, můžete se alchymistou stát třeba i vy sami. Pomocí vody a například heřmánkových nebo pampeliškových květů také můžete připravit kvalitní jíchu, tedy přírodní a šetrné hnojivo pro krásu vašich rostlinek.

Text: Lucie Sýkorová
Foto: epa.gov, lemongrassnaturalproducts.com, permies.com, allnaturalfertilizer.com, safe-fertilizer-reviews.com, illinoistimes.com, veggiegardeningtips.com, gardenerstips.co.uk, omfarmsandnursery.com

Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha