Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci

Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci

Rady a tipy, vydáno 24. 11. 2010

Hnojení a ekologické ochraně před škůdci je třeba se naučit, protože využití optimálních prostředků v pravou chvíli na správném místě vyžaduje určitou zkušenost. Proto dříve sděloval zahradník vědomosti o zvlášť účinném hnojivu jen několika blízkým zasvěcencům.

Rostlina dne

Levandule

Levandule

Levandule vytváří plný keřík s úzkými šedozelenými aromatickými listy, vysoký 30 – 60 cm. V červenci a srpnu vykvétá...
Dnes je v příslušných obchodech k dostání obrovský výběr hnojiv, protože je po nich velká poptávka. Každý zahrádkář ví, že rostliny – i ty okrasné, potřebují k růstu a ke tvorbě květů a plodů živiny. Které přijímají prostřednictvím listů a kořenů. Pokud jim tyto živiny chybí, zůstanou rostliny malé, špatně kvetou a nevytvářejí téměř žádné plody. Také jsou náchylnější k útokům nemocí a škůdců. Než však sáhneme k radikálním chemickým prostředkům, měli bychom vsadit na sílu samotné přírody. Mnoho bylin lze použít na čaje, vývary a jíchy, s nimiž můžeme rostliny hnojit a chránit před škůdci přírodní cestou. Konečně bychom měli hledat i své přirozené spojence – slunéčka, draví roztoči, ježci a ptáci bývají nejlepšími bojovníky proti škůdcům. Pojďme je tedy podpořit přirozenou cestou!

Vývary, jíchy a čaje

K přípravě posilujících a hnojivých přírodních prostředků nebo přípravků, které odpuzují škůdce, se hodí kolem třiceti rostlinných druhů. Tyto byliny je možné použít čtyřmi způsoby, přičemž rozlišujeme výluh za studena, čaj, vývar a jíchu. Jelikož způsoby přípravy se u různých receptů stále opakují, vysvětlíme si je zde detailně najednou.
Vždy tak potřebujeme litrovou odměrku, hrubý a jemný cedník a naběračku. Hotové prostředky potom aplikujeme na zahradní rostliny buď vhodným tlakovým rozprašovačem či postřikovačem, nebo jimi poléváme zeminu na zahradě. Abychom zabránili spálení rostlin, musíme přípravky většinou ředit v poměru 1:10. V některých případech však může být potřebná i větší koncentrace.
Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci
Výluh za studena
Mnohé rostliny obsahují účinné látky, které by se zahřáním zničily. Proto je musíme vylouhovat studenou vodou.
Co budeme potřebovat
Byliny (třezalka, máta, šalvěj, bazalka)
1 malý hrnec
1 l studené vody
1 kámen
Postup
Části bylin rozsekáme, zalijeme studenou vodou a zatížíme kamenem. Necháme 24 hodin louhovat a poté scedíme.
Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci
Čajový nálev
Jedná se o nejjednodušší a nejrychlejší metoda, jak získat účinný prostředek z květů a listů. Aby při spaření rostlinek nevyprchaly účinné éterické oleje, měli bychom nádobu zakrývat.
Co budeme potřebovat
Byliny (opět podobné druhy jako u výše uvedeného receptu)
1 smaltovaný hrnec na vaření
1 l vroucí vody
Postup
Vodu uvedeme do varu. Nasekané byliny dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Necháme přikryté 15 minut vylouhovat, pak scedíme.
Hnojení, kultivace a ochrana před škůdci
Jícha z kostivalu
Jícha s kostivalem je znamenité hnojivo, velmi bohaté na draslík.
Co budeme potřebovat
1 kg kostivalu
10 l vody
Postup
Nasekáme listy kostivalu a připravíme jíchu. Jako původní hnojivo používáme zředěné v poměru 1:10.

Ochránit a vyživit vaši okrasnou zahradu je skutečně alchymie. Pokud se vám však zalíbily naše přírodní a šetrné způsoby, můžete se alchymistou stát třeba i vy sami. Pomocí vody a například heřmánkových nebo pampeliškových květů také můžete připravit kvalitní jíchu, tedy přírodní a šetrné hnojivo pro krásu vašich rostlinek.

Text: Lucie Sýkorová
Foto: epa.gov, lemongrassnaturalproducts.com, permies.com, allnaturalfertilizer.com, safe-fertilizer-reviews.com, illinoistimes.com, veggiegardeningtips.com, gardenerstips.co.uk, omfarmsandnursery.com

Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha