Gril, krb nebo žulová deska?

Gril, krb nebo žulová deska?

Grily a krby, vydáno 23. 06. 2010

Cítíte tu vůni grilované kotletky a praskajících rozžhavených briket? Léto je za rohem, a pokud nám bude počasí přát, budeme si moci užívat posezení s přáteli u venkovního krbu. Jak si ale vybrat z nepřeberné nabídky výrobců? Je nutné mít krb opravdu speciální, abychom si pochutnali? Dá se na levnějším grilu vytvořit stejně chutná hostina, jako na velmi drahém?

Rostlina dne

Okrasná paprička

Okrasná paprička

Existují růrné odrůdy okrasných papriček: FIPS - je nižšího vzrůstu, má světle zelené listy. Vytváří hustý keř s...


V současné době jsou u nás nejprodávanější betonové zahradní krby. Jejich výhoda tkví hlavně v tom, že jsou upevněny k podloží, jsou těžké, takže nehrozí převrhnutí a některé typy nabízejí i pracovní plochu. Nežádoucí kouř je odváděn komínem a popel skrze mřížku odpadává do nižší části krbu, odkud jej můžete pohodlně odstranit. U většiny těchto zahradních krbů máte možnost si vybrat, zda dáte přednost měděné nebo nerezové stříšce. Barev těla krbu je několik a jsou navrženy tak, aby velmi přirozeně zapadly do charakteru vaší zahrady. Velmi oblíbené jsou rohové sestavy, které nezabírají mnoho prostoru a vypadají vkusně.

Gril, krb nebo žulová deska?
Gril na balkon a terasu

Pro terasy a balkony jsou vhodnější grily na dřevěné uhlí (méně kouří), které jsou na kolečkách nebo na ocelové noze. Při práci s nimi je nutné dodržovat bezpečnostní postupy, zvláště, když jsou v okolí malé děti. Manipulace s grily je jednoduchá, protože jejich váha většinou nepřesahuje 6 kg a kolečka usnadňují přesun. Dodávají se v mnoha barvách a tvarech, některé mají výškově nastavitelný rošt a také odkládací plochu. Při výběru je vhodné vzít v úvahu velikost balkonu a také prostor, který potřebujete k obsluze grilu.
Žulová deska

Další variantou je lávový gril nebo žulová deska. Lávový gril je velmi populární i v restauracích, protože rovnoměrně opéká maso a nezatěžuje kouřem okolí. Lávový kámen pochází z dnes již vyhaslých sopek. Jeho předností je, že velice rychle absorbuje teplo a tím vyhřívá grilovací desku.

Pokud doma gril už máte, vyzkoušejte žulovou desku, jejíž popularita v Česku stále stoupá. Deska se vkládá na rozpálený gril, kde se zahřívá.

Pozor: Její tloušťka by měla být minimálně 3 cm, protože jinak má tendenci praskat!
Výhodou je, že si můžete nechat žulovou desku v kamenictví oříznout na velikost, která vám vyhovuje, pak ji jen stačí potřít trochou oleje a můžete začít s grilováním. V kamenictví vám rozměr 40x40 cm připraví i s materiálem za 800 – 900 korun. Maso na žulové desce je šťavnaté a údržba velmi jednoduchá!
Plynové grily

Velmi moderní jsou také plynové grily. Ve Spojených státech se už ustupuje od běžných krbů a grilů, protože tuk, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí, vytváří prostředí pro karcinogenní látky. Zdravější alternativou je tedy plynový gril, který grilovací desku rozpálí pomocí  plynu z propanbutanové láhve. Na trhu naleznete nejen stolní modely, ale i varianty na kolečkách s odkládací plochou.
Gril s udírnou

Novinkou v zahradním grilování je gril s udírnou. Problém s odkapávajícím tukem je vyřešen tak, že odtéká do nádoby s vodou a tím dělá uzení zdravější. Maso můžete upravovat na několik způsobů a uzení trvá v průměru 3 hodiny. Gril s udírnou je vhodný jak na zahradu, tak i na balkon.

Ceny

Ceny zahradních grilů a krbů se pohybují od cca 7 000 do 25 000 korun, přičemž některé firmy nabízejí dovoz a sestavení po celé ČR zdarma. Balkonové grily jsou levnější. Jejich cena začíná na cca 1 600 korunách a v závislosti na výrobci končí okolo 7 tisíc korun. Nejprodávanější firmy na  českém trhu jsou Webber a Norman, které mají všechny zmíněné grily i další typy v nabídce.

Chutné maso můžete připravit nejen na drahém grilu, ale i na desce za pár stovek. Vyberte si, na co máte, a zaměřte se spíše na přípravu masa,  koření a marinády.

Máte nějaké báječné recepty na grilování? Podělte se s námi o ně a vložte je do komentáře pod článek.

Sabrina Harisová
Foto: zahradni-krby.eu, bsgslavkov.cz, grily-pece.cz, promo-wholesale.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

12. 08. 2016 Reagovat
Jirka 8: Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-) . Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje. Vlastnosti tálu se častým používáním zlepšují, nepraská, dobře se čistí.
31. 05. 2012 Reagovat
vladimir43: Můj bratr mi vychvaloval pečení masa na kamenech. Naloží si den předem maso a potom jde k Jizeře, kde má vyhlédnuté kameny, rozdělá pod nimi oheň a peče. Já to vyřešil tak, že jsem si koupil u kameníka žulovou desku, mají různé odpady a rádi prodají. Je asi 40x45 cm a je na jedné straně leštěná. Sílu má asi 4 cm. Je pravdou, že při prvním použití se na ní vytvořila prasklina, ale nerozpadla se. Ani po dalším použití. Kameník mi radil, abych si na ní nechal udělat rám. Budu asi muset. Desku rozpálilo pár třísek a maso bylo za chvíli hotové. Překvapilo mně, jak vynikající mělo chuť a všichni strávníci už jinak ode mně maso grilované nevyžadují. Je měké a extra šťavnaté. A to nejsem nějaký grilovací specielista. Doporučuji.
07. 05. 2012 Reagovat
mirek: nejlepsi z nejlepsiho na opekani je antikorova plotna pokud mozna aspom 10mm hruba mate postarano na 10generaci nikdy se vam nerozmlati stale bude mat hodnotu anebo pozvarat z tensich kusu

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha