Goji - superpotravina budoucnosti

Goji - superpotravina budoucnosti

Rostliny, vydáno 13. 03. 2017

Možná ji znáte jako Goji, Wolfberry, Lycium chinense nebo Lyciet či Jagody Goji. Ve všech případech se jedná o kustovnici čínskou, která po celém světě dostala rozdílná pojmenování. Ale po celém světě je zároveň obdivována pro jedno - pro své úžasné zdraví prospěšné účinky na lidský organismus.

Rostlina dne

Kejklířka

Kejklířka

Zajímavá, bohatě kvetoucí rostlina, vhodná na okraje potůčků, jezírek. Nejčastěji pěstovaná kejklířka je Mimulus luteus...

Svou chutí goji připomíná lidem nejčastěji kombinaci brusinek, třešní a šípků. Kromě lahodné chuti nám má ještě mnoho co nabídnout. Obsahuje totiž 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků, zinek, železo, selen, vápník, flavonoidy, mastné kyseliny a množství vitaminů skupiny B a C. Působí rovněž jako velmi silný antioxidant. Z nutričního hlediska patří tedy k těm nejhodnotnějším a také nejslibnějším potravinám.

Tradiční čínská medicína a goji

Účinek goji při léčbě patogenních stavů plic, ledvin, srdce, jater a sleziny je spojován s tradiční čínskou medicínou a veškerými záznamy, které o ní byly vedeny. Dlouhodobé užívání těchto plodů zpomaluje proces stárnutí, takže goji, jako by byla rostlinou věčného mládí. Posiluje imunitní systém, klouby a celkově zlepšuje zrak.

Čínská medicína také mnohokrát zdůraznila význam goji a její konzumace pro podporu potence a mužské plodnosti. Goji je zvlášť doporučována osobám trpícím vysokým krevním tlakem a lidem žijícím v dlouhodobém stresu.   

Goji a hubnutí

Významnou měrou se goji podílí na detoxikaci organismu, takže je využívána u všech typů diet včetně diety redukční. Redukce hmotnosti se pak projeví jako důsledek očisty organismu a podpory správného fungování metabolismu.

Velmi nízký glykemický index goji zaručuje v těle zpomalený příjem a využívání cukrů. Osoby konzumující kustovnici netrpí extrémním hladem a celkově déle u nich přetrvává určitý pocit sytosti. 

BIO goji

Někdo se může v případě sušených plodů obávat obsahu oxidu siřičitého. Jeho úkolem je  zachovat u kustovnice přirozenou barvu i u sušených plodů. Oxid siřičitý je ve větším množství, než je 10 mg/kg, považován za alergen.

Pravidelnou konzumaci goji dosáhnete posílení imunity a snížení různých druhů kožních alergií, a to stojí za to kustovnici, byť s určitým obsahem oxidu siřičitého konzumovat.

V našem zeměpisném pásmu není prakticky možné setkat se s čerstvou goji. V čerstvém stavu vydrží nepoškozené plody den, dva, nejsou tedy dostatečně trvanlivé a odolné proti pomačkání. Proto se přistupuje k jejich sušení a síření.

Ovšem produkt můžete získat v sušené formě i v bio kvalitě. BIO Goji nesmí obsahovat žádné, ani stopové množství oxidu siřičitého. Pravidelně se doporučuje konzumovat goji v množství 30 ks ovoce na den. Toto množství se nedoporučuje příliš zvyšovat, a to hlavně ne na začátku, kdy goji zahrnete do svého jídelníčku.

Způsoby úpravy goji

Goji se dá konzumovat ve formě sušených plodů. V sušené formě jsou plody sice malé, ale tvrdé. Můžete je proprat studenou vodou a nechat okapat. Zjemnit chuť i tvrdost goji dokážou i mléčné výrobny, do kterých goji chvíli před konzumací nasypejte. Goji se přidává do jogurtů, sušenek, koláčů, smoothies.

Zpracovává se však i do formy nejrůznějších typů tyčinek s přidanými cereáliemi, nebo čokoládou rovněž v bio kvalitě.

Ve specializovaných prodejnách nebo přes internet si můžete zakoupit Goji šťávu neobsahující konzervanty, sladidla ani barviva. Goji šťávy tohoto typu prošly jen pasterizací, zachovávají si tedy maximum ozdravných látek.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

13. 03. 2017 Reagovat
Karel: Šťávu z GOJI je lepší koupit nepasterizovanou - tzn. FRESH. ( je možné ji koupit i u nás ) . Tepelně zpracovaná ( pasterizací ) přichází o dost vitamínů. A ohledně sušení - sušením se vytrácí např. cca 70-80% vit. "C" , nebo i germanium, které obsahuje kustovnice pěstovaná v podhůří Himalájí. Lze ji samozřejmě pěstovat i u nás. Určitě ale nebude obsahovat to, co obsahuje Goji vypěstovaná v oblasti Ningxia. Tamní podmínky ( obsah minerálů v půdě, čistota ovzduší a podnebí vůbec ) je naprosto odlišné .
13. 03. 2017 Reagovat
Tom: Zajímé rostliny a semena mají také na: www.rostliny-prozdravi.cz Poštovné již od 20kč. Mohu jen doporučit.
13. 03. 2017 Reagovat
Václav: Mám zájem o sazenice Goji. Prosím, kdo může poslat sazenice na dobíku ať pošle zprávu na můj e-mail. Děkuji.
13. 03. 2017 Reagovat
Hana: Subtropické zahradnictví Kruh má zásilkovou službu a Kustovnici zatím mají.
13. 03. 2017 Reagovat
Vrzalová: Mám sazenice kustovnice, pokud máte zájem napište mi na můj mail:vrzalovazdena@seznam.cz Jsem z Plzně. osobní předání by bylo lepší.
13. 03. 2017 Reagovat
Zahrada u řeky: Goji je možné koupit v každém zahradnictvi. Tedy i u nas. www.zelenatvorba.cz
14. 03. 2017 Reagovat
Jiří: Dobrý den.Skoušel jsem tuto rostlinu pěstovat několik let,bez úspěchu.Napište č.telefonu a já vám povím víc.Krumlovský
13. 03. 2017 Reagovat
Jarka: nechá se někde sehnat rostlinka ( sazenice), jak se rozmnožuje. Díky za odpověď
13. 03. 2017 Reagovat
helena: dá se sehnat v každém zahradním centru nebo v e-shopu. kupuji ji ve zdravé výživě sušenou a dávám si ji do ovesné kaše-výborná
13. 03. 2017 Reagovat
Zuzka: A nepripomina mi ani sipek ani brusinky, ale neco mezi rajcatkem a paprikou, jemne stiplave:-)
13. 03. 2017 Reagovat
Petr Kroulík: V našich podmínkách se goji docela daří nemá tak husté květenství pár plodů už mě vyrostlo (rostlina je vypěstována ze semínka plodu zakoupeného v obchodu)
13. 03. 2017 Reagovat
Zuzka: Dobry den,jen Vas chci vyvest z omylu,Goji jiz 7rokem ma moje maminka na zahradce a od ctvrteho roku sklizime kazdy srpen -prosinec plody primo z kere.Nevadi jim ani mirny mrazik.Naopak zbytek urody davame do mrazaku a konzumujeme ji az do leta!Pestujeme ji v nadmorske vysce 750m. :-)
13. 03. 2017 Reagovat
Jana Hálová: Je možné konzumovat goju při cronově chorobě. Děkuji za odpověď.
13. 03. 2017 Reagovat
Jirka_1: A proč by nemohlo? Sušenou doporučuji na hodinu namočit do vody.
13. 03. 2017 Reagovat
Jirka_1: U Crohnovy choroby se vám uleví, když budete aplikovat stravu prodle krevních skupin.
13. 03. 2017 Reagovat
Mária: Vadí goji vysoká teplota? nebo se může přidat do čaje při jeho přípravě?
13. 03. 2017 Reagovat
zuzana: ano, dá...a je výborný, i když u mne vyhrává v jogurtech nebo smoothies
13. 03. 2017 Reagovat
Jirka_1: Vysoké teploty snižují obsah vitamínů. Pokud do čaje, tak vlažného.

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha