Sběr ovoce a zeleniny

Správně uskladněná jablka vydrží ve sklepě po celou zimu
Správně uskladněná jablka vydrží ve sklepě po celou zimu

Péče o zahradu

Skladování ovoce a zeleniny bývá jedním z důležitých úkonů každého pěstitele v dané sezóně. Jak se postavit k této zodpovědné činnosti?

Dobře sklizený česnek vydrží až do příští sezóny
Dobře sklizený česnek vydrží až do příští sezóny

Péče o zahradu

Česnek na zahradě pomalu dozrává a na včasné sklizni záleží, jestli ho budete moci ve správných podmínkách skladovat bez úhony téměř po celý rok.

Sklízíme ořechy – vlašské i lískové
Sklízíme ořechy – vlašské i lískové

Péče o zahradu

Ořechy, oříšky, ty chutné a zdravé laskominy, už je tu zase jejich čas. Při procházkách v přírodě jste si jistě všimli, že už se začínají objevovat pod stromy, jak napadané vlašské ořechy, tak i některé druhy lískových ořechů. Ptáte-li se, kdy je správný čas na jejich sběr, čtěte dále.

Kam s úrodou, aby vydržela dlouho čerstvá
Kam s úrodou, aby vydržela dlouho čerstvá

Péče o zahradu

Letošní léto bylo bohaté na úrodu jablek a švestek, přestože po většinu léta vládly tropické teploty a nejen naše zahrady pociťovaly nedostatek vláhy. V jiných letech se zase urodí větší množství brambor či cibule, případně mrkve nebo hrušek a je pochopitelné, že všechnu úrodu nejsme schopni najednou spotřebovat. Pak přichází na řadu její správné ukládání, abychom ze zásob vitaminů mohli čerpat i v průběhu zimy.

Léčivé ovoce, kterému svědčí přemrznutí
Léčivé ovoce, kterému svědčí přemrznutí

Péče o zahradu

Letošní rok byl v mnohém specifický, a ačkoli se konzumace některých druhů ovoce doporučuje až po přemrznutí, je klidně možné, že ranější odrůdy zvláště pak v některých lokalitách do zimy dávno odplodí. Mráz ovšem některým druhům ovoce dodá zajímavější chuť, zvýší obsah cukru a někdy dokáže změnit i samotnou konzistenci plodů, které byly ještě nedávno díky tuhosti prakticky nejedlé.

Kmín kořenný – chutná i léčí
Kmín kořenný – chutná i léčí

Péče o zahradu

Kmín známe pravděpodobně všichni jako koření hojně využívané při přípravě nejrůznějších pochutin, má však i jisté magické vlastnosti a v neposlední řadě i léčivé účinky.