Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Stromy a keře, vydáno 01. 10. 2018

Bezinky jsou fantastické rostliny. Zužitkovat se dají jejich květy i plody, a to mnoha odlišnými způsoby. Skvělá chuť a zaručené léčivé účinky najdeme v obojím. Pokud jste dosud vždy zpracovávali na šťávu, limonádu nebo řízky pouze bezinkové květy, vyzkoušejte tentokrát plody bezinek. Zralé bezinkové plody jsou v syrovém stavu mírně jedovaté (způsobují průjem), ale při tepelné úpravě nebo sušením se z nich vytrácí nežádoucí látky, a tak se nemusíte jejich konzumace obávat.

Rostlina dne

Kejklířka

Kejklířka

Zajímavá, bohatě kvetoucí rostlina, vhodná na okraje potůčků, jezírek. Nejčastěji pěstovaná kejklířka je Mimulus luteus...

Jestliže se na léčivé byliny díváte jako na zdroj blahodárné životní síly z přírody, určitě znáte zdravé účinky alespoň některých z nich již na vlastní kůži nebo tělo. A bezinka (Sambucus nigra) může vašemu zdraví prospět v mnoha směrech. Odpradávna je bezinka považována za lék proti devíti nemocem. Plody bezinky obsahují vitaminy B, C, glykosidy, antokyan, karoteny a organické kyseliny. Z bezinek můžeme vyrobit sirup, víno, likér, marmeládu nebo čaj. Šťáva z plodů bezinky pomáhá zejména při léčbě migrén, nervových chorob a při zánětu trojklanného nervu. 

Jak na přípravu bezinkového vína 

Nasbíráme si dobře zralé bezinky a doma je zbavíme stopek. Plody je možné buďto rozdrtit s trochou vody anebo rovnou odšťavnit. Pokud jsme je drtili s trochou vody, necháme je následně půl dne odstát a poté je vylisujeme. 

Na 6 litrů bezinkové šťávy budeme potřebovat 1,6 kg pískového cukru nebo cukru krystal, dále 3 litry vody, 1 balíček vinných kvasinek a 1 balíček živné soli. 

Ovocné bezinkové víno si zachovává léčivé účinky vycházející z léčivých účinků bezinek. 

Bezinkový likér je velmi chutný a příprava jednoduchá 

Pro bezinky na výrobu bezinkového likéru vyrazíme až tehdy, když jsou plody dokonale vyzrálé. Vybereme si keře, které rostou spíše u lesa a na čistých místech než u prašných silnic. 

Na 1 litr bezinek budeme potřebovat 1 kg pískového cukru, nebo cukru krystal. Pro vylepšení chuti přidáme 1–2 sáčky vanilínového cukru, 4 hřebíčky a šťávu z jednoho citronu. Na závěr přidáme alkoholovou složku v podobě 1 litru hnědého rumu. 

Postup: Bezinky opláchneme a dáme vařit do hrnce se 2 litry vody. Vaříme cca 1 hodinu. Poté odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout. Šťávu pak přecedíme před hustý cedník, doplníme 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu z jednoho citronu a hřebíček. Společně suroviny krátce povaříme a až na závěr přidáme 1 litr rumu. Likér je hotový a můžeme jej začít plnit do čistých sklenic s uzávěrem. Poté uschováme v chladném sklepě nebo v ledničce.   

Pečený čaj z bezinek, jablek a šípků 

Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen svou skupinu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek. 

Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložíme na pekáč a zasypeme cukrem. Z koření můžeme přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojíme a necháme péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžeme cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjmeme a ovocnou směsí plníme menší zavařovací skleničky. 

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

03. 10. 2018 Reagovat
Jarmila: To jste si brzy vzpomněli s bezinkami. Už je dávno po nich!

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha