Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Vyrážíme na sběr bezinek aneb Jak zužitkovat dozrávající bezinky

Stromy a keře, vydáno 01. 10. 2018

Bezinky jsou fantastické rostliny. Zužitkovat se dají jejich květy i plody, a to mnoha odlišnými způsoby. Skvělá chuť a zaručené léčivé účinky najdeme v obojím. Pokud jste dosud vždy zpracovávali na šťávu, limonádu nebo řízky pouze bezinkové květy, vyzkoušejte tentokrát plody bezinek. Zralé bezinkové plody jsou v syrovém stavu mírně jedovaté (způsobují průjem), ale při tepelné úpravě nebo sušením se z nich vytrácí nežádoucí látky, a tak se nemusíte jejich konzumace obávat.

Rostlina dne

Šeřík

Šeřík

Dnes se ve světě pěstuje až kolem 800 kultivarů. Patří mezi ně jak odrůdy plnokvěté, tak ty s jednoduchými květy. Vůni...

Jestliže se na léčivé byliny díváte jako na zdroj blahodárné životní síly z přírody, určitě znáte zdravé účinky alespoň některých z nich již na vlastní kůži nebo tělo. A bezinka (Sambucus nigra) může vašemu zdraví prospět v mnoha směrech. Odpradávna je bezinka považována za lék proti devíti nemocem. Plody bezinky obsahují vitaminy B, C, glykosidy, antokyan, karoteny a organické kyseliny. Z bezinek můžeme vyrobit sirup, víno, likér, marmeládu nebo čaj. Šťáva z plodů bezinky pomáhá zejména při léčbě migrén, nervových chorob a při zánětu trojklanného nervu. 

Jak na přípravu bezinkového vína 

Nasbíráme si dobře zralé bezinky a doma je zbavíme stopek. Plody je možné buďto rozdrtit s trochou vody anebo rovnou odšťavnit. Pokud jsme je drtili s trochou vody, necháme je následně půl dne odstát a poté je vylisujeme. 

Na 6 litrů bezinkové šťávy budeme potřebovat 1,6 kg pískového cukru nebo cukru krystal, dále 3 litry vody, 1 balíček vinných kvasinek a 1 balíček živné soli. 

Ovocné bezinkové víno si zachovává léčivé účinky vycházející z léčivých účinků bezinek. 

Bezinkový likér je velmi chutný a příprava jednoduchá 

Pro bezinky na výrobu bezinkového likéru vyrazíme až tehdy, když jsou plody dokonale vyzrálé. Vybereme si keře, které rostou spíše u lesa a na čistých místech než u prašných silnic. 

Na 1 litr bezinek budeme potřebovat 1 kg pískového cukru, nebo cukru krystal. Pro vylepšení chuti přidáme 1–2 sáčky vanilínového cukru, 4 hřebíčky a šťávu z jednoho citronu. Na závěr přidáme alkoholovou složku v podobě 1 litru hnědého rumu. 

Postup: Bezinky opláchneme a dáme vařit do hrnce se 2 litry vody. Vaříme cca 1 hodinu. Poté odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout. Šťávu pak přecedíme před hustý cedník, doplníme 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu z jednoho citronu a hřebíček. Společně suroviny krátce povaříme a až na závěr přidáme 1 litr rumu. Likér je hotový a můžeme jej začít plnit do čistých sklenic s uzávěrem. Poté uschováme v chladném sklepě nebo v ledničce.   

Pečený čaj z bezinek, jablek a šípků 

Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen svou skupinu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek. 

Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložíme na pekáč a zasypeme cukrem. Z koření můžeme přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojíme a necháme péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžeme cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjmeme a ovocnou směsí plníme menší zavařovací skleničky. 

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com


Doporučujeme

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Sezóna zahradních krbů nekončí!

Zahradní krby jsou nevyčerpatelné téma. Na jaře, v létě, na podzim, dokonce i v zimě si u venkovního krbu užijete pohodu a vychutnáte nepopsatelné kouzlo praskajícího ohně pod širým nebem. Již dávno neplatí, že zahradní krb...

Související články

Komentáře ke článku

03. 10. 2018 Reagovat
Jarmila: To jste si brzy vzpomněli s bezinkami. Už je dávno po nich!

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište kód, který vidíte na obrázku níže. Přihlaste se zde.
captcha