Zahrada > Rostliny > Zelenina > Prověřte klíčivost semen
Prověřte klíčivost semen
Semena některých druhů mají opravdu dobrou klíčivost, a tak i když jste je měli třeba bez užitku uložena doma dvě i více sezon, nemusí to ještě znamenat, že z nich letos nic nevypěstujete. Kromě toho, že budete sledovat a brát v úvahu data trvanlivosti na balení semen zakoupených v prodejně, máme tu pro vás navíc přehled semen některých zelenin, které vykazují o po letech velmi dobrou klíčivost. Obecně platí, že čím vyzrálejší je sklízené semeno, tím delší klíčivost v letech bude mít. Dobře vyzrálá semena skladovaná v suchu a chladu si zachovávají klíčivost někdy i delší než 6 let.
K zelenině s nejdelší zachovanou dobou klíčivosti patří melouny, tykve a okurky, v těchto případech je to 5 až 6 let. Všechny duhy košťálovin, dále červená řepa, ředkve, ředkvičky tuřín, hrách a čekanka mají dobu klíčivosti také velmi dobrou. Pohybuje se mezi 4 a 5 lety. O rok kratší dobu klíčivosti zachovávající si ji mezi 3 až 4 lety mají mrkev, celer, špenát, mangold, hlávkový salát, polníček, bob zahradní, řeřicha, štěrbák, fazol a také rajčata. Kolem 2 až 3 let mají zachovanou klíčivost semena cibule, petržele, novozélandského špenátu a některých druhů hrachu. Mezi 1 až 2 lety se pohybuje klíčivost u semen pažitky, pastiňáku, saturejky, černého kořenu a póru.
Pokud semena skladujeme příliš dlouho a navíc třeba i v nevhodných podmínkách, ztrácejí klíčivost dříve. Zvláště, pokud máme semena z vlastní sklizně, ne vždy poznáme, zda dosáhla při sběru správného stupně zralosti. Pro zkoušku klíčivosti nepoužíváme semena hybridů F1, neboť tato hybridní semena již v následující generaci ztrácejí svou vysokou kvalitu.
Při zkoušce klíčivosti se používá pevný počet semen. Semena velká jako např. hrách, kukuřice či fazol v počtu 10 ks, u středních semen, která mají rajčata, cibule nebo polníček, používáme po 25 kusech. U semen drobných, která mají mrkev, petržel a salát, používáme 50 ks semen.
Velká semena je zapotřebí zatlačit do navlhčeného písku nebo rašeliny a v nádobě postavit do místnosti o teplotě kolem 20°C. Drobná semena uložíme na savý nebo filtrační papír, který jsme nejdříve rozložili na vlhký písek či plochý talíř s trochou vody. Nádobu se semeny je dobré přikrýt sklem nebo fólií. Klíčivost vyhodnocujeme, jakmile klíčky dosáhnou několika milimetrů. Při 75% klíčivosti považujeme osivo za bezvadné. Jestliže klíčivost klesla na 50 %, vysejeme dvojnásobné množství osiva. Semena, která mají klíčivost 25 a méně procent, jsou v podstatě nepoužitelná.
Text: Zuzana Bohdalová