Bezové květy, poklad každé zahrady

Ve volné přírodě i na své zahradě jistě nenajdete léčivou rostlinu, která by měla tak široké uplatnění jako bez černý. Zvláště jeho květy jsou zároveň spolehlivou přírodní medicínou i nevšední pochoutkou. Jakmile se rozvinou, je čas na jejich sběr. Vyrobit z nich můžete kromě tradičního sirupu také různé druhy moučníků, zmrzlinu, sorbet nebo jimi jednoduše nazdobte třeba narozeninový dort.
shutterstock_684489808-1100x618.jpgCelá galerie 7 Zdroj: Shutterstock

Květy bezu černého v minulosti nechyběly v žádné bylinné lékárně a nutno podotknout, že naše babičky na ně opravdu spoléhaly. V dávných dobách byl bez černý opředen různými pověstmi a magií se při jejich vymýšlení nešetřilo. Dokonce se věřilo, že v bezovém keři sídlí víly a dobří duchové, kteří chrání stavení. Právě proto bez černý nesměl chybět u žádné chalupy. I dnes se s těmito nenáročnými dřevinami setkáváme na každém kroku při procházce volnou přírodou. Lemují cesty, rostou poblíž skládek a jejich kořeny dokonce vrostou i do zdiva domů a starých stodol. Je to tedy rostlina opravdu životaschopná a něco z toho vnesla i do svých léčivých květů.

Účinky

  • potopudné
  • antibakteriální
  • čistící
  • snižují krevní tlak
  • močopudné
  • mírně projímavé
  • podpora tvorby mateřského mléka

Na co se používají

  • dozdobení zákusků
  • výroba slaných i sladkých pokrmů, sirupů
  • v léčitelství: léčba nachlazení, snižují bolest hlavy, při inhalaci uvolňují rýmu

Umývat nebo nechat?

V některých receptech se setkáváme se zcela odlišnou radou. Zatímco některé doporučují umytí květů studenou vodou před samotným zpracováním například na sirup nebo kosmatice, jiné naopak doporučují květy ponechat v suché podobě, tedy plně obalené pylem. Pyl jistě zrovna dvakrát neocení alergici, ale ti se této rostlině přeci jenom raději vyhnou.

Pokud vyrábíte například bezový sirup, pak se snažte květy sklízet na čistém bezprašném místě, pyl je nositelem chuti a sirup pak bude mnohem chutnější a voňavější bez oplachování. V případě sklizně květů za účelem sušení se propláchnutí vodou zcela straňte.

Použití v bylinných čajích

Bezové květy se dají využít v čerstvém i sušeném stavu. Skvěle se kombinují například s květy lípy, obě bylinky mají silné potopudné účinky, čímž účinně ochlazují tělo. Tuto schopnost oceníme především ve směsích proti horečce. Mají ale také antibakteriální a protizánětlivé účinky, takže je to univerzální lék na příznaky nachlazení, při chřipce nebo viróze.

Podzimní bylinná směs nejen s bezovými květy

Na přípravu nálevu o objemu asi 1,5 l potřebujete 3 polévkové lžíce směsi:

  • 2 lžíce sušené meduňky
  • 2 lžíce sušené mateřídoušky
  • 2 lžíce květu bezu černého
  • 1 lžíci květu měsíčku lékařského
  • 3 celé nebo drcené hřebíčky
  • nahrubo nastrouhaná skořice a muškátový oříšek – na špičku nože
  • 1 lžíce sušených plodů rakytníku řešetlákového
  • můžeme doplnit kousek čerstvého zázvoru nebo plátek čerstvého pomeranče v BIO kvalitě

Bylinkový čaj proti zvýšené teplotě

Na přípravu nálevu o objemu 1 l budete potřebovat asi 2 vrchovaté polévkové lžíce směsi:

  • 2 polévkové lžíce květu lípy srdčité
  • 2 polévkové lžíce květu bezu černého
  • 2 polévkové lžíce listu meduňky lékařské
  • 1 polévková lžíce listu jahodníku obecného

Bylinná směs na podporu imunity

Na přípravu konvice o objemu 1,5 l potřebujeme asi 3 polévkové lžíce směsi:

  • 1 polévková lžíce sušeného a nahrubo nadrceného plodu růže šípkové
  • 1 polévková lžíce sušeného květu heřmánku pravého
  • 1 polévková lžíce sušeného listu jitrocele kopinatého
  • 1 polévková lžíce sušeného květu bezu černého
  • 1 polévková lžíce sušeného listu maliníku obecného
  • 1 polévková lžíce sušeného listu ostružiníku lesního
28.5.2019 5:30| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist