Zahrada > Rostliny > Bylinky > Čerstvé bylinky i v zimě. Máte hodně možností, jak je doma vypěstovat
Čerstvé bylinky i v zimě. Máte hodně možností, jak je doma vypěstovat
Bylinky lze pěstovat prakticky všude – na parapetu, na zaskleném balkonu či lodžii nebo v zimní zahradě. Mnozí udělali špatnou zkušenost se zakoupenými bylinkami v obchodě. „Koupila jsem si bazalku a mátu v supermarketu v oddělení ovoce a zeleniny. Měla jsem je na světle, pravidelně je zalévala a přihnojovala žížalím čajem, ale obě brzy uhynuly. To se mi stalo několikrát,“ vzpomíná čtenářka Jiřina na své pěstitelské neúspěchy.
Bylinky zakoupené v oddělení ovoce a zeleniny jsou určené pro rychlou spotřebu a jen málokdy se je podaří dlouhodobě pěstovat. Pro rostliny je lepší vyrazit do zahradnictví, nebo si je vypěstovat ze semínek. Tento způsob rozhodně doporučujeme.
Je to napínavé a zároveň úžasné sledovat den za dnem, jak z miniaturního semínka vzejde klíček a následně první lístky. Pipláte ji, přesazujete a pozorujete, až je najednou dospělá a vy ji můžete požít ke konzumaci.
Jak na pěstování bylinek ze semínka
Vypěstovat vlastní sazenice ze semen je velmi snadné a jde to i bez skleníku. Takto si můžete pochutnat na vlastní bazalce, pažitce, oreganu, tymiánu, koriandru, majoránce, mátě či meduňce.
„Pokud chcete využít příležitost a začít s předpěstováním sazenic, stačí kdykoliv během zimy rovnoměrně vysít semínka na povrch výsevního substrátu a přitlačit je. Předtím je ale potřebné vědět, jaké podmínky zvoleným bylinkovým druhům vyhovují. Nejdůležitější bude dopřát těmto rostlinám dostatek světla – ideální je, když dopadá z každé strany. Prostor, kde máte vyseté bylinky, alespoň jednou denně vyvětrejte, abyste zabránili rozmnožování půdních hub. Dodržujte optimální teplotu a rostliny nezalévejte studenou vodou,“ radí David Benda, odborník z Hornbachu.
Z vlastních výsevů získáte nejen dostatek kvalitních sazenic pro výsadbu doma či venku na zahradě, ale i druhy nebo odrůdy, které byste zřejmě jednoduše nesehnali. Zároveň tím můžete ušetřit.
Pěstování natě je hračka
Jestli se necítíte na pěstování bylinek, začněte s něčím snadným. A tím nejjednodušším je pěstování zelené natě z vrchní části kořenů.
Vysaďte si do květináče několik petrželových kořenů nebo při přípravě pokrmů odřízněte konec kořene petržele s listovou bází a položte ji do misky s vodou. Zakrátko budete mít k dispozici čerstvou a křupavou petrželovou nať.
Stejný způsob můžete uplatnit i u celeru. Ten je nejen zdravou zeleninou, ale patří i mezi léčivé rostliny.
Do květináče se substrátem si můžete rovněž vysadit cibuli, šalotku nebo česnekové stroužky a zakrátko budete moci využívat i jejich nať.
Nakličte si zdraví
Klíčky a mikrobylinky jsou obrovským hitem. Můžete si vybírat z různých druhů a odrůd podle preferovaných chutí od pikantních přes ořechové až po jemné. Zvolit si lze tradiční řeřichu, roketu, hořčici, pískavici, ale i další druhy.
„Ideální je si vybrat směs semen, která jsou speciálně určená k nakličování. Klíčky si vypěstujete jednoduše a rychle. Nepotřebují moc místa ani speciální pěstitelské pomůcky, dokonce ani zvláštní péči. Přinášejí rychlý výsledek – výborně chutnají a posilují imunitu,“ vysvětluje specialista z Hornbachu.
Klíčící bylinky potřebují dostatek světla, vláhy a pravidelný přísun čerstvého vzduchu. Vyhněte se nadměrné zálivce a studenému substrátu. Praktickou pomůckou pro snadnější pěstování mikrobylinek jsou výsevní pokojové skleníčky s textilií nebo s minikvětináčky či výsevní miska s poklopem.“