Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích

Saturejku dnes v kuchyni nevyužíváme tolik, jak tomu bylo za dob našich babiček, které její zajímavou chuť uměly náležitě ocenit a využít. A navíc je to nejen koření, ale také skvělá léčivka. Její pěstování je snadné, a to jak na záhoně, tak v květináči na balkoně, který navíc krásně voní.

Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích (Zdroj: archiv redakce)

Pro tuto bylinku jsou charakteristické drobné bělavé až narůžovělé květy, lístky jsou malé a svěže zelné. Květy mají příjemnou kořeněnou vůni a celá rostlina má mírně palčivou chuť. Saturejka obsahuje třísloviny a silice. Kvete od července do září, ale lístky mají nejlepší chuť před květem. U nás se nejčastěji pěstuje saturejka zahradní (Satureja hortensis) a saturejka horská (Satureja montana). Saturejka zahradní je jednoletka, dorůstající do půlmetrové výšky. Saturejka horská je vytrvalá, polodřevnatějící rostlina. Její listy jsou trochu tužší a jejich vůně méně výrazná.

Pro výsev v záhoně volte teplé a slunné stanoviště. Na půdní podmínky je saturejka nenáročná. Vzejde přibližně po dvou týdnech. Velmi dobře se jí daří zvláště v lehčích půdách. Jestliže nať sklízíte už na počátku května, můžete mít ještě druhou sklizeň.

Sklizeň, sušení a skladování

Sklizeň probíhá odřezáváním nebo odstřiháváním nati, kterou sušíme na tmavém vzdušném místě v tenkých vrstvách. Dobře usušenou saturejku skladujeme v uzavřených sklenicích. Pochopitelně je nejlepší využívat bylinku v čerstvém stavu. Její třísloviny působí blahodárně na organismus zvláště tehdy, konzumujeme-li rádi tučnější jídla.

Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích
Saturejka: Chutná v kuchyni, pomáhá při neduzích

Saturejka v kuchyni a lékárničce

Všude tam, kde byste běžně přidali do pokrmů pepř, můžete použít saturejku.  Sušená a rozdrcená na prášek se používá jako přídavek do majonéz, rajské omáčky, do bylinkového másla nebo okurkového salátu, ale i k pokrmům z hub nebo z fazolových lusků, využijete ji i v jídlech připravených z krup anebo do bramborového salátu či polévky. Hodí se i k nakládání okurek a zelí. Výborná je do klobásek, k uzenému masu a k přípravě zvěřiny, nejlépe se smetanovými omáčkami.

Působí proti nadýmání, má močopudné účinky a usnadňuje trávení. Podporuje chuť k jídlu a zároveň má protizánětlivé účinky. Čaj ze saturejky lze využít i v kosmetice, jako stahující pleťovou vodu na mastnou pleť nebo jako kloktadlo.

Náš recept: Kuře v saturejce

Omyté kuře, celé i s kůží necháme asi 2 hodiny uležet v čerstvé, nakrájené saturejce a poté ho upečeme v troubě nebo na grilu. Pokud nemáme saturejku čerstvou, využít můžeme i sušenou.  V tom případě kuře před opečením uvnitř i vně posypeme lžičkou prášku namletého z lístků sušené saturejky. Chuť můžeme ještě vylepšit trochou mletého zázvoru a špetkou kari.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com

Publikováno: 09.12.2018

Mohlo by vás dále zajímat

Krušnohorské kuřátko

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Vychytávky Ládi Hrušky 2018 (12): Krušnohorské kuřátko

Kuře grilované v přírodě

Dnes se s námi paní Králová podělí o recept. Vyzkoušíte její způsob kuřete na grilu?

Krušnohorské kuře

Kuře se dá připravit na mnoho způsobů. Pojďme si vyzkoušet ten krušnohorský.

Recept na velikonoční kuřecí roládu

Nevíte, jak si obohatit Velikonoce? Míla Peterková nám prozradí, jak na parádní velikonoční roládu, která svou šťavnatostí a výbornou chutí překvapí všechny vaše koledníky.

Kuře s opilým zelím

Dnes si v rámci naší soutěže připravíme recept od Ivany Rýparové. Pojďme se pustit do kuřete s opilým zelím.

Chov pštrosů

Chov pštrosů může být zábava. Rozhodně však není nejsnazší.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.