Jedlé plevele jako skvělá pochoutka

Zatímco dříve byla tato tematika velké tabu a plevel byl kdekým považován jen za protivníka, kterého je potřeba ze zahrady co nejdříve dostat, dnes se na tyto rostlinky díváme už z trošku jiného úhlu. To samozřejmě neznamená, že bychom ze svých zahrad měly udělat plevelné plantáže, ale na jaře vyrašený plevel v sobě skrývá neskutečné množství minerálů a vitamínů, které vás po zimě pěkně postaví na nohy. Z plevele si na jaře připravte očistnou kúru v podobě lahodného špenátu, listového salátu nebo čistícího bylinného nálevu, který z těla vyplaví všechny škodliviny.

Jedlé plevele jako skvělá pochoutka
Jedlé plevele jako skvělá pochoutka (Zdroj: Shutterstock)

V první řadě je třeba upozornit, že se jedlé plevele ne zrovna vždy hodí ke konzumaci. Stejně jako byste neměli sbírat léčivé bylinky na skládkách nebo vedle dálnice, neměli byste ani konzumovat chemicky ošetřené plevele.

Kde by plevele přišly k nějaké chemii? Nu, třeba na vaší vlastní zahradě. Mnoho jedlých plevelů totiž skvěle prospívá v okrasném trávníku, který párkrát do roka postříkáte selektivním herbicidem nebo pohnojíte syntetickým hnojivem. Ano, takové plevele pak v sobě mohou skrývat rezidua chemických látek, která do těla rozhodně nepatří.

Plevele rozhodně sbírejte pouze v čistém prostředí, na zcela neznečištěném místě, které není zatíženo žádnými chemickými přípravky. Skvělým zdrojem jsou třeba květnaté louky a trávníky, jedlý les nebo třeba vaše zeleninové záhony, ve kterých sem tam vyraší nějaký ten jedlý plevel.

Informovanost na prvním místě

Nikdy nesbírejte takové rostliny, které dostatečně nepoznáte. Ačkoliv na jaře raší opravdu hodně jedlých a mnohdy i dokonce léčivých plevelů, občas se mezi nimi objeví i některé nejedlé nebo přímo jedovaté druhy. Pokud s konzumací plevelů začínáte, moc to s jejich množstvím nepřehánějte. Mají totiž opravdu „velkou sílu“, takže na ně své tělo postupně naučte.

Tělo je po zimě poměrně slabé a chybí mu celá řada vitaminů. Jedlé plevele vám je doplní i v poměrně malém množství hmoty.

Také se informujte, jaká část rostliny se pro sběr používá. Zatímco v některých případech se k přípravě zdravých pokrmů hodí celá rostlina od kořene až po květ, v jiných případech jsou některé části rostlin třeba hořké a k chuti vám přijde například pouze čerstvě vyrašený list.

Problematiku jedlých plevelů si proto pečlivě nastudujte, ušetříte si tak mnohá zklamání. Stejně tak sbírejte rostliny v určitém období, které je pro daný druh typický. Zatímco listy smetanky lékařské jsou nejlepší během jara, kdy teprve raší a tím pádem nejsou hořké, celé sedmikrásky sbírejte klidně i v zimě.

Co si můžete z plevelů vyrobit

Mladé, čerstvě vyrašené lístky rostlinek jsou skvělé na přípravu listového očistného salátu. Nebojte se plevele skombinovat třeba s plátky rajčat nebo okurky. Tato běžná zelenina vám pomůže si navyknout na specificky silnou chuť planě rostoucích rostlin. Postupně pak začnete konzumovat plevele i samotné.

Salát připravíte z čerstvě vyrašených listů smetanky lékařské, bršlice kozí nohy, z květů a listů sedmikrásky chudobky, z květů a listů prvosenek jarních, dozdobit můžete třeba fialkou vonnou. Dochuťte jen citlivě. Postačí troška soli, olivového oleje a na vrch salátu nasypte svůj oblíbený sýr, kterým si jídlo obohatíte o bílkoviny.

Čerstvě vyrašené kopřivy zase zužitkujte na výrobu zeleného „špenátu“. Kopřivy spařením ztratí svou žahavou schopnost, tak se nebojte, že budou pálit. Vždy je sbírejte na čistém místě, neměly by být zaprášené a rozhodně by neměly kvést. Čerstvě vyrašené rostlinky jsou nejvhodnější.

Jarní očistnou kúru si také doplňte bylinným nálevem z kopřivy. Ovšem tu kombinujte pokud možno s jinými bylinami. Určitě neprohloubíte kořenem smetanky lékařské, jitrocelem nebo sedmikráskovými kvítky.

Jaké plevele sbírat na jaře

Možností máte opravdu dost. Na jaře využijte čerstvosti narašených rostlin, které mají svěží a příjemnou chuť. Navíc právě v tomto období obsahují velkou zásobu vitamínů, kterých máme po zimě jen malou zásobu.

  • listy kokošky pastuší tobolky (Capsella bursa-pastoris)
  • kozlíček polní (Valerianella locusta)
  • ptačinec prostřední (Stellaria media)
  • květy violky (Viola odorata)
  • květy a listy sedmikrásky obecné (Bellis perennis)
  • mladé listy smetanky lékařské (Taraxacum officinale)
  • květy a listy prvosenky jarní (Primula veris)
  • kvetoucí lodyhy rozrazilu rozekvítku (Veronica chamaedrys)
  • listy česneku medvědího (Allium ursinum)
  • mladé čerstvě vyrašené (ještě lesklé) listy bršlice kozí nohy (Aegopodium podagraria)
  • mladé listy plicníku lékařského (Pulmonaria officinalis)

 

Publikováno: 26.01.2023, Autor: | autor: Lucie Peukertová | zdroj: Ing. Lucie Peukertová - projektantka rodinných zahrad

Mohlo by vás dále zajímat

Ochrana růží před škůdci

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Ochrana růží před škůdci

Pěstování bylinek doma

Pěstování bylinek doma

Zazimování pepina gold

Zazimování pepina gold

Jak řešit kadeřavost ovocných stromů

Jak řešit kadeřavost ovocných stromů

Užitečné pokojové rostliny

Užitečné pokojové rostliny

Jarní péče o bonsaje

Jak na jaře pečovat o bonsaje.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.