Hořec, modrá ozdoba vaší skalky

Po odkvětu nízkých jarních cibulovin bývá skalka posmutnělá. To je okamžik, kdy ji nádherně rozsvítí sytě modré květy hořců. Nejznámější jsou právě jarní druhy, zdobit zahrádku ale mohou i další až do podzimu.
horec-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

V přírodě najdeme přes tři sta druhů hořců na všech kontinentech kromě Afriky, šlechtěním se nabídka pro zahrady rozšířila na téměř devět set. Nejoblíbenější jsou stále ty s jasně modrými kalichy květů, ale můžete mít i bílé, žluté, nafialovělé či narůžovělé se zelným žilkováním.

Na loukách i mezi kameny

Našich osm domácích hořců jsou většinou druhy v přírodě ohrožené a přísně chráněné. Většina z nich – hořec panonský (Gentiana panonica), hořec tolitový (Gentiana asclepiadea), hořec tečkovaný (Gentiana punctata), hořec křížatý (Gentiana cruciata), hořec hořepník (Gentiana pneumonanthe) jsou druhy z horských luk. Na loukách rostl i nejznámější hořec bezlodyžný (Genciana acaulis), který u nás vyhynul a nyní se v Bílých Karpatech dělají pokusy s jeho novým vysazením. Horský druh je hořec jarní (Gentiana verna), tomu se daří i na skalách, ale jen tam, kde se může uchytit v dostatku vlhké půdy.

Od jara do podzimu

Chcete se těšit z modrých kalíšků po celou sezónu? Není nic snazšího – stačí vysadit různé druhy. Hořec jarní kvete drobnými kvítky skutečně brzy, od dubna do května. Abyste se mohli z jeho květů těšit, potřebuje kyselejší půdu a stálou vlhkost. Ve skalce s tím může být trochu problém, nezapomeňte mu tedy přidat již před zimou a na jaře znovu trochu rašeliny. Vlhkou půdu můžete zajistit i tak, že kolem něj vysadíte nízké polštářky trav, které udrží v zemi vodu. Hořec bezlodyžný je také jarní druh, jeho květní kalichy jsou ovšem nápadné, velké a temně modré. I on se bude dobře vyjímat ve skalce, a i když má také rád dobře propustnou a vlhkou půdu, je méně choulostivý, takže přežije dokonce i v jílovitých oblastech. Hořec sedmiklaný (Gentiana septemfida lagodechiana) pochází z Číny. Tvoří až 30 cm dlouhé poléhavé výhony a na jejich horních částech se v červenci a srpnu objevují zářivě modré květy. Není náročný na pěstování, líbí se mu slunce i polostín, jen potřebuje opět nevysýchavou půdu s dostatkem výživy. V létě pokvete také asijský Gentiana kaufmanniana.

O něco později v srpnu přichází na řadu hořec drsný (Gentiana scraba), rovněž původem z Asie. Vzpřímené rostlinky asi 20 cm vysoké nesou veliké kalichy s blankytně modrými okraji a narůžovělým vnitřkem. Nejlépe vykvetou v těžší a kyselejší půdě. V září pak vykvete původem čínský hořec ozdobný (Gentiana sino-ornata), nízká bohatě se rozrůstající rostlinka s jemně modrými kvítky, připomínajícími luční zvonky. Vydrží kvést až do prvních mrazů, stejně jako Gentiana lawrencei var. Farreri s květy bělavě modrými. Zaměřili jsme se na modré hořce určené do skalek, ale zahradu vám na záhonech ozdobí i vysoké druhy, například hořec tolitový s trsy květů na až 50 cm vysokých lodyhách nebo širokolistý hořec tečkovaný, kvetoucí velkými žlutými kalichy jakoby přes cedník pokropenými hnědavými tečkami.

Kořen pro zdraví

Zatímco nadzemní části hořců lahodí našemu zraku, kořeny některých druhů se odedávna používají pro přípravu tinktur, kapek nebo čajových směsí. Nejvíc se využívá kořen hořce žlutého (Gentiana lutea), vysoké byliny s malými žlutými kvítky kruhovitě rozkvétajícími v květenstvích kolem lodyhy. Léčebné účinky mají hořčiny obsažené v kořenu ve velkém množství. Přípravky s hořcem se tak podávají pro podporu činnosti žlučníku, jater a slinivky,  při žaludečních a střevních potížích, při rekonvalescenci pro podporu chuti k jídlu.

Tajemství hořkých likérů

Výrazná hořká chuť fernetů, či různých „bylinných hořkých“ je dána právě příměsí kořene hořce žlutého. Pro výrobu likérů se upravuje fermentací, během níž získá charakteristickou červenohnědou barvu a plně se rozvine vůně silic.

Text: Gabriela Koulová

22.4.2011 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist