Popel ze dřeva dávejte do kompostu, je bohatý na živiny

Věděli jste, že po spálení 1 tuny suchého dřeva vznikne něco mezi 2 až 17 kg popela? Dřevěný popel je mimořádně bohatý na rostlinné prvky, a tak jediným místem, kam by měl putovat, je váš zahradní kompost.

Minerální složení popela z uhlí

Zatímco popel z uhlí, briket a rovněž škvára se do kompostu naprosto nehodí, neboť obsahují velké množství rizikových prvků, popel ze dřeva je v kompostu velmi žádoucí. Přibližně z 5 % obsahuje organickou hmotu, převážně je v něm však zastoupen vápník, a to až ze 33–35 % oxid vápenatý, dále pak draslík v cca 6–10 % oxidu draselného, a není v něm právě málo ani fosforu (2–4 % oxidu fosforečného), ani hořčíku (4–7 % oxidu hořečnatého). Popel ze dřeva má silně alkalickou reakci (pH 12,5) a je zčásti rozpustný ve vodě. Není v něm však obsažen dusík.

Kam se hodí jako hnojivo

  • Jako hnojivo je dřevěný popel na zahradě doporučován v dávce 5–20 kg na 1 ar. Pro lepší představu toto množství odpovídá 1–4 kbelíkům s obsahem 10 litrů.  Má-li půda na naší zahradě nižší potřebu vápníku, použijeme nižší dávku. Pak už přihnojujeme jen dusíkem.
  • Popel ze dřeva je skvělým materiálem pro komposty, neboť jim dodá při poměrně malém objemu organické hmoty velké množství důležitých živin.
  • Rovněž pro půdy s nedostatkem draslíku je popel ze dřeva velmi žádaným hnojivem. Množství 3–5 kg dřevěného popela obohatí správnou dávkou přibližně 1 metr krychlový kompostu.

Kam dřevěný popel nepatří

Rozhodně se vyvarujte používat dřevěný popel jako hnojivo ke kyselinomilným rostlinám. Obsahuje totiž velké množství vápníku, na což jsou velmi citlivé zvláště rododendrony.

Pro úplnost jen dodáváme, že kompostování je přírodní aerobní proces, což znamená, že při něm za přístupu vzduchu dochází k rozkladu organických odpadů vlivem působení živých organismů. Vzniká tak bioorganominerální masa obsahující živiny a humus.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com 

28.2.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist