Umíte správně usušit rajčata?

Doma vypěstovaná rajčata jsou chutí nepřekonatelná, jenže co dělat, když celou úrodu nestíháme sníst? Dají se zavařovat, použít do různých pyré či čalamád nebo sušit. Jejich výborné chuťové vlastnosti vyniknout v usušené formě ještě lépe a my se z nich můžeme těšit ještě na jaře.

Nejen v české, ale i v mnoha zahraničních kuchyních jsou sušená rajčata součástí mnoha jídel. V Itálii, Španělsku a dalších jižních státech mohou sušit rajčata přímo na slunci. U nás bychom se při takovém způsobu sušených rajčat nedočkali, takže využijeme spíše sušičku nebo troubu.

Jaká rajčata jsou vhodná k sušení

Sušit můžeme prakticky všechna rajčata, která jsou dostatečně vyzrálá nebo ještě lépe přezrálá. Nejvhodnější k sušení jsou rajčata masitá. Plody před sušením omyjeme, osušíme a zbavíme stopek. Poté je rozkrájíme na půlky nebo na čtvrtky. Někdo je zbaví dužiny se semínky, urychlí se tak proces sušení.  Cherry rajčátka můžeme sušit celá.

Při sušení rajčat v sušičce rozložíme nakrájená rajčata do sušičky vždy pouze v jedné vrstvě na patro. Počítejte s dobou sušení mezi 5 až 8 hodinami při teplotě 55 až 80 °C. Vždy pochopitelně záleží na tom, jak velký obsah vody v sobě rajčata zadržují.

Sušení v troubě

Při sušení v troubě budeme potřebovat ještě pečicí papír. Ten položíme na suchý čistý plech a na papír teprve rozložíme rajčata. Troubu udržujeme na stejné teplotě, jakou by měla mít i sušička. Je nutné při sušení ponechat troubu alespoň trochu pootevřenou, aby z trouby mohla unikat vlhkost. Sušení ukončíme, dokud jsou rajčata ještě vláčná, ale už z nich nevytéká šťáva. Pokud bychom je přesušili, rajčata by ztvrdla a ani při dalším zpracování, například zavařování nebo nakládání do oleje už by nezměkla.

Jak sušená rajčata uskladnit

Po usušení bude třeba rajčata vhodně uskladnit. Na jejich uskladnění doporučujeme připravit si, dobře očistit a vysušit zavařovací lahve a do nich rajčata naskládat. Poté je zalít olivovým olejem. Máme-li rádi výrazné chutě, můžeme přidat alespoň jednu chilli papričku, česnek nebo bylinky. K rajčatům se dobře hodí bazalka, dobromysl anebo rozmarýn. Před uzavřením sklenice je nutno obsah ještě mírně protřepat, tím se uvolní vzduch zadržený uvnitř. Pokud by zůstal ve sklenici, mohl by způsobit kvašení.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: shutterstock.com

29.9.2016 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist