Aby krásně kvetly i v další sezoně aneb Zimní a předjarní péče o muškáty

Mají toho za sebou opravdu hodně. Celé léto a ještě dlouho na podzim kvetly do krásy a těšily nás nádhernými barvami, zvládaly slunce i déšť, vedro i chladné počasí, zdobily zahrady, okna i balkony s terasami. Teď v zimě jsme však na řadě my, abychom jim dopřáli odpočinek a připravili je na novou sezonu.

Co potřebují v zimě ze všeho nejvíc

Jistě jste před zazimováním odstřihli všechny žloutnoucí a usychající listy a následně výrazně omezili zálivku. V zimě muškáty zaléváme pouze skromně, a to jen tehdy, jestliže substrát hodně vyschl. Důležitou podmínkou správného přezimování pelargonií je sice chlad, ale mnohem důležitější je dostatek světla.

Balíte rostliny do novinového papíru

Nemáte-li dostatek místa na uskladnění muškátů v květináčích a truhlících, můžete to provést jinak. Vyjměte všechny rostliny z hlíny, oklepejte z nich zbytky zeminy, velmi jemně zastřihněte kořeny včetně těch vlásečnicových. Rostlinnou část rovněž oberte, zbavte suchých květů a listů. Každou rostlinu zvlášť zabalte do novinového papíru a zavěste v chladné místnosti hlavou dolů. Někteří odborníci dokonce ani rostliny do novin nebalí, jen je jednoduše zavěsí.

Na jaře sice rostliny působí jako by byly vyschlé, ale naprosto stačí ponechat je pár dní ve vodě, následně zasadit do čerstvé zeminy a začít zalévat. Určitě se opět proberou a začnou zase kvést.

Co dělat, když nemáme chladnou místnost

Muškáty jsou rostliny velmi přizpůsobivé. Ačkoli jsou původem z Afriky, i u nás se jim daří dobře. Dokážou se vyrovnat i s náhlými nočními poklesy teplot s příchodem podzimu anebo s kolísajícími teplotami.

Nemáte-li dostatečně chladné prostory k přezimování muškátů, doporučuje se koupit na novou sezonu novou sadbu. Ale i přezimování vždycky stojí alespoň za pokus.

Přezimování převislých muškátů (Pelargonium peltatum)

  • Dlouhé až dvoumetrové výhony zkracujeme na polovinu.
    Nové výhonky zkrátíme jen mírně.
  • Kratší výhony ponecháme celé, aby mohla rostlina vegetovat.
  • Optimální teplota v místnosti pro přezimování má být mezi 8–10 °C.
  • Podle vývoje počasí, ideálně koncem února seřízneme rostliny na 3–5 oček. Řez nemá být příliš hluboký.
  • Zcela nebo do poloviny vyměníme substrát v nádobě a začneme s přihnojováním speciálním hnojivem na muškáty.

Přezimování velkokvětých anglických muškátů (Pelargonium grandiflorum)

  • Hned na podzim je třeba odstranit jim všechny suché a žluté listy, které by mohly být zdrojem infekce.
  • Je potřeba mírné seříznutí rostliny, aby si i v příští sezoně udržely tvar.
  • V zimním období nepotřebují příliš chladnou místnost. Vyhovuje jim teplota 15 °C.
  • Aby na jaře krásně rozkvetly, potřebují projít od poloviny února chladnou periodou, ideálně při 8 až 10 °C, pak nasadí na květy. Největší bohatství květů mívají ve druhém a třetím roce.
  • I v zimě je pravidelně zaléváme, přibližně 1x za 3 týdny.
  • Začátkem března, kdy už je sluneční svit intenzivnější, začněme zalévat častěji.
  • Každým rokem na jaře je vysadíme do květináče o trochu většího, než byl ten loňský.

Přezimování vzpřímených muškátů (Pelargonium zonale)

  • Častou chybou při ukládání k zimnímu odpočinku je u těchto muškátů provedený radikální řez. Aby tento druh muškátů dobře přezimoval, není zkracování zapotřebí.
  • Odstraníme pouze suché a zažloutlé listy, uschlé výhonky a odkvetlé květy.
  • Odřežeme rovněž zjevně nemocné, neduživé a zasychající konce.
    Na přezimování volíme prostory s dostatkem světla avšak s teplotou pouze okolo 10–12 °C.
  • Přezimující muškáty seřízneme až koncem února, a to na 3 až 4 očka. Odřezky můžeme použít k dalšímu množení, jestliže jsme to neudělali již v srpnu. Jarní odřezky bývají kvalitnější, neboť jsou mnohem vyzrálejší.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

22.2.2018 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist