Vraťte patisony do hry, zaslouží si to

Patison byl ještě před několika desítkami let běžným obyvatelem českých zahrádek. Pak jsme na něj trochu pozapomněli, ale naštěstí jeho obliba znovu roste. Což je dobře, protože je nejen pěkný na pohled, ale také skvěle chutná a je plný zdraví.

Patison má zajímavý dekorativní tvar a v kuchyni široké využití
Patison má zajímavý dekorativní tvar a v kuchyni široké využití (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Patison patří do rozvětvené rodiny dýní, z botanického hlediska je kultivarem dýně obecné. Ale od svých příbuzný je jeho plod k rozpoznání hned na první pohled díky svému diskovitému tvaru. Jinak samotná rostlinka se od jiných dýní takřka neliší. Vyrůstá někdy až do poměrně rozložitého keříku, kde se v úžlabí listů tvoří žluté květy, které připomínají květy okurky.

Pozor na vlastní semínka z patizonu

A podobně jako okurka je patison poměrně náročný na životní podmínky. Kdysi se pěstoval stejně jako jiné dýně přímo na kompostu, z něhož si bral potřebné živiny. Ale je tak nenasytný, že po konci jeho vegetační dob bývá kompost prakticky zbaven všech obohacujících látek. Proto je lepší vysadit ho tam, kde jiné dýně. Tedy do půdy plné organických látek bohatých na dusík a s vědomím, že potřebuje i hodně životního prostoru kolem sebe. Když mu ho nenabídneme, začne utiskovat ostatní rostliny.

Vraťte patisony do hry, zaslouží si to
Vraťte patisony do hry, zaslouží si to (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Patisony ocení dostatek vláhy, ale nikoliv převlhčení, protože potřebují stabilní vlhkost. Takže platí zásada zalévat často a po menších dávkách, které zvyšujeme s tím, jak se rostlina zvětšuje a košatí. Vysazovat lze už patisonová semínka, které je ale lepší předpěstovat, nebo si opatřit sazenice. Sklizeň z vlastního osiva raději nezkoušejte. Patisony jsou samosprašné rostliny opylované hmyzem, který často přilétá z větších vzdáleností. Taková včela dorazí i z kilometr vzdáleného stanoviště a opyluje patison třeba s cuketou nebo nějakou jinou tykví. Z takto zkřížených semen nám pak může v dalším roce vyrůst docela jiný plod.

Ať už zvolíme tradiční bílý patison nebo jeho vyšlechtěné barevné varianty, vždycky se můžeme spolehnout, že bude na zahradě budit zaslouženou pozornost a zároveň se jeho chutná dužina uplatní v mnoha podobách v kuchyni.

Vraťte patisony do hry, zaslouží si to
Vraťte patisony do hry, zaslouží si to (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Patison je zdravá lahůdka

Patisony sklízíme na od konce léta až do začátku podzimu, než vypuknou první mrazíky. Pokud se jim dostane správného skladování, vydrží bez problému přes zimu. Uskladňujeme zdravé a nepoškozené plody, kterým se nejlépe daří v suchu při minimální teplotě kolem 12 o C. Vhodný pro ně není sklep, kam dáváme na zimu jablka, které snesou i trochu vlhkosti a teploty blížící se nule.

Pěkný vzrostlý patison mívá tak 5 – 7 plodů za sezonu. Když ale průběžně posbíráme malé plody, rostlina nasadí další. Mladé patisony jsou výborné naložené ve sladkokyselém nálevu, ale hodí se i do zeleninových směsí nebo na gril. Ostatně grilovat lze i velké patisony, které chutnají také jako řízky nebo zapečené, třeba s mletým masem a sýrem. Jejich dužina při tepelném zpracování rychle měkne, takže je vhodná i do minutkových jídel, přidává se do krémových polévek a mladé syrové plody zase do salátů.

Plody patisonu jsou plné vitamínů a minerálů, včetně železa nebo draslíku, ale s nízkým obsahem kalorií. Tato dýně má schopnost odstraňovat škodliviny ze střev, pomáhá tedy optimalizovat trávení a zároveň regeneruje organismus. Vzhledem k nízkému obsahu sacharidů je vhodná i pro diabetiky.

Publikováno: 21.04.2023, Autor: | autor: Romana Slaninová | zdroj: www.abecedazahrady.cz, www.dobrasemena.cz, www.sazenicka.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Pěstování dýní

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pěstování dýní

Jaké máme druhy dýní a na co jsou vhodné?

Dýně jsou již opět oblíbenými druhy zeleniny, která se u nás pěstuje a využívá v kuchyni na nejrůznější pochutiny. Jejich sortiment a využití je velmi široké. Nejen tradiční obří dýně zaujímají přední místo na našich zahradách, ale i dýně Hokkaidó.

Pěstování melounů a lufy

Pěstování melounů a lufy

Tykve

Tykve

Pěstování okrasné dýně

Reportáž o pěstování okrasné dýně, o předpěstování v květináči, kdy je nejvhodnější doba na vysázení sazeniček, kdy se sklízí.

Kandované ovoce

O možnostech kandování ovoce a jeho využití na Vánoce.

ČTĚTE DÁLE

Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví
Neobyčejně obyčejná luštěnina pro mlsné jazýčky i pro zdraví

Péče o zahradu

Hrášek cukrový je oblíbená luštěnina, která je plná vitaminů a minerálů. Nejzdravější je pochopitelně syrový, ale hodí se i k tepelnému zpracování.

Královna květin potřebuje správnou péči
Královna květin potřebuje správnou péči

Péče o zahradu

Na zahrádkách pěstujeme různé odrůdy růží. Ať už se těšíme z velkokvětých, drobnokvětých, nebo popínavých růží, musíme se o ně správně starat.

Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky
Fazol zahradní, popínavá jednoletka z tropické Ameriky

Péče o zahradu

Fazol zahradní čili obecný můžeme zařadit mezi popínavé jednoletky. Pěstujete je pro křehké zelené lusky, nebo čekáte až na zralé pevné fazole?

Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny
Krokusy, oblíbené jarní cibuloviny

Péče o zahradu

Šafrány kvetou brzy zjara, v závislosti na druhu a počasí od února do dubna. Věnujte se tedy pěstování krokusů již na podzim, kdy je můžete začít vysazovat.

Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností
Endivie je méně známá listová zelenina se spoustou předností

Péče o zahradu

Pěstování salátů na zahradě patří k tradici. Chcete ale změnu? Pak vyzkoušejte endivii – listovou zeleninu s jinou chutí a spoustou vitaminů.

Sasanky, něžní poslové jara
Sasanky, něžní poslové jara

Péče o zahradu

První poslové jara jsou také sasanky. Rod Anemone zahrnuje na jaře kvetoucí trvalky. Jejich barva je nejčastěji bílá, ale i žlutá, modrá, růžová a fialová.

Zelené sójové boby edamame
Zelené sójové boby edamame

Péče o zahradu

Sójové boby edamame si snadno vypěstujete i na své zahradě. Jejich pěstování není o nic složitější než pěstování klasických sójových bobů nebo fazolí.

Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle
Když jílek proroste z trávníku do záhonů, je zle

Péče o zahradu

Jílek je znám jako travina, kterou používají zemědělci. V záhonech ale tento nízký plevel nemá, co dělat, zlikvidujte jej co nejdříve.

Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí
Na jílovitou půdu se vyzbrojte rýčem a nápaditostí

Péče o zahradu

Půda s jílem není sice zrovna pro zahrádkáře požehnání, ale lze ji obohatit. Také existuje řada rostlin, kterým tvrdá zemina nevadí.

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C
Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Péče o zahradu

Čínské zelí pak choi je křehké a dužnaté, nedá se ale na rozdíl od pekingského zelí skladovat. Vysejte si je na záhon a sklízejte podle potřeby.

Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara
Sněženky jsou symbolem naděje a přicházejícího jara

Péče o zahradu

Sněženky voní jarem. Jejich bílé květy vykukují ze sněhu již v době, kdy se nám o teplejším období zatím jen zdá. Víte, jak se o posly jara správně starat?

Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně
Kouzlo pěstování jabloní na ovocné stěně

Péče o zahradu

Pěstování jabloně je mezi zahrádkáři oblíbené. Chcete však vyzkoušet něco speciálního? Pak se nechte zlákat fantastickou ovocnou stěnou!