Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty

Jen málokteré druhy plodové zeleniny dokáží za jedinou sezonu vyprodukovat tolik plodů, jako je tomu v případě tykví. Tato široká skupina je dnes natolik prošlechtěná, že ji lze klidně považovat za okrasnou. Původní druhy tykví k nám přicestovaly z latinské Ameriky, a ačkoli se jedná o cizinky, daří se jim dobře i v našich podmínkách. Jejich semena se dokonce používají k léčebným účelům, a pokud se snažíte stravovat zdravě, pak si tykve zařaďte i do svého jídelníčku.
konzumace-tykvi-se-doporucuje-take-kvuli-obsahu-vitaminu-a-mineralu-1100x618.jpgCelá galerie 9 Zdroj: Lucie Peukertová

Různé odrůdy tykví známe hlavně jako výbornou zeleninu pro přípravu různých druhů a typů jídel. Dají se připravovat na slano i na sladko a díky vydatné produkci plodů si tyto dobroty budete moct dopřávat od plného léta až do předjaří díky možnosti dlouhodobého uchování ve sklepě.

Cukety, patisony, dýně Hokkaido i dýně gigantických rozměrů vznikly šlechtěním jediného druhu, a to tykve obecné (Cucurbita pepo).

Ačkoli k tomu pestře zbarvené plody roztodivných tvarů vybízejí, je určitě škoda je použít pouze na výrobu dekorací. Určitě si z nich vyrobené pokrmy zařaďte do jídelníčku, který příjemně odlehčí a doplní i důležité vitaminy. Dýňová semena se hodí pro léčebné i kosmetické účely.

Pro zdraví a krásu

Semena tykví jsou stálicí zdravé výživy, obsahují totiž velké množství zinku a draslíku, na druhou stranu obsahují jen malé množství soli.

Další ceněnou složkou, kterou ze semen získáváme, je dýňový olej. Dýňová semena i dýně samotná se používají na likvidaci střevních parazitů, což je mnohdy nutné hlavně u malých dětí. Semena jsou pak účinná jako podpora normální funkce prostaty.

Konzumace tykví se nebojte, pyré získané z jejich povaření patří mezi jeden z prvních zeleninových příkrmů malých dětí po dosažení věku šesti měsíců, takže se jedná o opravdu bezpečnou potravinu.

Všestranné využití v kuchyni

Tykve si můžete užít v čerstvém i vařeném stavu, možností je nespočet. Jedno ale ocení úplně každý, většina receptů s tykvemi je rychlá a snadná. Dýni Hokaido, muškátovou nebo špagetovou lze v syrovém stavu přidávat do smoothies, dýně sladkých chutí lze třeba i odšťavňovat.

Cukety a patisony skvěle poslouží na výrobu „vařeného zelí“. Chuťově je tato příloha podobná opravdovému kysanému zelí, jen ta kyselost není tolik výrazná. Stejné druhy lze využít také na výrobu bramboráků, kde můžete brambory prakticky nahradit těmito tykvemi.

Dýně Hokaido vyniká mírně nasládlou chutí, takže se výborně hodí pro přípravu krémové dýňové polévky. Není třeba dýni pouze rozmixovat, do polévky mohou přijít celé kousky místo kusů brambor. Tato dýně má jednu velkou výhodu, dá se zpracovat i se slupkou.

Další možností využití této tykvičky je jako přídavek k vařeným bramborám při přípravě bramborové kaše. Pečené kousky Hokaida lze také pokapat kvalitním olejem a okořenit, pak už jen stačí opéct v troubě nebo na pánvi a skvělá příloha k masu je na světě. Patizony či cukety pak lze po vydlabání semínek plnit mletým masem s kořením. Pokud máte rádi sladké recepty s tykvemi, pak budou stálicí ve vaší kuchyni dýňové bábovky, dorty nebo třeba cuketové koláče.

Tipy pro dlouhodobé uskladnění:

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné výhradně tykve sklizené v plné zralosti, tedy takové, které mají již plně vyzrálou slupku a suchou stopku. Při sklizni a následném převozu by nemělo dojít k ulomení této stopky ani k vytvoření různých vrypů či pohmožděnin na slupce. Jednoduše by tykev neměla být jakkoli poškozená.

Uchováváme ideálně v chladném sklepě při teplotě 15 °C v suchu. Tykve rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby kolem plodů proudil vzduch. Při několika měsíčním skladování je nutné plody občas přerovnat a zkontrolovat, zda nenahnívají. Jakmile se takový plod objeví, je třeba ho okamžitě odstranit, aby se hniloba nešířila na další sklizeň.

Pokud se dodrží všechny potřebné podmínky, pak je možné zvláště odrůdu Hokkaido nebo plně vyzrálé cukety a patisony uchovat v dobrém stavu do předjaří.

Dýňová zeleninová omáčka

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg cibule, pouze žlutá odrůda
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cukety, lze přidat i patizon nebo jinou odrůdu tykve sladší chuti
  • 250 ml oleje
  • 200 g cukru krystal
  • 12 lžic sójové omáčky
  • 250 ml vody
  • sůl dle potřeby
  • láhev domácího kečupu

Postup: Nejdříve si oloupeme cibuli a tykve zbavíme slupky. Všechny druhy zeleniny nakrájíme na větší kousky. Velikost záleží na nás, ale je dobré, aby i po rozvaření ve směsi zůstaly viditelné kousky zeleniny. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme papriku, kterou chvíli podusíme. Po několika minutách přidáme cuketu a podusíme přibližně čtvrt hodiny. Pokud je to třeba, přidáme v průběhu dušení vodu, aby se zelenina nepřichytávala na dno hrnce. Nakonec přidáme ostatní suroviny. Po uvaření plníme do vypařených zavařovacích sklenic a nakonec zavaříme obvyklým způsobem. Tuto omáčku lze v této podobě po ohřátí přidávat k těstovinám a rýži, ale stejně tak ji lze doplnit kousky masa.

13.8.2019 5:30| autor: Lucie Peukertová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist