Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty

Jen málokteré druhy plodové zeleniny dokáží za jedinou sezonu vyprodukovat tolik plodů, jako je tomu v případě tykví. Tato široká skupina je dnes natolik prošlechtěná, že ji lze klidně považovat za okrasnou. Původní druhy tykví k nám přicestovaly z latinské Ameriky, a ačkoli se jedná o cizinky, daří se jim dobře i v našich podmínkách. Jejich semena se dokonce používají k léčebným účelům, a pokud se snažíte stravovat zdravě, pak si tykve zařaďte i do svého jídelníčku.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Různé odrůdy tykví známe hlavně jako výbornou zeleninu pro přípravu různých druhů a typů jídel. Dají se připravovat na slano i na sladko a díky vydatné produkci plodů si tyto dobroty budete moct dopřávat od plného léta až do předjaří díky možnosti dlouhodobého uchování ve sklepě.

Cukety, patisony, dýně Hokkaido i dýně gigantických rozměrů vznikly šlechtěním jediného druhu, a to tykve obecné (Cucurbita pepo).

Ačkoli k tomu pestře zbarvené plody roztodivných tvarů vybízejí, je určitě škoda je použít pouze na výrobu dekorací. Určitě si z nich vyrobené pokrmy zařaďte do jídelníčku, který příjemně odlehčí a doplní i důležité vitaminy. Dýňová semena se hodí pro léčebné i kosmetické účely.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Pro zdraví a krásu

Semena tykví jsou stálicí zdravé výživy, obsahují totiž velké množství zinku a draslíku, na druhou stranu obsahují jen malé množství soli.

Další ceněnou složkou, kterou ze semen získáváme, je dýňový olej. Dýňová semena i dýně samotná se používají na likvidaci střevních parazitů, což je mnohdy nutné hlavně u malých dětí. Semena jsou pak účinná jako podpora normální funkce prostaty.

Konzumace tykví se nebojte, pyré získané z jejich povaření patří mezi jeden z prvních zeleninových příkrmů malých dětí po dosažení věku šesti měsíců, takže se jedná o opravdu bezpečnou potravinu.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Všestranné využití v kuchyni

Tykve si můžete užít v čerstvém i vařeném stavu, možností je nespočet. Jedno ale ocení úplně každý, většina receptů s tykvemi je rychlá a snadná. Dýni Hokaido, muškátovou nebo špagetovou lze v syrovém stavu přidávat do smoothies, dýně sladkých chutí lze třeba i odšťavňovat.

Cukety a patisony skvěle poslouží na výrobu „vařeného zelí“. Chuťově je tato příloha podobná opravdovému kysanému zelí, jen ta kyselost není tolik výrazná. Stejné druhy lze využít také na výrobu bramboráků, kde můžete brambory prakticky nahradit těmito tykvemi.

Dýně Hokaido vyniká mírně nasládlou chutí, takže se výborně hodí pro přípravu krémové dýňové polévky. Není třeba dýni pouze rozmixovat, do polévky mohou přijít celé kousky místo kusů brambor. Tato dýně má jednu velkou výhodu, dá se zpracovat i se slupkou.

Další možností využití této tykvičky je jako přídavek k vařeným bramborám při přípravě bramborové kaše. Pečené kousky Hokaida lze také pokapat kvalitním olejem a okořenit, pak už jen stačí opéct v troubě nebo na pánvi a skvělá příloha k masu je na světě. Patizony či cukety pak lze po vydlabání semínek plnit mletým masem s kořením. Pokud máte rádi sladké recepty s tykvemi, pak budou stálicí ve vaší kuchyni dýňové bábovky, dorty nebo třeba cuketové koláče.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Tipy pro dlouhodobé uskladnění:

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné výhradně tykve sklizené v plné zralosti, tedy takové, které mají již plně vyzrálou slupku a suchou stopku. Při sklizni a následném převozu by nemělo dojít k ulomení této stopky ani k vytvoření různých vrypů či pohmožděnin na slupce. Jednoduše by tykev neměla být jakkoli poškozená.

Uchováváme ideálně v chladném sklepě při teplotě 15 °C v suchu. Tykve rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby kolem plodů proudil vzduch. Při několika měsíčním skladování je nutné plody občas přerovnat a zkontrolovat, zda nenahnívají. Jakmile se takový plod objeví, je třeba ho okamžitě odstranit, aby se hniloba nešířila na další sklizeň.

Pokud se dodrží všechny potřebné podmínky, pak je možné zvláště odrůdu Hokkaido nebo plně vyzrálé cukety a patisony uchovat v dobrém stavu do předjaří.

Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty
Cukety, patisony a dýně – správné skladování a skvělé recepty (Zdroj: Lucie Peukertová)

Dýňová zeleninová omáčka

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg cibule, pouze žlutá odrůda
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cukety, lze přidat i patizon nebo jinou odrůdu tykve sladší chuti
  • 250 ml oleje
  • 200 g cukru krystal
  • 12 lžic sójové omáčky
  • 250 ml vody
  • sůl dle potřeby
  • láhev domácího kečupu

Postup: Nejdříve si oloupeme cibuli a tykve zbavíme slupky. Všechny druhy zeleniny nakrájíme na větší kousky. Velikost záleží na nás, ale je dobré, aby i po rozvaření ve směsi zůstaly viditelné kousky zeleniny. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme papriku, kterou chvíli podusíme. Po několika minutách přidáme cuketu a podusíme přibližně čtvrt hodiny. Pokud je to třeba, přidáme v průběhu dušení vodu, aby se zelenina nepřichytávala na dno hrnce. Nakonec přidáme ostatní suroviny. Po uvaření plníme do vypařených zavařovacích sklenic a nakonec zavaříme obvyklým způsobem. Tuto omáčku lze v této podobě po ohřátí přidávat k těstovinám a rýži, ale stejně tak ji lze doplnit kousky masa.

Publikováno: 31.08.2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová

Mohlo by vás dále zajímat

Dýně a tykve

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zajímáte se o různé druhy zeleniny? Dnes se dozvíte více informací o dýních.

Druhy jedlých dýní

Druhy jedlých dýní a jejich vlastnosti.

Chov zakrslých slepic

Chov zakrslých slepic

Druhy tykví

Poradna Ludmily Duškové tentokrát na téma druhy tykví.

Tykve

Tykve

Ozdobné malování na tykve

Ozdobné malování na tykve

ČTĚTE DÁLE

Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat
Zelí čínské je nepříliš známá zelenina, kterou musíte pěstovat

Rostliny

Pěstování zelí patří k tradici na nejedné zahrádce. Nehledáte však alternativu k listovým salátům? Pak určitě vyzkoušejte zelí čínské.

Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?
Česnek je zdrojem kvalitní úrody, jak jej pěstovat?

Rostliny

Česnek je modlou mezi zahradními plodinami, které si můžete vypěstovat. Pokud pěstování česneku sami zatím nezvládnete, poradíme vám, jak na to.

Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem
Zlatovláska z říše jarních květin, která je požehnáním i postrachem

Rostliny

Léčivá pampeliška roste na každém kroku a patří k našim nejoblíbenějším léčivým rostlinám. Na trávníku se ale může stát postrachem.

Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina
Jetel zvrhlý není zvrhlík, ale kulturní doplňková pícnina

Rostliny

Víceleté plevele, jako třeba jetel zvrhlý, jsou sice užitečné rostliny pro krmení hospodářských zvířat, ale na trávníku v zahradě je vidí lidé dost neradi.

Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte
Chráněné bledule z přírody na záhony neodnášejte

Rostliny

Bledule a další chráněné jarní rostliny v přírodě netrhejte. Ohrožujete tím už tak ohroženou flóru a můžete se těmito jedovatými rostlinami i přiotrávit.

Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti
Některé listnáče jsou mistři barev i odolnosti

Rostliny

Okrasné listnaté stromy se hodí do malých i velkých zahrad a jejich listí je na podzim zaplaví plejádou barev, které jsou pastvou nejen pro oči.

Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup
Zaplevelil vám jitrocel kopinatý záhony? Vytrhejte ho a připravte si sirup

Rostliny

Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, ale jitrocel jako plevel je vnímán spíše negativně. Přesto se jej nemá smysl zbavovat úplně.

Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel
Jetel luční – oblíbená zemědělská plodina i problematický plevel

Rostliny

Jetel luční se jako plevel dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, přičemž jeho následná likvidace zase tak jednoduchá není.

Rez není na hrušni jen kosmetická vada
Rez není na hrušni jen kosmetická vada

Rostliny

Hrušeň je krásný strom, který rodí chutné ovoce. Ale pokud ho napadne rez a vy to nebude řešit, můžete se rozloučit s bohatou úrodou.

Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte
Cukrová řepa je okopanina, bez které si čaj neosladíte

Rostliny

Cukrová řepa je známou plodinou už od dávnověku. V našich zahrádkách se však již téměř nevyskytuje. A je to škoda, protože tato řepa má co nabídnout.

Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce
Jedovaté a nebezpečné plevely na vaší zahrádce

Rostliny

Plevel může být jedovatý a může růst na vaší zahradě, aniž byste o tom věděli. Možná by stálo za to znát alespoň ty nejčastější. Co myslíte?

Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami
Milujete cizrnu? Můžete si ji vypěstovat i sami

Rostliny

Žlutá cizrna je skvělá potravina, která se u nás příliš nepěstuje. A to je škoda. Pojďme to změnit! Poradíme vám jak na to. Pěstovat ji můžete i na balkoně.