Kam s úrodou, aby vydržela dlouho čerstvá

Letošní léto bylo bohaté na úrodu jablek a švestek, přestože po většinu léta vládly tropické teploty a nejen naše zahrady pociťovaly nedostatek vláhy. V jiných letech se zase urodí větší množství brambor či cibule, případně mrkve nebo hrušek a je pochopitelné, že všechnu úrodu nejsme schopni najednou spotřebovat. Pak přichází na řadu její správné ukládání, abychom ze zásob vitaminů mohli čerpat i v průběhu zimy.
shutterstock_217905628-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

V bytě bez sklepa jen těžko

Rozhodně se vyplatí správné ukládání ovoce i zeleniny, neboť jen pokud jsou tyto zdroje vitaminů v dobré kondici, mohou nám dlouho a dobře posloužit. Bohužel, pokud bydlíte v bytě bez sklepa, nepodaří se vám udržet zeleninu a ovoce v dobrém stavu déle než jen několik týdnů. K dlouhodobé úschově je totiž nadmíru důležitý sklep. Nemáte-li jej, svou úlohu často splní i chladná chodba nebo garáž.

Jaký sklep je vhodný

Pro dlouhodobé uskladňování ovoce a zeleniny se nehodí každý sklep. Ideální je takový, který je dobře větratelný, je v něm sucho a je v nezámrzné hloubce. Ideální teplota by se v takovém sklepě měla pohybovat v rozmezí 0 °C až 4 °C. Aby v něm bylo dostatek místa na celou vaši úrodu, opatřete ho bytelnými policemi a snadno na sebe uskladnitelnými dřevěnými bedýnkami na ovoce.

Jak uskladňovat jablka

Máte-li na zahradě více odrůd jablek, pamatujte, že je bezpodmínečně nutné uskladňovat odděleně letní a zimní odrůdy. Letní jablka dozrají dříve a začnou uvolňovat etylen a ten uspíší zrání dalších druhů. Jablka, ale i hrušky skladujeme, pokud to jen trochu jde, odděleně od zeleniny. Ovoce by mohlo chytit aroma zeleniny. Jablka i hrušky ocení teplotu při uskladnění okolo 5 °C.

Co a jak s kořenovou zeleninou

Všichni asi dobře víme, že cibule by měla být uskladněná v chladu a temnu, aby nezačala rašit, ovšem česneku světlo nijak nevadí. Větší množství česneku dobře uchováte i ve spíži, například v otevřených pětilitrových zavařovacích sklenicích. Cibuli můžete zaplést do copů a zavěsit. Vydrží třeba i rok.

Z kořenové zeleniny uschováváme hlavně mrkev, celer a petržel. Tu po vyrytí očistíme, ukroutíme jí nať tak, abychom zachovali ve středu srdíčko listů. Mrkev vkládáme do vlhkého písku, tím se zabrání jejímu vadnutí a celkově se jí prodlouží trvanlivost. Podobně uskladňujeme i petržel, celer nebo pastinák. Zachováváme jim teplotu 0 až 1 °C. Pórek vydrží sice jen asi 2 měsíce, ale dá se také založit do vlhkého písku.

Jak na uskladnění košťálovin

Například pozdní odrůdy hlávkového zelí se dají skladovat až 6 měsíců. Hlávková kapusta vám vydrží o něco méně. Pro skladování se vyplatí ponechat jim několik vnějších listů, které odstraníte až před konzumací. Vždy skladujte jen pevné a zdravé hlávky. Kadeřávek a růžičkovou kapustu můžete klidně ponechat venku na záhonech i přes zimu, ovšem dá se také uskladnit ve vlhkém písku.

16.10.2020 4:00| autor: Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

TOPlist