Kam s úrodou, aby vydržela dlouho čerstvá

Letošní léto bylo bohaté na úrodu jablek a švestek, přestože po většinu léta vládly tropické teploty a nejen naše zahrady pociťovaly nedostatek vláhy. V jiných letech se zase urodí větší množství brambor či cibule, případně mrkve nebo hrušek a je pochopitelné, že všechnu úrodu nejsme schopni najednou spotřebovat. Pak přichází na řadu její správné ukládání, abychom ze zásob vitaminů mohli čerpat i v průběhu zimy.

V bytě bez sklepa jen těžko

Rozhodně se vyplatí správné ukládání ovoce i zeleniny, neboť jen pokud jsou tyto zdroje vitaminů v dobré kondici, mohou nám dlouho a dobře posloužit. Bohužel, pokud bydlíte v bytě bez sklepa, nepodaří se vám udržet zeleninu a ovoce v dobrém stavu déle než jen několik týdnů. K dlouhodobé úschově je totiž nadmíru důležitý sklep. Nemáte-li jej, svou úlohu často splní i chladná chodba nebo garáž.

Jaký sklep je vhodný

Pro dlouhodobé uskladňování ovoce a zeleniny se nehodí každý sklep. Ideální je takový, který je dobře větratelný, je v něm sucho a je v nezámrzné hloubce. Ideální teplota by se v takovém sklepě měla pohybovat v rozmezí 0 °C až 4 °C. Aby v něm bylo dostatek místa na celou vaši úrodu, opatřete ho bytelnými policemi a snadno na sebe uskladnitelnými dřevěnými bedýnkami na ovoce.

Jak uskladňovat jablka

Máte-li na zahradě více odrůd jablek, pamatujte, že je bezpodmínečně nutné uskladňovat odděleně letní a zimní odrůdy. Letní jablka dozrají dříve a začnou uvolňovat etylen a ten uspíší zrání dalších druhů. Jablka, ale i hrušky skladujeme, pokud to jen trochu jde, odděleně od zeleniny. Ovoce by mohlo chytit aroma zeleniny. Jablka i hrušky ocení teplotu při uskladnění okolo 5 °C.

Co a jak s kořenovou zeleninou

Všichni asi dobře víme, že cibule by měla být uskladněná v chladu a temnu, aby nezačala rašit, ovšem česneku světlo nijak nevadí. Větší množství česneku dobře uchováte i ve spíži, například v otevřených pětilitrových zavařovacích sklenicích. Cibuli můžete zaplést do copů a zavěsit. Vydrží třeba i rok.

Z kořenové zeleniny uschováváme hlavně mrkev, celer a petržel. Tu po vyrytí očistíme, ukroutíme jí nať tak, abychom zachovali ve středu srdíčko listů. Mrkev vkládáme do vlhkého písku, tím se zabrání jejímu vadnutí a celkově se jí prodlouží trvanlivost. Podobně uskladňujeme i petržel, celer nebo pastinák. Zachováváme jim teplotu 0 až 1 °C. Pórek vydrží sice jen asi 2 měsíce, ale dá se také založit do vlhkého písku.

Jak na uskladnění košťálovin

Například pozdní odrůdy hlávkového zelí se dají skladovat až 6 měsíců. Hlávková kapusta vám vydrží o něco méně. Pro skladování se vyplatí ponechat jim několik vnějších listů, které odstraníte až před konzumací. Vždy skladujte jen pevné a zdravé hlávky. Kadeřávek a růžičkovou kapustu můžete klidně ponechat venku na záhonech i přes zimu, ovšem dá se také uskladnit ve vlhkém písku.

Text: Zuzana Bohdalová

27.10.2015 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa zahradničení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním Vaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@magazinzahrada.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist