Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?

Protáhlé plody morušovníku – moruše, připomínají svým tvarem i strukturou ostružiny nebo maliny. Jsou lahodné chuti a můžete si z nich udělat také výborné sirupy. Proč byste měli dát morušovníku šanci?

Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?
Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč? (Zdroj: shutterstock.com)

Domovinou morušovníků je Čína, kde se zprvu začaly pěstovat tyto stromy jako potrava pro housenky motýla bource morušového. Tenká vlákna vytvořená z výměšků jeho žláz jsou využívána k tvorbě přírodního hedvábí. U nás ale moruše pěstujeme pro jejich nenáročnost a chutné plody, které se dají zpracovat mnoha odlišnými způsoby.

Takřka každá rodina na Jižní Moravě měla v minulosti na své zahradě alespoň jeden morušovník (Morus). Moruše lidé konzumovali nejen čerstvé, ale rovněž ve formě výborného páleného destilátu.

Tisíciletá historie morušovníku jednoznačně svědčí o mnoha výhodách a vynikajících užitkových vlastnostech této dřeviny. Ačkoli je rod morušovníků rozdělen do 11 druhů, k nejpěstovanějším patří 2 z nich: morušovník bílý a morušovník černý.

Morušovník bílý (Morus alba)

Strom morušovníku bílého má bohatě větvenou a silně olistěnou korunu. Dožívá se běžně 150, ale někdy i 300 let. Nejdříve roste rychle, po 10 až 15 letech svůj růst zpomaluje. Jeho dřevo se využívá k výrobě nábytku a také k výrobě sudů.

U morušovníku bílého jsou plody zpočátku zelené, později zežloutnou, zrůžoví a nakonec zčervenají. Dozrávají postupně v průběhu června. Jejich chuť je sladká, plody aromatické a semeno je využíváno k vypěstování podnoží pro rozmnožování morušovníku černého.

Morušovník černý (Morus nigra)

Stromy morušovníku černého dosahují výšky od 3 do 5 metrů. Mají přirozenou schopnost vegetativního rozmnožování. Toho dosáhnou pomocí k zemi visících větví. Bohatě rodí a jsou dobře odolné proti chladu. Mnoho lidí upřednostňuje právě plody morušovníku černého, které považují za chuťově výraznější. Pozor ale, silně barví. Plody dlouhé 25 až 40 mm, široké 15 až 25 mm mají karmínovou až černou barvu. Obsahují mnoho šťávy. Zralé mají sladkou, nedozrálé mírně nakyslou chuť.

Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?
Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč? (Zdroj: shutterstock.com)

Světlo a teplomilné rostliny

Morušovníky jsou světlo a teplomilné, rostou na různých druzích půd a dobře snášejí sucho, již méně odolávají zamokření. Nejlépe se jim daří v nížinách. Pro výsadbu těchto dřevin je ideální období od března do května a později od září do prvních mrazů.

Zálivka je nutná pouze při výsadbě a posléze, dokud stromek nezakoření. Následně už je sám schopen brát si vláhu a živiny přímo z půdy, neboť hluboce koření. Pro bohatou úrodu je dobré přihnojovat morušovníky od období rašení až do začátku srpna. Vícesložková hnojiva jsou nejvhodnější.

Čtěte také:

Morušovník trnavský

U nás se nejčastěji vyskytuje morušovník trnavský, což je kříženec morušovníku černého a morušovníku červeného. Jeho původ není dosud zcela objasněn. Neví se, zda k nám byl dovezen, nebo zda u nás vznikl.

Rodí bohatě a je odolný proti chladu. Roubuje se na podnož Morus alba. Roste v nadmořských výškách do 400 metrů, ale bohužel se špatně množí, proto se vyskytuje zřídka. Je ideální pro růst na mírných svazích jižní Moravy a Slovenska. Jeho plody jsou ale při dozrávání citlivé na dlouhotrvající deště.

Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč?
Moruše zažívá svůj velký comeback. Proč? (Zdroj: shutterstock.com)

Zdravá šťáva z moruší

Z plodů morušovníků se připravuje výborná šťáva, kterou získáme smícháním 1 l šťávy z moruší, 0,3 l vody a 800 g cukru a šťávy z 1 citronu. To vše dobře promícháme a uložíme do chladu.

Lahodný morušový sirup nebo víno

Stejně tak chutný je i sirup z moruší. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do velké zavařovací sklenice budeme sypat střídavě vrstvu moruší a vrstvu cukru, ideálně krystalového. Hotový sirup následně konzervujeme 1 dl lihu.

Chutné a velmi kvalitní je i morušové víno. To se připravuje stejným způsobem jako jiná ovocná vína. Moruše můžete rovněž konzervovat sušením anebo zpracovat běžným způsobem na kompot.

A co vy a moruše? Už jste se s nimi setkali? Nebo je to pro vás velká neznámá? Napište nám do diskuze, těšíme se na příspěvky.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 09.06.2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová

Mohlo by vás dále zajímat

Zodpovězení diváckých dotazů s Václavem Větvičkou

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Václav Větvička odpovídá na dotazy diváků v oblíbené Listárně.

Listárna Václava Větvičky

Listárna Václava Větvičky

ČTĚTE DÁLE

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.

Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách
Jitrocel jako otravný plevel na našich zahradách

Rostliny

Jitrocel je noční můrou zahrádkářů. Některé druhy se chovají velmi invazivně a zaplavují naše zahrady. Jak se tohoto plevele zbavit jednou provždy?